Melderis: lieliskākās zāles pret stresu - vīns, mocis un sekss

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Stresa apēšana, tuvinieku atbalsta meklēšana un mākslas baudīšana ir izteiktākie stresa pārvarēšanas veidi sieviešu vidū, liecina Stress.lv sadarbībā ar «Snapshots» aptauja. Vīriešiem cīņā ar stresu raksturīgākas fiziskās aktivitātes un stresa situāciju ignorēšana. Aptaujātie vīrieši divas reizes biežāk nekā sievietes norādījuši, ka stresu pēdējā mēneša laikā nav izjutuši. Arī sabiedrībā pazīstamie vīrieši, daloties ar savu pieredzi stresa situāciju pārvarēšanā, aicina iedzīvotājus nestresot.

«Ja stress rodas pirms uzstāšanās, tad pirmais, ko daru, - veicu sarunu ar sevi, kurā atgādinu uzstāšanās prioritātes,» stāsta mūziķis Arstarulsmirus (Gustavs Butelis), «ka ikviens auditorijā ir draugs, ar kuru varu padalīties tajā, ko protu un ko zinu. Stress pirms uzstāšanās ir bailes kļūdīties, izdarīt ne tā, tāpēc atgādinu sev, ka katra uzstāšanās reize ir kā mācību procesa turpinājums, nevis eksāmens.» Mūziķis stāsta, ka stresa brīžos

veic elpošanas vingrinājumus, elpojot dziļi un mierīgi vismaz 10 minūtes,

palīdz arī mierīga fona mūzika. «To var nosaukt par «pauzes paņemšanu» un apzinātāku sevis vērošanu, kad kustos mērenāk, elpoju mierīgāk un pievēršu uzmanību saspringušām ķermeņa daļām, lai tās atslābinātu.»

«Nevajag stresot,» uzsver deju skolas «Dzirnas» mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs Agris Daņiļevičs. «Cilvēkiem ir jāmācās atdalīt lietas, kuras var ietekmēt, no tām, kuras nevar ietekmēt, tad stresa situāciju skaits saruks vismaz uz pusi.» Par stresa līmeņa mazināšanu pēc situācijām, kurās stress tomēr bijis neizbēgams, viņš stāsta: «Metos dabā! Zem ūdens, uz ūdens - peldot, makšķerējot. Uzskatu, ka, piemēram, sēdēt pie auto stūres un izlādēties braucot nav jēgas.» Horeogrāfs arī norāda -

tā kā stress cieši saistīts ar cilvēka emocionālo, garīgo stāvokli, tā negatīvo ietekmi spēj kompensēt tieši fiziskās aktivitātes.

Fizisko aktivitāšu nozīmi uzsver arī pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs: «Pēc smagiem zaudējumiem eju uz trenažieru zāli, tas ir vislabākais veids, lai sakārtotu galvu.

Vēl labs veids, lai nomierinātos pirms spēlēm, ir grāmatu lasīšana,

ko lietoju arī sacensību laikā.»

«Ģimene un darbs ir atslēgas vārdi,» stāsta deputāts Raimonds Bergmanis. Pārmērīga stresa pārvarēšanai viņš iesaka sevi veltīt būšanai kopā ar ģimeni, fiziskam darbam un atpūtai pie dabas. Tāpat var palīdzēt labas grāmatas lasīšana vai krustvārdu mīklu risināšana, ceļošana. «Mūsu ikdienā bieži vien pietrūkst harmonijas,» norāda bijušais svarcēlājs un stresa līmeņa mazināšanā uzsver dažādo ikdienas aktivitāšu, gan fizisko, gan garīgo, sabalansētības un harmonijas nozīmi.

Radio ētera personība Valdis Melderis uzsver, ka sākotnēji ir jācenšas izvairīties no tādām situācijām, apstākļiem vai kompānijas, kas cilvēkam sagādā pārmērīgu stresu. Tomēr attiecībā uz gadījumiem, kad tas nav izdevies, viņš uzskaita:

«Trīs lietas, kas palīdz atbrīvoties no stresa, - motocikli, vīns un sekss.»

Lai apzinātos, cik lielu ietekmi uz katru no mums var atstāt stress, vietnē www.stress.lv ikviens iedzīvotājs aicināts noteikt individuālo stresa līmeni un saņemt noderīgus ieteikumus. Nacionālais stresa tests Latvijā tiek īstenots jau otro gadu, un pirmo reizi aktivitāte norisinās visās trīs Baltijas valstīs vienlaikus. Latvijā testu aizpildījuši jau vairāk nekā 15 tūkstoši iedzīvotāju.

«Snapshots» aptauja veikta 2015. gada martā, aptaujāti 726 respondenti vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem (dati svērti atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu