Prezidents: izmaiņas politiskajā spektrā šobrīd nav vajadzīgas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka izmaiņas politiskajā spektrā šobrīd nav vajadzīgas, Bērziņš otrdien sacīja intervijā LNT raidījumam «900 sekundes», komentējot gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas.

Viņš norādīja, ka būtisks ir jautājums, kāds būs rezultāts Valsts prezidenta ievēlēšanas procesa noslēgumā, un vai tas neradīs izmaiņas politiskajā spektrā, kas, viņaprāt, šobrīd nav nepieciešamas.

«Es drīzāk skatos uz to, kā tas viss varētu rezultēties beigās, kādas tad mums ir paredzamas izmaiņas, tas šobrīd ir būtiskāk. Virzot no partijas kandidātu, kurai jau ir kādi amati, tas varētu radīt izmaiņas tomēr visā spektrā, vai tas tagad ir vajadzīgs, es nedomāju. Acīmredzot,

tas ir daudz sarežģītāks process nekā mēs to no virspuses skatāmies, jo Valsts prezidents ir tikai viena no šīm sastāvdaļām,»

viņš norādīja.

Nacionālajai apvienībai ir Saeimas spīkera amats, bet «Vienotībai» - premjera.

Prezidents necenšoties smalki analizēt, kuram būs lielākas iespējas, jo tas ir partiju iekšējs jautājums.

Nevajagot aizmirst arī nejaušības faktoru, jo ne jau visi pakļaujoties sarunāšanai un frakcijas disciplīnai.

Uz jautājumu, vai prezidentu varētu ievēlēt jau pirmajā kārtā, viņš atbildēja: «Protams, kāpēc gan ne.»

Bērziņš arī pauda viedokli, ka partijām jau parlamenta vēlēšanās būtu jānosauc gan premjera, gan prezidenta amata kandidāti. «Tad arī tā spēle būtu daudz skaidrāka un saprotamāka,» uzskata Bērziņš.

Jau ziņots, ka otrdien sākas oficiāla Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana, kas ilgs līdz svētdienai, 24.maijam. Saeimas deputātiem kandidatūras jāiesniedz rakstveidā Saeimas prezidijam, bet kandidātam ar savu parakstu jāapliecina, ka viņš ir piekritis izvirzīšanai.

Pašlaik zināmi četri kandidāti, ko virzīs partijas, - ZZS virzīs Raimondu Vējoni, Nacionālā apvienība - Egilu Levitu, «Saskaņa» - Sergeju Dolgopolovu, Latvijas Reģionu apvienība - Mārtiņu Bondaru.

Partija «No sirds Latvijai» atteikusies no Gunāra Kūtre izvirzīšanas.

Balsojums par Valsts prezidentu plānots 3.jūnijā.

Vispirms pirmajos divos balsojumos deputāti paudīs viedokli par visiem kandidātiem. Sākot ar trešo balsojumu, kandidātu skaits saruks - kandidāts, kurš saņems vismazāk balsu, nākamajā kārtā vairs nepiedalīsies. Pēdējā kārtā deputātiem būs jābalso par vienu kandidātu.

Ja pēdējā balsojuma laikā kandidāts neiegūst 51 balsi, vēlēšanas noslēdzas, un prezidijam jāsasauc jaunas vēlēšanas ne agrāk kā 10 dienu un ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc iepriekšējām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu