Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās konservatīvie varētu iegūt absolūto vairākumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Turpinoties balsu skaitīšanai pēc Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām, rezultāti piektdien liecina, ka Deivids Kemerons saglabās premjera krēslu, jo negaidīti pārliecinošu uzvaru guvuši konservatīvie, kas sev, iespējams, nodrošinājuši pat absolūto vairākumu. Ja nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti apstiprināsies, Lielbritānija var nonākt konfliktā ar Eiropas Savienību (ES), jo Kamerons saviem vēlētājiem apsolījis sarīkot referendumu par palikšanu ES, norāda ārvalstu mediji.

Tikmēr Skotijā neredzētus panākumus guvusi Skotu nacionālā partija (SNP),

kamēr toriju pašreizējie koalīcijas partneri - liberāldemokrāti - cietuši graujošus zaudējumus.

Saskaņā ar britu raidorganizācijas BBC jaunākajām aplēsēm konservatīvie izcīnījuši 329 deputātu vietas, nodrošinot sev absolūto vairākumu. Tikmēr leiboristi zaudējuši 25 mandātus un ieguvuši tikai 233 vietas Vestminsterā. Savukārt liberāldemokrāti zaudējuši 49 vietas, un viņus parlamentā turpmāk pārstāvēs tikai astoņi deputāti.

Lai iegūtu absolūto vairākumu, partijai ir jāizcīna vismaz 326 no 650 deputātu vietām, tomēr faktiskais nepieciešamais vietu skaits vairākuma nodrošināšanai var būt nedaudz mazāks, jo īru nacionālisti, kas pārstāv partiju «Sinn Fein», tradicionāli atsakās ieņemt viņu izcīnītās vietas Vestminsterā.

Tādējādi toriji gandrīz droši sasnieguši savu pirms vēlēšanām deklarēto mērķi un varēs veidot valdību, nepieaicinot kādu koalīcijas partneri.

Leiboristu līderis Eds Milibends jau atzinis, ka pēcvēlēšanu nakts partijai bijusi «grūta» un sagādājusi «vilšanos».

«Skotijā mēs pieredzējām, ka nacionālisms pārmāc mūsu partiju,» savā īsajā uzrunā Donkasterā norādīja Milibends.

Skotijā, kas līdz šim kalpojusi par vienu no leiboristu bastioniem, neredzēti lielus panākumus guvuši nacionālisti, un saskaņā ar galīgajiem balsu skaitīšanas rezultātiem SNP izcīnījusi 56 no Skotijai atvēlētajām 59 vietām.

SNP Vestminsterā pārstāvēs arī 20 gadus vecā Māri Bleka,

kas būs gados jaunākā parlamenta deputāte kopš 1667.gada. Viņa pārspējusi vienu no leiboristu smagsvariem - kampaņas koordinatoru Duglasu Aleksanderu, sagādājot Milebenda vadītajai partijai īpaši pazemojošu sakāvi.

Vēl trīs vietas izcīnījusi velsiešu nacionālistu partija «Plaid Cymru», bet eiroskeptiskajai Apvienotās Karalistes Neatkarības partijai (UKIP) nāksies apmierināties vien ar diviem mandātiem, neskatoties uz to, ka balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka partijas popularitāte krasi augusi.

Vienu mandātu izcīnījuši arī «zaļie», bet atlikušie 19 krēsli Vestminsterā tikuši citām marginālajām partijām.

Kemerons jau paziņojis, ka cer izveidot jauno valdību tuvāko dienu laikā.

Analītiķi norāda, ka pēc pārliecinošās uzvaras konservatīvajiem tagad pastāv vairākas iespējas jaunā kabineta veidošanai. Viņi varētu veidot valdību vieni paši vai arī turpināt sadarbību ar liberāldemokrātiem.

Taču eksperti uzskata, ka liberāldemokrātu graujošā sakāve viņus padarījuši par nevēlamiem sadarbības partneriem un ka Kemerons varētu dot priekšroku sadarbībai ar Ziemeļīrijas unionistiem.

Vienlaikus

konservatīvo negaidīti pārliecinošā uzvara nozīmē, ka gaidāms Kemerona solītais referendums par turpmāko Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā (ES).

Kemerons jau norādījis, ka jaunajai valdībai jātur solījums par referenduma rīkošanu, kā arī, «cik drīz vien iespējams», jāpaplašina Skotijas un Velsas reģionālo parlamentu un valdību pilnvaras.

Ceturtdien notikušo vēlēšanu laikā daudzviet Lielbritānijā bija saulains un ļoti pavasarīgs laiks, tāpēc tiek prognozēts, ka vēlētāju aktivitāte varētu pārsniegt 70%. Visaugstākā vēlētāju aktivitāte, domājams, bijusi Skotijā, kur pie balsošanas urnām varētu būt devušies 75% balsstiesīgo.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu