Saeimas spīkere nosoda uzbrukumu māksliniekiem saistībā ar instalāciju izstādē «Disidents»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) asi nosodījusi uzbrukumu māksliniekiem izstādes «Disidents» ietvaros, uzsverot, ka varmācība nav veids, kā paust savu attieksmi, aģentūru BNS informēja Saeimas Preses dienestā.

«Mākslinieciskās izpausmes var patikt, tās var arī nepatikt. Nepieņemami, ja pret cilvēku, viņa idejām, radošo darbu kāds var atļauties savu nepatiku paust, vardarbīgi izrēķinoties. Civilizētā sabiedrībā, kādā mēs visi vēlamies dzīvot, katram ir tiesības paust savus uzskatus, bet fiziska izrēķināšanās un draudi ir noziegums,» uzskata Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja paudusi cerību, ka policija šo gadījumu izmeklēs un sauks vainīgos pie atbildības.

Jau ziņots, ka sestdien mākslinieki paziņoja, ka ir saņemti draudi, gan bijusi fiziska izrēķināšanās ar izstādes māksliniekiem, gan notikusi mākslas darba iznīcināšana.

Mākslinieki policijā pagaidām nav vērsušies.

Tāpat jau vēstīts, ka piektdien «Valsts nekustamie īpašumi», kas bija iznomājuši telpu māksliniekiem Stūra mājas pagalmā, vienu no darbiem demontēja, jo «instalācija tika vērtēta pretrunīgi» un neesot bijusi atspoguļota iesniegtajās skicēs.

Krievijas vēstniecība darba dēļ iesniegusi Latvijai notu.

Mākslinieks SOME1 noliedzis, ka darbā attēlots Krievijas prezidents. Instalācijas pamatideja esot materiālās pasaules glorificēšana indivīda ikdienā.«Nauda šai gadījumā ir simboliski atveidota kā krusts, kur pie tā piesistā figūra ir domāta – biznesmenis,» skaidrojis mākslinieks.

Mākslinieku grupā, kas izveidojuši izstādi-akciju «Disidents», ir apvienojušies SOME1, Kirils Panteļejevs, Oļegs Tillbergs, Toms Jansons, Elīza Jansone, Andris Maračkovskis, Raitis Hrolovičs, Herberts Verpakovskis, Jānis Noviks un Moo. Izstādi-akciju atklāja 30.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu