Kalpone atklāj Hitlera dzīves noslēpumus (89)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēla celšanās un ikdienas «Fīrera kūka» - Ādolfa Hitlera bijusī kalpone pēc 71 gadu ilgas klusēšanas atklāj viņa dzīves aizkulises, raksta «Daily Mail».

89 gadus vecā Elizabete Kalamera Hitlera apteksnes vietu ieguva 1943. gadā, atsaucoties uz parastu sludinājumu laikrakstā. Viņai nebija ne jausmas, ka viņas darba devējs Berghofā būs neviens cits kā Hitlers.

Berghofā atradās Hitlera vasarnīca.

Hitlera tuvākie palīgi bija pārliecināti, ka fīrers ik dienu ievēro striktu veselīgu diētu un dzer tikai siltu ūdeni, taču Kalmera stāsta gluži ko citu. Hitlers esot bijis kārs uz saldumiem, kuriem viņš ierasti klāt ķērās īpaši nakts stundās.

Ik dienu īpaši viņam tikusi cepta «Fīrera kūka» un citi neveselīgi gardumi.

Gados vecā kundze atklāj, ka Hitlers uz virtuvi mieloties ar saldumiem bieži devies vēlu vakarā, kad pavadījis pēdējos viesus, un reti modies agrāk par diviem dienā.

Saimniecību vadīja Eva Brauna

Mājsaimniecību vadījusi Hitlera dzīvesbiedre Eva Brauna, kuru darbinieki bija instruēti uzrunāt «Heil M'lady».

Visas kalpones esot zinājušas par Hitlera nedienām ar liesu, tāpēc ēdienkarti stingri uzraudzījis viņa personīgais pavārs. Taču nacistiskās Vācijas līderis neesot varējis pārvarēt kāri pēc saldumiem un nereti mielojies ar šokolādes cepumiem un krējuma plācenīšiem.
Hitlers ik dienu licis cept «Fīrera kūku» - tā bija ābolu torte, kas pārkaisīta ar riekstiem un rozīnēm. Kūku bija jāatstāj virtuvē, un Hitlers ar to mieloties devies, kamēr pārējie mājinieki jau gulējuši.

Hitlera klātbūtnē bija liegts runāt

Austriete Elizabete Kalamera, vēlāk Marčtrenkerina Hitlera mājā nonākusi, atsaucoties uz parastu sludinājumu vietējā laikrakstā. Tur nebijis nekādu norāžu par to, kas būs viņas darba devējs. Kad viņa darbam pieteikusies un par savu darba devēju uzzinājusi, māte esot centusies jauno meiteni no šāda darba atrunāt, taču viņa pati neesot uzdrošinājusies atteikt Reiha nodarbinātības birojam, kur viņai ieteikts būt pateicīgai par šādu darbu.

«Pirmo reizi atbraukusi uz māju, es jutos diezgan slikti,» viņa stāsta «Salzburger Nachrichten». Pirms tam viņai bija jāiziet trīs SS sargu posteņi.

No pirmās dienas viņa tikusi instruēta, ka fīrera klātbūtnē runāt nav atļauts. Tāpat kalpiem bijis noteikts par Hitleru nebaumot, ko gan viņi, saprotams, esot darījuši. Skaidri tika atklāts arī: ja par Hitlera personīgo dzīvi noplūdīs kāda informācija, vainīgais tiks bez žēlastības sodīts.

Par kalponēm strādāja 22 meitenes

Hitlera vasaras mājā tikušas nodarbinātas kopumā 22 meitenes. Lai gan Kalamera bieži atradusies Hitlera klātbūtnē, runājusi viņa ar viņu nekad neesot. Tikai jau ilgstoši nodarbinātiem kalpotājiem bijis ļauts ar Hitleru komunicēt vai iet viņa privātajās telpās.

Kalameras pienākumos ietilpusi mājas uzkopšana, veļas mazgāšana un šūšana.

Viņa arī gatavojusi Hitlera iecienīto tēju, kas parasti tikusi pasniegta Nimfenburgas porcelāna tasītē.

Viņa atminas, ka reiz saplēsusi krūzi un viņai par sodu tika atņemtas vairākas viņai paredzētās brīvdienas. Tomēr kopumā dzīve vasarnīcā neesot bijusi slikta un bijis krass kontrasts citu vāciešu un austriešu dzīvesveidam. Kamēr Elizabetes ģimenei ar ēdienu bija jāknapinās, kalpotājiem Hitlera rezidencē ik dienu bijusi svaigi spiesta ābolu sula un papilnam pārtikas.

Eva Brauna pret viņu vienmēr esot izturējusies labi. «Viņa uzvedās kā mājas saimniece, lai gan nebija ar Hitleru precējusies. Viņa dizainēja mūsu uniformas. Uz Ziemassvētkiem viņa man reiz uzdāvināja vilnu, lai es varētu adīt zeķes vīriem frontē,» atceras Elizabete.

Apsēsts ar kino

Pats Hitlers tikmēr bijis vai apsēsts ar filmām, un viņam rezidencē bija ierīkots privāts kinoteātris. Arī kalpotājiem telpu bijis ļauts izmantot brīžos, kad tur tika demonstrēta propagandas filma ar aktrises Marikas Roekas piedalīšanos. Šo aktrisi īpaši bijusi iemīļojusi Eva Brauna.

Laiskais dzīvesveids vasarnīcā mainījies 1944. gada jūlijā, kad notika neveiksmīgs Hitlera slepkavības mēģinājums. Hitlera dienestā viņa nostrādājusi līdz pat 1945. gadam, arī kara laikā, līdz kamēr vasarnīcas darbinieki tika evakuēti un vasarnīcu bombardēja sabiedroto spēki.

Komentāri (89)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu