Krustā sista Putina lelle Stūra mājā izraisa nepatiku Krievijas vēstniecībā un Rīgas domē; lelle demontēta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter/@MeduzaProject

Krievijas vēstniecība Latvijā nosūtījusi notu Ārlietu ministrijai (ĀM) saistībā ar Stūra mājas pagalmā uzstādīto instalāciju ar krustā sistu Krievijas prezidenta Vladimira Putina lelli, liecina vēstniecības paziņojums «Facebook.com» lapā.

Vēstniecība savā paziņojumā norādījusi, ka performance izraisījusi galēju sašutumu un riebumu, piebilstot, ka šāda veida provokatīvas «mākslas» performances valstī, kas prezidē Eiropas Savienības (ES) Padomē, ir nepieņemamas.

Vēstniecība nosūtījusi notu ĀM un norādījusi, ka gaida oficiālu atbildi.

Putina lelle ir daļa no Stūra mājā atklātās izstādes «Disidents». Kā norādīja Okupācijas muzeja pārstāvji, tā ir no muzeja neatkarīga mākslinieku rīkota izstāde.

Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins no komentāriem atturējās, turklāt Valsts policijā par lelles izstādīšanu neviens nav vērsies.

Uz Putinu aizskarošo instalāciju reaģējis arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš savā «facebook» lapā paziņojis: «Skatoties uz šo izstādi, saproti, ka Rīgā kaut kur vēl var nopirkt spaisu.»

Viņš piebildis, ka izstāde notiek ēkā, par kuru atbild Kultūras ministrija. «Viņi neko nesaskaņo ar pašvaldību, jo izstāde norisinās ēkas pagalmā, nevis uz ielas. Tāda ir likumdošana, dome nevar iejaukties.»

Instalācija izraisījusi rezonansi arī Krievijas, Ukrainas un citu valstu medijos.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) informēja, ka izstādē «Disidents» izstādītā pretrunīgā instalācija, kas bija izvietota bijušās VDK ēkas pagalmā Rīgā, Brīvības ielā 61, ir demontēta, vēsta lsm.lv.

VNĪ šā gada 31.martā noslēdza līgumu ar privātpersonu par telpu nomu izstādes «Disidents» vajadzībām saskaņā ar iesniegto izstādes koncepciju. Izstāde

«Disidents» ir sešu mākslinieku iecere izveidot laikmetīgās mākslas akciju, par pamatu ņemot Raiņa disidentiskās idejas.

VNĪ informēja, ka nomas līgums tika noslēgts (uz laiku no 2015.gada 20.aprīļa līdz 2015.gada 30.maijam), pamatojoties uz saņemtajā iesniegumā izklāstīto ieceri un tam pievienoto vizuālo materiālu, kas neietvēra nomas objektā izstādīto pretrunīgo instalāciju.

Izstāde «Disidents» izvietota bijušās VDK ēkas 1.stāva telpās un pagalmā.

VNĪ izsaka cerību, ka, noņemot izstādes laikā eksponēto instalāciju, pārpratums ir atrisināts.

Savukārt paši

mākslinieki apgalvo, ka šī lelle var atgādināt jebkuru cilvēku,

tostarp kāds tajā var saskatīt arī līdzību ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā aģentūrai LETA sacīja izstādes «Disidents» organizatori, «tā ir lelle, kas kādam atgādina Putinu, bet tā varētu atgādināt jebkuru cilvēku». «Mākslā ir tā, ka mēs neiebakstām ar pirkstu, bet dodam vīziju,» skaidroja izstādes organizatoru pārstāvis Raivis Maksis Malnacs.

Viņš arī norādīja, ka

izstādes veidotāju mērķis nav bijusi naida kurināšana vai konkrēta cilvēka piesišana krustā.

«Pašlaik organizatori domā, ko darīt ar instalāciju. Tikmēr lelle no krusta Stūra mājas pagalmā noņemta,» sacīja Malnacs. Viņš arī atzina, ka

šovakar vairāki vīrieši uzvalkos vēlējušies aizdedzināt instalāciju, bet dežuranti viņiem to aizlieguši.

Kad ieradies VNĪ pārstāvis, izcēlusies vārdu pārmaiņa un neliela grūstīšanās.

Lelli noņēmuši izstādes dežuranti, lai grūstīšanās nepāraugtu lielākā konfliktā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu