«Zaļās jostas» kampaņā bērni savākuši 26,5 tonnas izlietoto bateriju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Zaļās jostas» organizētajā izlietoto bateriju vākšanas konkursā «Tīrai Latvijai!» bērni savākuši 26,5 tonnas bateriju, informēja «Zaļā josta» pārstāve Ilze Liepa-Balode.

Viņa pastāstīja, ka katru gadu palielinās to izglītības iestāžu skaits, kuras piedalās konkursā, un pieaug arī savākto bateriju daudzums. Šajā mācību gadā kampaņā iesaistījās 249 izglītības iestādes.

Izlietotās baterijas tiek klasificētas kā videi bīstami atkritumi,

tās var saturēt tādas videi un cilvēka veselībai kaitīgas vielas, kā, piemēram, mangāna dioksīds, cinks, kadmijs, dzīvsudrabs, dažādas skābes un sārmi. Nonākot dabā, baterijas var sākt rūsēt un, korpusam sadaloties, tajā esošās ķīmiskās vielas var nonākt augsnē, piesārņot ūdeni, kā arī nonākt cilvēka organismā, radot neatgriezeniskas sekas veselībai.

Pārstrādājot konkursa laikā savākto izlietoto bateriju daudzumu, atkarībā no to sastāva, būtu iespējams atgūt apmēram 5,5 tonnas dzelzs, 7,1 tonnu mangāna dioksīda vai 3,9 tonnas cinka. Tas nozīmē, ka šāds kaitīgo vielu daudzums kopā ar sadzīves atkritumiem nenonāks arī apkārtējā vidē, norādīja Liepa-Balode.

Izlietotās baterijas jāizmet speciālos bateriju savākšanas konteineros vai jānodod specializētos bīstamo atkritumu pieņemšanas punktos.

Šādus specializētos bateriju konteinerus bīstamo atkritumu apsaimniekotājs AS «BAO» uzdāvinājis visiem konkursa dalībniekiem, lai arī pēc konkursa noslēguma šajās izglītības iestādēs būtu iespēja turpināt iesākto tradīciju, tādējādi nostiprinot audzēkņos apziņu, ka atkritumu šķirošana nav tikai vienreizēja kampaņa, bet ierasta ikdienas darbība, norāda «Zaļās jostas» pārstāve.

«BAO» visas konkursa gaitā savāktās baterijas nogādāja savā videi kaitīgo preču savākšanas cehā, kur tās tiks sagatavotas nodošanai pārstrādei Vācijā un Polijā, lai iegūtu atkārtoti izmantojamas izejvielas.

Precīzu izlietoto bateriju nodošanas punktu adreses iespējams uzzināt lapā «www.atkritumi.lv». Tur atrodama arī informācija par citu atkritumu nodošanas iespējām Latvijā, kā arī informācija par katra atkritumu veida ietekmi uz vidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu