Izstādes «Disidents» krustā sistā lelle atkal būs apskatāma Stūra mājas pagalmā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Izstādes «Disidents» krustā sistā lelle šonedēļ atkal būs apskatāma Stūra mājas pagalmā izvietotajā ekspozīcijā, pēc sarunas ar «Valsts nekustamajiem īpašumiem» (VNĪ) pastāstīja izstādes rīkotājs mākslinieks Toms Jansons.

«Pārrunājām abu pušu interesējošos jautājumus un principā neatradām viens pret otru nekādas pretenzijas,» līdz ar to ar izstādi, tostarp atgūto lelli, pasākuma rīkotāji var rīkoties atbilstoši saviem ieskatiem, teica Jansons.

Viņš piebilda, ka izstādes rīkotāji otrdien, trešdien, kad izstāde būs slēgta, vēl ar juristiem visu pārrunās.

«Ja juristi neatradīs pretenzijas pret to, ka šāds darbs pilsētvidē var būt, tad viņš arī tur nonāks atpakaļ,» paskaidroja Jansons.

Viņš arī informēja, ka viņš kā izstādes rīkotājs vērsies Valsts policijā par drošības nodrošinājumu un pašlaik notiek pārrunas ar policiju par to.

Jansons arī atzina, ka pats konkrētus draudus izstādes dēļ nav saņēmis, bet daļa cilvēku, kas draudus bija saņēmuši, jau ir vērsušies policijā.

Izstādes sabiedrisko attiecību pārstāvis Raivis Maksis Malnačs aģentūrai BNS sacīja, ka svētdien ar izstādes māksliniekiem, kas bijuši iesaistīti šajā incidentā, tikusies arī Drošības policija (DP). Pašlaik izstādes rīkotāji gaida arī DP atzinumu.

«Mēs šobrīd gaidām arī slēdzienu no Drošības policijas, jo vakardien viņa tikās ar izstādes māksliniekiem, kas bija iesaistīti šajā incidentā,» teica Malnačs.

Izstāde pirmdien bija atvērta, taču diskusijas izraisījusī lelle tajā vēl nebija skatāma.

Jau vēstīts, ka ka Krievijas vēstniecība Latvijā saistībā ar mākslas darbu ir nosūtījusi notu Latvijas Ārlietu ministrijai. Savā «Facebook» mājaslapā vēstniecība komentē, ka tas nevar izraisīt neko citu kā tikai sašutumu un riebumu. «Uzskatām, ka ES Padomē prezidējošās valsts galvaspilsētā nav pieļaujama šādu provokatīvu «mākslas» darbu parādīšanās,» paziņojusi vēstniecība.

«Valsts nekustamie īpašumi» izstādē «Disidents» uzstādīto instalāciju, kas bija izvietota bijušās VDK ēkas pagalmā Rīgā, piektdienas pēcpusdienā demontēja. Izplatītajā paziņojumā VNĪ pauda, ka ir noslēdzis līgumu ar privātpersonu par telpu nomu izstādes vajadzībām atbilstoši iesniegtajai izstādes koncepcijai par sešu mākslinieku ieceri izveidot laikmetīgās mākslas akciju, par pamatu ņemot Raiņa disidentiskās idejas. Iesniegtais vizuālais materiāls «neietvēra nomas objektā izstādīto pretrunīgo instalāciju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu