Maija beigās sāksies «Rīgas festivāls»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

No 24.maija līdz 22.jūnijam notiks «Rīgas festivāls», kas klausītājiem piedāvās dažādu laikmetu skaņdarbus, informē VSIA «Latvijas koncerti» sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica. Koncertos skanēs Franča Lista, Pētera Vaska, Marka Antonija Tērnidža, Leonarda Bernsteina un citu komponistu mūzika. Festivālā būs arī pasaules pirmatskaņojumi - Raimonda Tigula un Krista Auznieka kompozīcijas.

Klausītājiem uzstāsies akordeoniste Ksenija Sidorova, pianists Vestards Šimkus, vijolniece Eva Bindere, klavesīniste Ieva Saliete. Koncertos varēs dzirdēt arī vokālo grupu «Framest», džeza mūziķi Pīteru Erskinu (Peter Erskine), kurš muzicējis ar tādām grupām kā «Steely Dan» un «Weather Report», Latvijas Radio kori, «Sinfonietta Rīga», Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri u.c.

24.maijā Rīgas festivāla ieskaņas koncertā klavesīniste Saliete un kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» Normunda Šnē vadībā par skaņu laboratoriju pārvērtīs Spilves lidostas namu, kas iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Tajā satiksies divu dažādu laikmetu mūzika - 20.gadsimta 60. un 70.gadu kompozīcijas un 21.gadsimta sākuma skaņdarbi.

Rīgas festivāla atklāšanas koncerts notiks 29.maijā Svētā Pētera baznīcā. Tajā pie «Sinfonietta Rīga» diriģenta pults stāsies Valsts akadēmiskā kora «Latvija» mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Vaska fantāzijā «Vox Amoris» vijoles solo spēlēs Bindere. Koncertā skanēs arī igauņu komponista Erki Svena Tīra opuss «Insula Deserta», britu klasiķa Edvarda Elgara «Serenāde», Raimonda Tigula kompozīcijas pasaules pirmatskaņojums u.c.

"Sinfonietta Rīga"
"Sinfonietta Rīga" Foto: Publicitātes foto

3.jūnijā Lielajā ģildē un 4.jūnijā Mazajā Mežotnes pilī uzstāsies akordeoniste Sidorova kopā ar mandolīnistu Avi Avitalu un sitaminstrumentālistu Itamaru Doari.

5.jūnijā un 6.jūnijā Spīķeru koncertzālē notiks Nīderlandē studējošā komponista Krista Auznieka kameroperas «Saules vējš» pasaules pirmatskaņojums. Auznieka pirmās kameroperas «Saules vējš» libretisti ir Inga Ābele un Edvīns Raups, režisore ir Zane Kreicberga. Koncertā piedalīsies vokālā grupa «Framest» un instrumentālais ansamblis diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

7.jūnijā Spīķeru koncertzālē ciklā «Vīns un mūzika» fokusā būs Dienvidāfrika. Tajā spēlēs Nila Īles instrumentālais ansamblis.

11.jūnijā Dailes teātrī kopā ar «Sinfonietta Rīga» uzstāsies «Blood on the floor» pirmatskaņotāji, džeza mūziķi - Erskins, Mārtins Robertsons, Džons Paričelli un Lorenss Kotls. Programmā būs brita Tērnidža kompozīcijas. Viņš ir viens no savas paaudzes ievērojamākajiem un visbiežāk atskaņotajiem komponistiem, kurš laikmetīgajā mūzika ievij džeza elementus.

15.jūnijā Svētā Pētera baznīcā klausītāji varēs dzirdēt programmu «Atspulgi» ar Vestardu Šimku un Latvijas Radio kori diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

17.jūnijā notiks «Tango» - uzvedums uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, kur tango muzikālo pasauli iedzīvinās Sidorovas akordeona spēle, Krievijā dzimušais britu vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis un kazahu pianiste Aižana Nurkenova. Uzvedumā uzstāsies dejotāji Kirils Burlovs, Inga Rācene un Evelīna Godunova.

Diriģents Māris Sirmais
Diriģents Māris Sirmais Foto: Lita Krone / LETA

19.jūnijā Svētā Pētera baznīcā varēs dzirdēt Lista lielformāta opusu «Via Crucis» Latvijas Radio kora un pianistes Diānas Ketleres atskaņojumā. Diriģents būs Kaspars Putniņš.

21.jūnijā un 22.jūnijā Latvijas Nacionālajā operā notiks «Rīgas festivāla» Galā uzvedums - «Mūzika, deja, piedzīvojums!». Tajā plānotas simfoniskās dejas ar fragmentiem no Leonarda Bernsteina mūzikliem «Pilsētā» un «Vestsaidas stāsts», kā arī Morisa Ravēla «Bolero». Uzvedumā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Rīgas pašvaldības dienas centru bērnu deju grupas un deju grupa «Dzirnas». Pie diriģenta pults būs trombonists Kristians Lindbergs no Zviedrijas, kurš pēdējos gados izvērsis arī starptautisku diriģenta karjeru. Uzveduma horeogrāfs būs Agris Daņiļevičs, bet scenogrāfs - Didzis Jaunzems.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu