Britu policijai aizdomas krīt uz 76 politiķiem par bērnu seksuālu izmantošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Londonas policija trešdien paziņoja, ka saņēmusi sūdzības par 261 publisku personu, kas pagātnē pastrādājušas seksuālus noziegumus pret bērniem, un ka apsūdzēto vidū ir arī 76 politiķi.

Daudzās sūdzības policija sāka saņemt pēc skandāla, ko izraisīja atklātībā nonākušies fakti par BBC bijušās šovu zvaigznes Džimija Sevila dzimumnoziegumiem pret bērniem.

Caurskatot reģionālo policijas iestāžu veiktās izmeklēšanas, identificēti 1433 aizdomās turamie, kas ir vai nu publiskas personas, vai arī strādājušas tādās iestādēs kā skolas un slimnīcas.

Viņu vidū ir 261 publiski plaši pazīstama persona, tostarp 135 ar televīziju, filmu industriju vai radio saistīti cilvēki, 76 vietēja vai valsts līmeņa politiķi, 43 ar mūzikas industriju saistīti cilvēki un septiņi sportisti.

Izmeklēšanā iesaistītas 357 institūcijas, tostarp 154 skolas, 75 bērnunami, 40 reliģiskas iestādes un 14 medicīnas iestādes, vēsta Lielbritānijas Nacionālā policijas priekšnieku padome (NPCC).

Kopš 2012.gada, kad sabiedrības uzmanības lokā nonāca nelaiķa Sevila lieta, par pagātnē notikušajiem seksuālajiem noziegumiem pret bērniem iesniegto sūdzību skaits pieaudzis par 71%.

Tiek uzskatīts, ka 2011.gadā 84 gadu vecumā mirušais Sevils piecas desmitgades vecis dzimumnoziegumus pret bērniem, no kuriem daži bijuši tikai astoņus gadus veci. Bieži tas noticis skolās un slimnīcās, kur viņš strādājis kā brīvprātīgais vai kuru vārdā vācis ziedojumus.

Valdība pērn paziņoja, ka tiek uzsākta neatkarīga izmeklēšana, lai pārbaudītu sabiedriskās iestādes, kas desmitgadēm ilgi nav spējušas gādāt par bērnu drošību.

Taču izmeklēšanas gaita tika bremzēta, kad divas pirmās komisijas priekšsēdētājas bija spiestas atkāpties, jo tika apsūdzētas par pārāk ciešajiem sakariem ar iestādēm, kuras tika turētas aizdomās.

Tagad šo posteni uzņēmusies Jaunzēlandes tiesnese Lovela Godārda, taču upuri tiekot brīdināti, ka komisijas galīgais ziņojums varētu tikt publicēts tikai 2023.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu