Jauna grāmata ļauj ieskatīties visnoslēpumainākajā diktatūrā pasaulē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā «Kontinents» nāk klajā Pulicera prēmijas laureāta Adama Džonsona (Adam Johnson) pasaulslavenais romāns «Bāreņu pavēlnieka dēls» («The Orphan Master's Son»), kuru no angļu valodas tulkojis Uldis Šēns, informē izdevniecībā. Šī grāmata ir aizraujošs literārais atklājums, episks vēstījums par jauna vīrieša ceļojumu cauri ledusaukstiem ūdeņiem, tumšiem tuneļiem un spokainiem spiegu kambariem visnoslēpumainākajā diktatūrā pasaulē – Ziemeļkorejā.

Romāns jau 2013. gadā ierindojās visu lielāko pasaules mediju Gada grāmatas kategorijā. Adams Džonsons 2013. gada 15. aprīlī saņēmis Pulicera prēmiju daiļliteratūrā un Vaitinga Rakstnieku balvu. Par šo grāmatu viņš saņēmis arī 2013. gada Deitonas Literāro Miera balvu. Par gada grāmatu šo romānu atzinuši lielākie pasaules mediji.

Ironiski, ka tieši šobrīd Ziemeļkoreja ir sakustējusies pasaules mērogā, sākot bīstamas militāras aktivitātes, kļūstot par karsto tematu ziņu lentēs, neprognozējamu politisko lielumu, raisot pamatotas bažas par mieru un drošību pasaulē. Par to pēc politiskās agresijas piesātinātās Ukrainas vairs neviens nevar būt pārliecināts.

Vai režīms aiz dzelzs priekškara ir ilgtspējīgs? Cik tālu esam aizgājuši savā brīvībā no nesenā PSRS režīma? Vai ir reāli iespējama sabiedriskā iekārta – komunisms?

Foto: publicitātes

Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklēsim prezentācijā – diskusijā «Personība totalitārajā režīmā» 8. maijā pulksten 17 Rīgas Tehniskās universitātes mazajā zālē Kaļķu ielā 1.

Ar priekšlasījumu uzstāsies ASV vēstnieces vietniece Karina Maklelanda. Kāpēc šai īpašajai grāmatai piešķirta Pulicera balva literatūrā un kāpēc patiesība par Ziemeļkoreju ir tik svarīga izglītotai sabiedrībai?

Iespaidos dalīsies:

Juris Saulītis, profesors, RTU TREI Ekonomikas teorijas un tautsaimniecības katedras vadītājs;

Mārtiņš Šics, Katastrofu medicīnas centra vadītājs;

Einārs Graudiņš, politologs;

Aivars Borovkovs, politisku notikumu vērotājs, portāla nekropole.lv dibinātājs;

Imants Liepiņš, apvienības Reportieri bez robežām līdzstrādnieks Baltijas valstīs;

Elmārs Barkāns, žurnālists, Ziemeļkorejas aktualitāšu vērotājs;

Filips Rajevskis, politologs.

Diskusijas vadītājs: Kristians Rozenvalds, sabiedrisko attiecību speciālists.

Ieeja bez maksas, aicināts ikviens interesents.

«Grāmata, kas spēj satricināt jebkura lasītāja komforta zonu. Un liek domāt. Tā ir kā pasaka, kur nekas nenotiek pareizi. Salīdzināt to ar Orvela antiutopijām vai Alises piedzīvojumiem brīnumzemē nozīmē nepateikt neko, jo tā ir realitāte. Tāda realitāte, no kuras atvieglotās versijas mēs šķīrāmies 1991. gadā. Baznīca biedē grēciniekus ar elli. Tā vien šķiet, tas ir tāpēc, ka tās dibinātāji neko nezināja par valsti, kura laiku skaita Čučhes ērā, bet Kristus vietu tur ieņēmis mīļotais vadonis Kims Irsens,» raksta Arno Jundze, «Neatkarīgā Rīta Avīze».

«Šī grāmata ir aizraujošs literārais atklājums. Episks vēstījums par jauna vīrieša ceļojumu cauri ledusaukstiem ūdeņiem, tumšiem tuneļiem un spokainiem spiegu kambariem visnoslēpumainākajā diktatūrā pasaulē – Ziemeļkorejā. Izsmalcināts meistardarbs, kas aizved lasītāju piedzīvojumiem pilnā ceļojumā totalitārās Ziemeļkorejas dzīlēs un visdziļākajos cilvēka sirds nostūros,» Pulitzer Prize.

«Uzdrīkstēšanās pilns teicams darbs,» - Michiko Kakutani, «The New York Times».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu