«Muzeju nakts» pulcē tūkstošiem cilvēku

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdienas vakarā no plkst.19 līdz plkst.01 jau 11.reizi notika akcija «Muzeju nakts», kuras laikā apmeklētājiem durvis vēra 136 muzeji un 34 cita veida institūcijas visā Latvijā. Arī TVNET devās ielās, lai atspoguļotu šā gada Muzeju nakti.

 
Foto: LETA

Muzeju nakts norisināsies Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas noskaņās. Pasākumi Rīgā

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) piedāvās apskatei piecas izstādes, aicinās iesaistīties dažādās radošajās aktivitātēs un izzināt dzejnieku gaitas caur mākslas darbiem, kā arī iesaistīties sidraba domu koka radīšanā. Akcijā piedalīsies mākslas muzejs «Rīgas Birža», LNMM izstāžu zāle «Arsenāls», Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs un Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) pamatekspozīcijas un izstāžu zālēs Brīvības bulvārī 32 būs apskatāma gan jaunatklātā izstāde «Rīgas pilij - 500», gan vairākas virtuālās izstādes. Bērniem Muzeju naktī būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā un ilustrēt kādu Raiņa vai Aspazijas dzejoli, savukārt pie brīvā mikrofona 2.stāvā ikviens interesents varēs lasīt Raiņa un Aspazijas dzeju.

LNVM nodaļā «Tautas frontes muzejs» visu dienu un vakaru apmeklētājiem piedāvās iespēju atrast liecības par Raiņa politisko darbību muzeja ekspozīcijā, kā arī noskatīties divas filmas par Atmodas laiku Latvijā 20.gadsimta 80.gadu beigās: «Uzturiet debesis spēkā» un «Atmodas antoloģija». Toties LNVM nodaļā «Dauderi» apmeklētāji varēs apskatīt muzeja pamatekspozīciju un vairākas izstādes, kā arī iesaistīties dažādos pasākumos.

Latvijas Fotogrāfijas muzejā Muzeju naktī varēs aplūkot visu muzeja vēsturisko ekspozīciju un fotokonkursa «Uguns un nakts» darbus. Toties muzeja salonā apmeklētājus ar savas dzejas lasījumiem priecēs septiņas Aspazijas jeb mūsdienu latviešu dzejnieces - Agita Draguna, Iveta Šimkus, Iveta Ratinīka, Daina Sirmā, Ērika Bērziņa, Evelīna Andžāne un Adelīna Jasmane. Ar akustisko koncertu uzstāsies mūziķis Miks Brasliņš.

Latvijas Dabas muzeja izstāžu zālē varēs satikties ar Aspaziju un viņas kaķiem, uzzināt par dzīvnieku patversmju darbību mūsdienās un Aspazijas aktivitātēm Rīgas patversmju darbībā. Sadarbībā ar Rakstniecības un teātra muzeju būs iespēja iepazīt Raiņa Šveicē vākto herbāriju, kuru garajās pastaigās kalnos ievācis pats dzejnieks. Apmeklētāji tiks aicināti piedalīties Aspazijas un Raiņa dzejas lasīšanā par dabas tēmu pie brīvā mikrofona Raiņa pieminekļa pakājē.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja šī gada Muzeju nakts devīze ir Raiņa citāts - «Es dzīvošu 300 gadu». Muzeja pagalmā ikviens apmeklētājs varēs nofotografēties pie Raiņa banera pilnā augumā un aprēķināt savu svara un auguma attiecību, tā noskaidrojot, vai viņam ir potenciāls nodzīvot 300 gadu. Savukārt muzeja Konferenču zālē reizi 45 minūtēs tiks izspēlēti fragmenti no Dramaturgu teātra izrādes «Nav laimes», kuras darbība norisinās psihiatriskajā klīnikā.

Latvijas Kara muzejs piedāvās stāstu par mūsu zemes aizstāvjiem - leģendārajiem latviešu strēlniekiem, 1991.gada barikāžu muzejā varēs vērot deju studijas «Happy Dance Studio» radītu sirreālu ēnu deja teātra miniizrādi «Cietumstāsti. Rainis», bet Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks pasākums «Aspazija. Anna Priede. Rainis. Ādolfs Skulte», kurā varēs uzzināt par Aspazijas un Raiņa daiļrades izpausmēm latviešu skatuves un kino mākslā.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā Muzeju naktī apskatei būs atvērtas 13 muzeja ekspozīcijas zāles, savukārt Latvijas Universitātes (LU) galvenajā ēkā ikviens interesents starp dažādo zinātņu labirintiem varēs atklāt savu mītisko «es».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu