Latvija mostas! 9 lieliskas vietas, kurp doties

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Vasaras tūrisma sezona ir klāt! TVNET piedāvā iesākt savu vasaru, apmeklējot 9 interesantas, skaistas un jaukas Latvijas vietas, kurp doties kopā ar ģimeni vai draugiem.

 
Foto: facebook.com/tervetesdabasparks

Tērvetes dabas parks

Aicinām šajās brīvdienās apmeklēt krāšņo Zemgales pērli Tērveti, kur vairākās novada vietās svinēs tradicionālos tūrisma sezonas atklāšanas svētkus. No pulksten 12:00 Tērvetes dabas parkā «modinās» pasaku. Parka apsaimniekotāji AS «Latvijas valsts meži» šajā dienā visiem dāvina ieejas brīvbiļetes.

Savukārt «Dzintarlāči», kuru kolekcijā ir gandrīz 400 dažādu tulpju šķirņu, no agra rīta jau ceturto reizi aicinās ciemos savā lauku sētā, lai dalītos priekā par košajām krāsām tulpju laukā un mājīgā gaisotnē baudītu gan brīvdabas teātra izrādi, gan dejotāju priekšnesumus.

Pulksten 17:00 Tērvetes estrādē koncertšovs un vakarā zaļumballe.

Tērvetes dabas parks

 
Foto: Shutterstock

Romantika Siguldā

Šajā nedēļas nogalē Gaujas senielejā sagaidīts viens no pavasara krāšņākajiem notikumiem – ievu ziedēšana, kas piepilda mežmalas, upju krastus un dārzus ar ziedu rūgteno smaržu. Romantiskās dienas tradicionāli iezīmē vasaras tūrisma sezonas sākumu Siguldā, un šogad siguldieši gatavojas uzņemt vēl vairāk viesu nekā iepriekšējos gados.

Siguldā zied ievas

 
Foto: facebook.com/pages/Likteņdārzs

Likteņdārzs Koknesē

Likteņdārzs atrodas Latvijas vēsturei nozīmīgā vietā netālu no Kokneses pilsdrupām un Kokneses luterāņu baznīcas uz Daugavas salas, kas radusies pēc Pļaviņu ūdenskrātuves izveides. Uz salas saglabājies arī vecās Rīgas—Daugavpils šosejas fragments. Patlaban Likteņdārzā tiek veidots piemiņas dārzs visu to Latvijas iedzīvotāju piemiņai, ko mēs zaudējām 20. gadsimtā. Pa uzsākto ābeļu alejas bruģīti ar elektromobili vai kājām var nokļūt līdz 18. novembra saullēkta vietai – amfiteātrim. Tālāk taka ved līdz Hirosimas miera akmenim, Skatu terasei un skolēnu vēlējumu plāksnīšu sienai. Protams, ir pieejamas piknika vietas. Lieliska vieta, kurp doties, atklājot vasaras sezonu.

Likteņdārzs

 
Foto: muzejs.ventspils.lv

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs

Aicinām apmeklēt Piejūras brīvdabas muzeju Ventspilī, kas atvērts no 1. maija un būs pieejams līdz 31. oktobrim.

1954. gadā dibinātā muzeja teritorijā izvietotas etnogrāfiska rakstura ekspozīcijas, kas liecina par tradīcijām, kuru saknes ir gadsimtiem senas. Muzeja krājumā ir vairāk nekā 20 000 priekšmetu, un tas atspoguļo latviešu un lībiešu zemnieku un zvejnieku dzīvi. Iekštelpu un brīvdabas ekspozīcijā (kopējā platība 4,8 ha) apskatei izvietoti aptuveni 600 eksponātu. Lielākais no tiem ir dzirnavas, mazākais – adata pludiņu piešūšanai pie tīkla.

Piejūras brīvdabas muzejā godā tiek celtas un glabātas arī pagājušo laiku latviskās dzīves gudrības. Šeit atbilstoši tautas tradīcijām svin gadskārtu svētkus un piekopj saimniekošanas metodes – sviesta kulšanu, maizes cepšanu, sveču liešanu, kā arī darbošanos rijā.

Piebilstam, ka pirmdienās muzejs ir slēgts. Biļetes bērniem, skolēniem, studentiem un pensionāriem maksā 60 eiro centus, pieaugušajiem 1,40 eiro, bet ģimenes biļete (2 pieaugušie un no viena līdz pieciem bērniem) maksā 2,80 eiro.

Piejūras brīvdabas muzejs

 
Foto: Shutterstock

Laivu braucieni Kuldīgas novadā

Kuldīgas novadā, Rendas pagasta «Ciņos» no 12. maija ir iespēja izbaudīt braucienus ar kanoe laivām.

Laivas īres maksa ir 20 līdz 30 eiro par dienu. Piebilstam, ka cenas ir orientējošas un ir atkarīgas no izvēlētā maršruta un laivu skaita, un citiem faktoriem un tiek sastādītas individuāli katram klientam.

Laivošana Kuldīgas novadā

 
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aktīva atpūta Rīgā, Mežaparkā

Arī Rīgā, Mežaparkā jau no maija ir atvērta visiem labi zināmā virvju taka «Mežakaķis». Tajā kopumā izveidoti 78 šķēršļi, kuri sadalīti sešās dažādu grūtības pakāpju trasēs. Katra trase sākas un beidzas uz zemes. Bez tam katrā trasē pēdējais šķērslis ir nobrauciens ar skrituli pa trosi. Šķēršļu augstums virs zemes dažādās trases vietās ir atšķirīgs: no viena līdz 15 metriem. Visi trašu starta, finiša un starpfiniša punkti ir savienoti ar gājēju takām, kur izvietotas informatīvas norādes.

Pārvietošanās atrakciju parka teritorijā ārpus iezīmētajiem celiņiem un kokos ierīkotajiem šķēršļiem nav atļauta. Lai apmeklētājs izietu visas trases, nepieciešamas aptuveni divas stundas. Pārējā laikā viņi drīkst atkārtoti izmantot tos trases posmus, kuri viņiem visvairāk iepatikušies.

«Mežakaķa» izmaksas pieaugušajiem - 17 eiro, bet jauniešiem līdz septiņpadsmit gadu vecumam - 10 eiro.

"Mežakaķis" Rīgā, Mežaparkā

 
Foto: facebook.com/cesupils

Cēsu Viduslaiku pils

Aicinām apmeklēt Cēsu Viduslaiku pili. Cēsu pilsētas pirmsākumi meklējami jau 800 gadu tālā pagātnē. Tie saistīti ar Cēsu Viduslaiku pili, ap kuru jau 13. gadsimtā izveidojās pilsēta.

Pils cauri gadsimtiem ir dalījusi savu likteni ar Cēsu pilsētu cīņās pret krievu, poļu un zviedru karapulkiem. Vairākkārt pārbūvēta un paplašināta. Cēsu pils savu pašreizējo arhitektonisko veidolu ieguva 16. gadsimta sākumā. Pieeju pilij apgrūtināja aizsarggrāvji un stipru mūru ieskautas trīs plašas priekšpilis.

Labi nocietinātā pils pirmos nopietnos bojājumus guva tikai Livonijas karā, bet Ziemeļu kara sākumā tā tika pamesta un vairs netika izmantota militāriem mērķiem. Šodien pils ir Cēsu iespaidīgākā vēstures lieciniece un piesaista viesus ar viduslaiku arhitektūras romantiku.

Pils apmeklētāju centrā saņēmuši lukturīšus, varēsiet apskatīt pils rietumu torni un tajā esošo mestra dzīvojamo telpu - unikālu 16. gadsimta interjeru ar greznu zvaigžņu velvi, mākslīgā akmens masas velvju konsolēm un sienu gleznojumu fragmentiem. No torņa bēniņstāva paveras iespaidīgs skats uz pārējām pilsdrupu daļām, priekšpilīm, Pils parku un pilsētu. Nokāpuši torņa pagrabā, varēsiet apskatīt vienu no kādreizējām pils cietuma telpām.

Apmeklētājiem, laikus ziņojot, ir iespēja pieteikties gida pakalpojumiem, kas izmaksās 27 līdz 35 eiro. Biļete pieaugušajam maksā 3 eiro, skolēniem, bērniem, pensionāriem – 1,50 eiro, bet ģimenes biļete (2 pieaugušie un bērni līdz 16. gadu vecumam) – 6 eiro.

Cēsu Viduslaiku pils

 
Foto: TVNET

Bauskas pils

Pils atrodas Bauskas pilsētas teritorijā, gleznainā ainavā uz zemes strēles starp Mūsu un Mēmeli, netālu no vietas, kur, tām saplūstot, veidojas Lielupe. Aicinām apmeklēt arī Bauskas pili.

Bauskas pils ansamblis sastāv no divām daļām. Vecākā – Livonijas ordeņpils – ir celta 15. gadsimta vidū, bet līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai drupas. Jaunākā – Kurzemes hercogu rezidence – tika uzbūvēta 16. gadsimta beigās.

Bauskas pils raksturo 15.–17. gadsimta militāro būvju arhitektūru Latvijā. Tās vecākā daļa ir vienīgais speciāli ugunsšaujamo ieroču lietošanai celtais Livonijas ordeņa cietoksnis, bet jaunākā daļa – ar bastioniem, aizsardzības sienām un zemes vaļņiem nocietināta rezidences tipa pils.

Celtne ir vienīgā daļēji saglabājusies Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru rezidence, kā arī vienīgais arhitektūras piemineklis Latvijā, kas ilustrē manierisma laika piļu arhitektūras un lietišķi dekoratīvās mākslas izpausmes.

Pils apmeklējums pieaugušajiem maksā 5 eiro, mācību iestāžu audzēkņiem 2,50 eiro, bet ģimenes biļete 6 līdz 8 eiro (atkarīgs no pieaugušo skaita). Pils atvēra visās dienās, izņemot pirmdienas, no pulksten 9 rītā līdz 19 vakarā.

Bauskas pils

 
Foto: Shutterstock

Velomaršruts gar Gauju

Ja esi aktīvs, tev patīk braukt ar velo un pavadīt dienu svaigā gaisā, tad aicinām doties velo braucienā gar Gauju maršrutā Līgatne-Gauja-Līgatne. Distance ir 35 km gara.

Viss, kas braukt gribētājiem jādara, - ar velo jānokļūst velomaršruta starta punktā, līdzi jāņem labs garastāvoklis un jauka kompānija.

Velomaršruts gar Gauju

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu