Tuvojas Eiropraids, Rīgā jau atvērts Praida nams

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

Kā jau zināms, Rīgā šogad norisināsies Eiropraids, kurš pulcēs lesbietes, gejus, un transpersonas ne tikai no Latvijas, bet visas Eiropas. Eiropraida programmā ir vairāk nekā piecdesmit pasākumi, kuros ietilpst gan ballītes, gan izstādes, gan semināri un pat koncerts.

Uz svinīgo Praida nama atklāšanu bija ieradušies aptuveni četrdesmit cilvēki, kuri vēlējās redzēt, kā Kaņepes kultūras centra karoga mastā tiek uzvilkts LGBT krāsainais varavīksnes karogs.

Atnācējiem tika piešķirti varavīksnes krāsas papīra karodziņi, kurus priekā vicināt pa gaisu lielajā momentā.

Diemžēl pasākumu apmeklēja mazs geju, lesbiešu un transperosnu skaits, vērojot ielas nedēļas nogalēs pie LGBT naktsklubiem, ir skaidri zināms, ka šādu personu Latvijā ir daudzas reizes vairāk.

Vēloties ko mainīt sabiedrībā, cilvēku domāšanā, nepietiek ar vēlmi mainīt, ir jāiesaistās, ne jāsēž «skapī», vēloties, lai to izdara citi. Nespējot pieņemt sevi un pastāvēt par sevi, ir naivi gaidīt, ka citi tevi pieņems.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī lesbiešu, geju, transpersonu un viņu draugu apvienības «Mozaīka» valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina, kluba «Golden» īpašnieks Maigus Skangalis, kā arī citi apvienības «Mozaīka» biedri.

Pēc karoga pacelšanas daudzi uzkavējās Kaņepes kultūras centra pagalmā un savā starpā apsprieda būtiskāko jautājumu, kurš nomoka lielu sabiedrības daļu – kāpēc vispār ir nepieciešams Praids? Un vai tiešām lesbietes, geji un transpersonas ir tik ļoti apspriesti un ierobežoti.

No rītdienas līdz 14.jūnijam Praida nams darbosies katru vakaru no plkst. 18 līdz 20, bet «EuroPride» laikā, no 15.jūnija līdz 21.jūnijam, tas kļūs par pasākuma dalībnieku centrālo pulcēšanās vietu.

Eiropraida programmā būs iekļautas gan konferences, gan dažādi kultūras un izklaides notikumi.

Būs arī pasākumi kapacitātes stiprināšanai LGBT aktīvistiem, darbnīcas par seksualitāti, kā arī vairākas starptautiskas konferences, piemēram, 17.jūnijā un 18.jūnijā viesnīcā «Mercure Hotel» notiks konference «LGBT kustība Centrālajā un Austrumu Eiropā - sasniegumi, izaicinājumi, perspektīvas».

Jau ziņots, ka Eiropraida centrālais notikums būs «EuroPride 2015» gājiens un sapulce, kas 20.jūnijā no plkst. 13 līdz 18.30 norisināsies Vērmanes dārzā un tā apkaimē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu