Iggy Azalea «The New Classic» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms diviem gadiem tolaik 21 gadu vecā austrāliešu repere Igija Azelia (Iggy Azalea) sacēla nelielu traci hiphopa komūnā, kad kļuva par pirmo baltas ādas krāsas sieviešu reperi, kurai izdevies nokļūt uz prestižā žurnāla «XXL» vāka. Gada atklājumu jeb «Freshman» sarakstā viņa tika nominēta blakus Denijam Braunam (Danny Brown), «Future», «Kid Ink» u.c. repa jaunajiem talantiem. Vai Igijai ar debijas albumu izdevies attaisnot uz viņu liktās cerības, lasi tālāk!

Iggy Azalea «The New Classic»

(Island)

6/12

Diemžēl plate ar optimistisko nosaukumu «The New Classic» («Jauna klasika») ne tuvu nav uzskatāma par jauno laiku hiphopa klasiku, uz to norāda arī daudzas skarbas mūzikas kritiķu recenzijas (vidēji 6/10). Plate ir labi zināma un pierasta komerciālā hiphopa, viduvējas deklamācijas un neko jaunu un svarīgu nevēstošu tekstu porcija, kas pasniegta ar pāris eksotiskām garšvielām. Līdzības drīzāk var vilkt ar hipsterreperi «Kreayshawn» vai pat Kešu (Ke$ha), nevis ar repa klasiķēm - astoņdesmito gadu sieviešu repmūzikas pionieri «MC Lyte» vai kaut vai to pašu Lil Kimu vai Nikiju Mināžu. Protams, uzreiz jāpiebilst, ka

salīdzinājumi ar Nikiju Mināžu bulvārpresē galvenokārt nav muzikāla rakstura.

Igija iekļuvusi vairākos top10 sarakstos, kuros sabiedrībā slavenas dāmas sacenšas ar savu pēcpušu izmēriem. Diemžēl sieviešu kārtas reperēm ir jārēķinās ar to, ka sabiedrībā vēl arvien valda spēcīgi stereotipi un, pirms vērtē mūziku, vērtēti tiek arī sievietes apaļumi...

Igija, īstajā vārdā Ametista Amēlija Kelija (Amethyst Amelia Kelly), dzimusi Austrālijā 1990. gadā. Ar hiphopu sākusi aizrauties 11 gadu vecumā, kad fanojusi par Tupaku Šakuru, un jau četrpadsmit gados izveidojusi pati savu meiteņu repgrupu pēc «TLC» parauga. Neilgi pirms sešpadsmitās dzimšanas dienas viena pati laimes meklējumos dodas uz hiphopa dzimteni Ameriku, Maiami, un sāk aktīvi darboties mūzikas lauciņā.

«No money, no family, 16 in the middle of Miami,» («Bez naudas, bez ģimenes, 16 gadu vecumā Maiami») jaunajā albumā šo epizodi savā dzīvē apcer Igija («Work»).

Divdesmit gadu vecumā jaunā censone pārceļas tuvāk šovbiznesa epicentram - Losandželosai un 2011. gadā klajā laiž pirmo miksteipu «Ignorant Art». No šā albuma «Youtube» ievērību gūst pikantais singls «Pu$$y», kas paver Igijai jaunas iespējas. Seko sadarbība ar reperi T.I. un viņa izdevniecību «Grand Hustle Records», taču 2012. gadā solītais debijas albums tā arī dienas gaismu neierauga. Izdoti vien pāris mazalbumi.

"The New Classic"
"The New Classic" Foto: Publicitātes foto

Noskaties: Pu$$y

Reperes skatuves vārds radies, sakombinējot bērnības sunīša Igija vārdu un dzimto māju ielas nosaukumu «Azalea Street», kur mākslinieces vecāki dzīvo vēl šodien.

2013. gadā pēc koncertiem ar «britu Rianu» - Ritu Oru (Rita Ora) izdots veiksmīgais singls «Work» (skat. video), kas būtībā arī ir šā debijas albuma spēcīgākais skaņdarbs.

Lielāko daļu šā albuma dziesmu producējis Londonā bāzētais producentu trio «The Invisible Men» (izbijuši grupas «Orson» dalībnieki), kas atbildīgs arī par, piemēram, «Jessie J» dziesmu «Do It Like a Dude». Līdz ar to plates muzikālā puse ir smuki nopulēta un top40 draudzīga... būtībā popmūzika.

«Boney M» sampla izmantošana («Goddess») jau vien par kaut ko liecina...

Vēl ierakstā piedalās Atlantas trio «Watch The Duck», jau minētā Ora, jamaikiešu dziedātājs Mavado un 21 gadu vecā britu popzvaigzne «Charli XCX» (Charlotte Emma Aitchison), kas bija viens no pagājušā gada festivāla «Positivus» otrās dienas patīkamākajiem pārsteigumiem. Tieši kopdarbs ar Čārliju «Fancy», kurā Izija atsaucas uz Ņujorkas klasiķi Nasu («Rooftop like we bringing ’88 back» no dziesmas «Nas – Made You Look»), ir viens no klausāmākajiem šajā platē (skat. video).

Izdošanas datums - 21.04.2014.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu