«Uzvaras dienas» mītiņā Jelgavā aplausus izpelnās pašvaldības kritika

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievu kultūras biedrības «Veče» organizētajā mītiņā Jelgavā par godu Krievijā svinamās «Uzvaras dienas» 70.gadskārtai visplašākos aplausus izpelnījās kritika pašvaldībai par vietas nepiešķiršanu vakara svinībām. Mītiņš notika Stacijas parkā pie piemiņas zīmes «Jelgavas atbrīvotājiem no nacisma», bet tradicionālais Krievijas «Uzvaras dienas» svinēšanas pasākums Uzvaras parkā šogad nenotiks, jo tur paredzētas Eiropas festivāla aktivitātes.

«Večes» pārstāvja uzruna bija vienīgā, kuru pavadīja plaši aplausi. Pēc viņa, teiktā «bija pretīgi dzirdēt» pašvaldības skaidrojumu, ka Sarkanā armija atbrīvoja Jelgavu no nacisma, bet pati neaizgāja. «Veče» pašvaldības rīcību vērtē kā varas stingrības demonstrēšanu. Organizācijas pārstāvji aicināja mītiņa dalībniekus pēc ziedu nolikšanas kapos doties svinēt uz Rīgu, kur 9. maija svinēšana nekad neizzudīšot.

Kopumā pasākumā pulcējās ap 300 cilvēku, kas bija vairāk nekā iepriekšējos gados.

Mītiņā ar uzrunām uzstājās arī krievu kultūras biedrības «Iztok» pārstāvji, militāro pensionāru biedrības pārstāvis un kara veterāns.

Pasākumā piedalījās arī Krievijas vēstniecības pirmais sekretārs Aleksandrs Grečanijs, kurš pauda gandarījumu, ka šī diena Jelgavā nav aizmirsta, un šis mītiņš to apliecina.

Jelgavas pilsētas domes deputāts Sergejs Stoļarovs (S) uzrunā pauda nožēlu, ka Eiropas Savienība neatzīst 9. maiju par uzvaras dienu un piemin tikai kritušos, nevis uzvaru.

Vēsturnieks Viktors Guščins mītiņā demonstrēja vēsturisku jelgavnieku fotogrāfiju no 1945. gada 9. maija. Viņš sniedza vēstures izklāstu par tā laika notikumiem, uzsvērdams, ka 1941. gadā jau no nacistiskās Vācijas ienākšanas brīža Jelgavā esot aktivizējušies nacistu kolaboranti. Guščins gan neko neteica par padomju kolaborantiem, kas bija aktivizējušies jau pirms nacistu ienākšanas. Atšķirībā no iepriekšējo gadu uzrunām Guščins šogad nepieminēja pašreizējos starptautiskos notikumus.

Pasākumā uzstājās jaunieši ar priekšnesumiem, kuru laikā palaida gaisā 70 ceriņkrāsas balonus. Izņemot Georga lentītes, pasākumā netika izmantoti karogi vai cita simbolika.

Kā ziņots, Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Veinberga informēja, ka pašvaldībā saskaņots ir tikai viens piemiņas pasākums - Stacijas parkā. Sākotnēji vakarā iecerēto svētku pasākumu pašvaldībai nācies atteikt, jo Uzvaras parks un Jelgavas pils apkārtne 9. maijā ir aizņemti citiem pasākumiem. Uzvaras parkā notiks Eiropas festivāls, godinot Eiropas dienu Latvijā, savukārt Jelgavas pils apkārtnē norit «Latvijas Stādu dienas 2015».

«Veče» saistībā ar pašvaldības atteikumiem bija sagatavojusi iesniegumu tiesai, taču arī tiesā viņu iesniegumu nepieņēma, jo biedrība neesot vēl izsmēlusi visas iespējas saskaņot alternatīvu norises vietu pašvaldībā.

Pērn un iepriekšējos gadus Jelgavas krievu kultūras biedrība «Veče» rīkoja līdzīgus pasākumus.

Pēc pašvaldības un Jelgavas Mākslas un vēstures muzeja arhīva informācijas, Uzvaras parks Jelgavā savu nosaukumu guvis saistībā ar bermontiešu sakāvi Latvijas Brīvības cīņās pēc Pirmā pasaules kara un parkam nav tiešas saistības ar padomju 9. maija «Uzvaras dienu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu