Daukšts: No Austrumu partnerības samita nav gaidāmi īpaši sasniegumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No Austrumu partnerības samita nav gaidāmi īpaši sasniegumi, šādu viedokli pirms Rīgā notiekošā samita aģentūrai LETA pauda politologs Kārlis Daukšts.

Runājot par samita iespējamajiem rezultātiem, Daukšts sacīja, ka lielākoties viss tiks vērsts uz atsevišķu valstu jau izstrādātajām programmām, kas ir atjaunotas un modernizētas. «Tās var tikt uzdotas par [Austrumu partnerības samita] panākumu,» bažījas Daukšts.

Viņš arī prognozēja, ka

būs grūti noformēt gala rezolūciju, jo joprojām nav skaidra atsevišķu valstu nostāja vairākos būtiskos jautājumos.

Tāpat diskusijas varētu notikt par vīzu liberalizāciju un iespējamajiem vīzu izsniegšanas atvieglojumiem.

«Šie jautājumi būs saistīti arī ar ekonomiskajām tendencēm šajās valstīs,» uzskata politologs, piebilstot, ka

samita rezultātu varētu noteikt arī «Baltkrievijas jautājums».

«Jāskatās, kādā tonalitātē un aspektā tiks runāts ar Baltkrieviju, jo tas varētu ietekmēt arī šī samita tālāko attīstību,» rezumēja Daukšts.

Kā ziņots, Latvija kā Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošā valsts šodien un rīt, 22.maijā, Rīgā rīkos vienu no svarīgākajiem prezidentūras ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samitu. Paredzēts, ka sanāksmē piedalīsies 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība, tostarp Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Rīgas samits būs pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu. Tāpat ES apliecinās stingru politisko un praktisko atbalstu asociācijas līgumu īstenošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu