Ģimenes apstākļu dēļ basketbola izlasei nepalīdzēs Brumermane

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Gaidāmajā 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas sieviešu basketbola izlasei nepalīdzēs Aija Brumermane.

Brumermane valstsvienībai nepalīdzēs ģimenes apsvērumu dēļ, savukārt degunu lauzušajai Zanei Jākobsonei jau ir veikta viena operācija, bet nākamnedēļ paredzētas vēl medicīniskās procedūras.

Līdz ar Brumermanes izkrišanu no kandidāšu loka sarakstā palikušas 19 spēlētājas. Piektdien pirmo treniņu Ainara Zvirgzdiņa vadībā aizvadīja 11 basketbolistes, bet pārējās pievienosies līdz nākamās nedēļas ceturtdienai.

Zvirgzdiņš Latvijas izlases galvenā trenera amatā stājies Aigara Neripa vietā, noslēdzot līgumu uz nākamo oficiālo sacensību ciklu pēc principa 1+1+1. Zvirgzdiņš iepriekš Latvijas sieviešu valstsvienību vadīja no 2007. līdz 2009.gadam, taču pēc tam atkāpās no amata, jo 2009.gada Eiropas čempionātā, kas norisinājās Latvijā, neizdevās sasniegt mērķi - kvalificēties pasaules čempionātam.

«Nav tā, ka ar iepriekšējiem treneriem bijām neapmierināti,» preses konferencē pēc pirmā izlases treniņa izteicās Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins. «Tomēr, lai spertu soli uz priekšu, kaut kas ir jāmaina. Treneris Zvirgzdiņš pa šiem gadiem noteikti ir daudz pārdomājis un ieguvis lielu pieredzi. Viņš šogad, vadot «Jūrmala«/»Fēnikss» komandu, ir sagādājis spriedzi arī «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) turnīrā. Pagaidām gan viņam būs slodze dubultā, jo jāstrādā arī ar Jūrmalas vienību. Tomēr domāju, ka viņš darbā ar izlasi liks šo pieredzi lietā un piepildīs uzdevumu - kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram. Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) finālos no spēlētājām redzējām lielu pašatdevi, kas bieži vien pārsniedza spēles kvalitāti. Esmu drošs, ka šī pašatdeve saglabāsies arī valstsvienībā.»

«Patīkami pēc pieciem gadiem atgriezties izlasē, bet ļoti daudz kas ir mainījies, un no toreizējā sastāva palikušas tikai divas meitenes. 2007.gadā, kad izcīnījām ceturto vietu Eiropas čempionātā, spēlētāju vidējais vecums bija tāds pats kā šai izlasei. Tāpēc basketbolistēm teicu, ka mērķis ir atkārtot vismaz tā laika sasniegumus. Šie pieci gadi mani ir rūdījuši, esmu redzējis daudz jaunu ideju, turklāt ticu, ka spēlētājas spēs tās realizēt,» pauda Zvirgzdiņš, kurš 2012.gadā bija viens no Krievijas sieviešu izlases treneriem Londonas olimpiskajās spēlēs.

«Gatavošanās plāns ir īss, taču starp kvalifikācijas turnīra spēlēm būs trīs četras dienas un varēs gatavoties tajā laikā. Līdz 24.maijam gatavosimies taktiski, bet pēc tam ieiesim spēļu režīmā. Mums ir problēmas traumu un ģimenes apstākļu dēļ, tomēr prieks par tām, kuras ir gatavas sevi ziedot valstsvienībai,» atzina Zvirgzdiņš.

Treneris uzsvēra, ka īpaši gaida, kad komandai pievienosies Zenta Meļņika, kura spēlē Grieķijā. Zvirgzdiņš uzsvēra, ka šī basketboliste iepriekš izlasē nav spēlējusi, taču grib to darīt un izskatās perspektīva.

Jūnijā sieviešu valstsvienība startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, par ceļazīmi uz finālu cīnoties ar Itālijas, Igaunijas un Portugāles izlasēm. 2015.gada Eiropas čempionātā varēs piedalīties grupas uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas no sešām.

«Kvalifikācijas turnīrā mūsu galvenā konkurente ir Itālija, bet arī pārējās izlases ir bīstamas. Portugāle spēlē amerikāņu basketbolu, un pret viņām izbraukumā cīnīties ir ļoti grūti, taču ticu, ka mūsu sistēmas nostrādās. Igaunijas komandas varbūt mūs pārliecinoši pieveic «Nordea» Basketbola līgā (NBL), bet viņām daudzas spēlē ārzemēs. Mūsu lielākā problēma ir paaudžu maiņa. Vēlējos vienībai piesaistīt vairākas pieredzējušas basketbolistes, tomēr vairākas tam nebija gatavas,» atzina Zvirgzdiņš.

«Tikai pāris pašreizējās meitenes izlasē spēlējušas pie Zvirgzdiņa. Man ar viņu iepriekš bijusi saskarsme «Cēsīs», bet lielākajai daļai spēlētāju ar viņu nav bijusi nekāda veida kontakts,» sacīja viena no valstsvienības spēlētājām Ieva Krastiņa. «Kopš LSBL fināla ir bijušas pāris dienas atpūtai, tomēr visas esam šeit, lai cīnītos par vienu mērķi.»

Jau ceturto gadu notiks sociālā kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!». Kā pastāstīja Krastiņa, šogad uzsvars tiks likts uz to, ka pārbaudes nepieciešams veikt regulāri - katru otro gadu. 25.maijā paredzēts atbalsta gājiens no Brīvības pieminekļa, bet tā noslēgumā norisināsies pārbaudes spēle ar Grieķiju «Arēnā Rīga».

Latvijas izlase kvalifikācijas turnīra mājas spēles aizvadīs Olimpiskajā centrā Rīgā. Savukārt gatavošanās laikā no 25. līdz 27.maijam Rīgā iecerētas trīs pārbaudes spēles ar Grieķiju, kā arī plānots 30.maijā Lietuvā cīnīties ar Ķīnu, bet 4.jūnijā - ar mājiniecēm lietuvietēm.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā: Elīna Babkina (Orenburgas «Nadežda», Krievija), Zane Eglīte, Kristīne Silarāja, Liene Priede, Zane Jākobsone (visas - «Cēsis»), Ieva Krastiņa (Viļņas «Kibirkštis-Tiche-IKI», Lietuva), Baiba Eglīte, Kitija Laksa, Dita Rozenberga, Ieva Kūlīte, Līga Šurkusa (visas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (RSU/«Merks»), Ieva Veinberga («Civitanova Marche», Itālija), Anete Kiršteine, Kristīne Vītola (abas - «UTEP Miners», NCAA), Dita Liepkalne (Bembivres «Embutidos Pajariel», Spānija), Anete Šteinberga («Royal Castors Braine», Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides «Acqua&Sapone», Itālija), Zenta Meļņika («Athinaikos», Grieķija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu