«Lielais Getsbijs» arī uz teātra skatuves

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Liepājas teātrī jau norit darbs pie pēdējā šīs sezonas jauniestudējuma. 16. maijā pirmizrādi piedzīvos melodrāma «Lielais Getsbijs» Dž.Dž.Džilindžera režijā. Darbs veidots, par pamatu ņemot Hristo Boičeva lugu, kas tapusi pēc Frānsisa Skota Ficdžeralda pasaulslavenā romāna.

F.S. Ficdžeralds ir viens no ievērojamākajiem amerikāņu «zudušās paaudzes» rakstniekiem. Līdz galam uzrakstījis tikai četrus romānus, taču visi tie guvuši lielus panākumus, tiesa, ne visi autora dzīves laikā. Viņš tiek dēvēts arī par džeza laikmeta rakstnieku – savos darbos viņš aprakstījis jaunās un bagātās paaudzes spožumu un postu, tieksmi pēc vieglas dzīves, uzdzīves un izšķērdības. Romāns «Lielais Getsbijs» izdots 1925. gadā, ir visslavenākais autora darbs un tiek uzlūkots kā viens no izcilākajiem amerikāņu literatūras darbiem vēsturē! Pēc tā uzņemtas arī vairākas filmas, taču sarežģītās struktūras dēļ teātrī darbs iestudēts ļoti reti.

Bulgāru dramaturgs Hristo Boičevs skatuves versiju radījis 2012. gadā, protams, veicot izmaiņas, lai romānu pielāgotu skatuvei, taču saglabājis gan Ficdžeralda tēlus, tēmas, laikmetu, gan arī viņa varoņu sapņus.

Šī būs izrāde par sapņiem un ilgām. Pēc skaistas dzīves un skaistas mīlestības. Par jaunu vīrieti – Džeju Getsbiju, kurš īsā laikā, iesaistoties ne pārāk tīros darījumos, kļūst bagāts, bet ne jau nauda ir tā, kas viņu vilina, bet gan sieviete, kuru viņš reiz ir noskūpstījis... Tieši viņas dēļ Džejs Getsbijs riskēs ar visu…

Džeja Getsbija lomā iejutīsies aktieris Edgars Pujāts, viņa mīļoto Deiziju atveidos aktrise Anete Berķe. Pārējās lomās – Egons Dombrovskis, Kaspars Gods, Signe Ruicēna, Edgars Ozoliņš, Ilze Jura, Everita Pjata, Laura Jeruma, Leons Leščinskis, Kaspars Kārkliņš, Rolands Beķeris.

Kopā ar režisoru pie iestudējuma strādā viņa ierastā komanda – scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Krasovska un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Lugu tulkojis Ilmārs Šlāpins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu