Bijušais NSA direktors: Krievija manipulē ar Snoudenu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija manipulē ar bijušo ASV izlūkdienestu līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu, kurš publiskojis slepenus dokumentus par ASV izlūkdienestu izvērstajām izspiegošanas programmām, šādu viedokli paudis bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) direktors Keits Aleksandrs.

Aleksandrs, kurš martā devās pensijā, izdevumam «Australian Financial Review» norādījis, ka Krievija centīsies savā labā izmantot faktu, ka Snoudena publiskotie materiāli nodarījuši ievērojamu kaitējumu Savienotajām Valstīm.

«Es domāju, ka Krievijas izlūkdienesti ar viņu manipulē. Es tikai nezinu, tieši kad tas sākās un cik dziļi tas notiek,» norādīja bijušais NSA vadītājs. «Saprotiet, ka viņi ļaus viņam darīt tikai to, kas nāk par labu Krievijai, vai arī palīdzēs uzlabot Snoudena ticamību. Viņi nedarīs neko tādu, kas nāktu viņiem par sliktu.»

Aleksandrs arī pauda pārliecību, ka Snoudena rīcības rezultātā «tiks zaudētas cilvēku dzīvības, jo mēs nevarēsim aizsargāt viņus ar tām iespējām, kas savulaik bija efektīvas, taču nu kļuvušas neefektīvas šo atklājumu dēļ».

«Atcerieties, piemēram, 1998.gadu, kad kāds atklāja, ka mēs uzraugām Osamas bin Ladena saziņu, izmantojot viņa «Satcom» telefonu. Pēc tam mums vairs neizdevās pārtvert bin Ladena saziņu. Un viņš izplānoja 11.septembra uzbrukumus,» norādīja kādreizējais NSA direktors.

Snoudens, kurš izpaudis Savienoto Valstu specdienestu noslēpumus, ASV apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā. Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.

No Snoudena nopludinātajiem materiāliem kļuva zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu