Piedzīvojumu ekspedīcija «1000 jūdzes Ķīnā» (11)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Aprīlī divi mūziķi - grupas «The Sound Poets» bundzinieks Pēteris Lunde un mūziķis Mārtiņš Opmanis populārā LTV 7 raidījumu cikla «1000 jūdžu ekspedīcijas» ietvaros apceļoja lielāko Āzijas valsti – Ķīnu. Ekspedīcijas komanda devās uz Ķīnas dienvidu provinci Guandu, kur sākās vairāk nekā trīs ar pusi tūkstošus kilometru garais ekspedīcijas maršruts pa Ķīnas dienvidiem. Skaties katru sestdienu LTV 7 kanālā plkst. 21.20.

Atklāsim, kāda patiesībā ir mūsdienu Ķīna

Ķīna ir zeme, kur dzīvo viena no pasaulē senākajām civilizācijām. Milzīga valsts ar 1,3 miljardiem iedzīvotāju, neparastām tradīcijām un rituāliem, aizraujošu vēsturi un neaptverami strauju ekonomisko izaugsmi. Ekspedīcijas mērķis bija izpētīt Ķīnas dienvidu provinces, kur līdzās atrodas attīstītas un urbanizētas 21. gadsimta pilsētas ar stikla debesskrāpjiem un mazi kalnu ciematiņi, kur cilvēki vēl arvien dzīvo saskaņā ar tūkstošiem gadu senām tradīcijām.

Foto: publicitātes

«Lai kaut daļēji saprastu, kāda patiesībā ir mūsdienu Ķīna, ir jāzina, ka šī sociālisma valsts, kuru kopš 1949. gada vada Ķīnas Komunistiskā partija, vienlaikus ir trešā lielākā valsts pasaulē teritorijas ziņā, otrā lielākā zemeslodes ekonomika un pirmā lielākā valsts pasaulē cilvēku skaita ziņā.

Visi 1,3 miljardi Ķīnas iedzīvotāju pēc oficiālās valsts vadības formulējuma nodarbojas ar sociālisma celtniecību.

Ko tieši tas nozīmē? Kāda patiesībā ir šīs valsts cilvēku ikdiena un kāda dzīve slēpjas aiz mums pieejamās masu mediju informācijas, to mēs centīsimies uzzināt šajās desmit jaunajās «1000 jūdžu ekspedīcija» sērijās,» stāsta raidījuma producents Atis Balodis.

Šoreiz ekspedīcijas maršruts galvenokārt atšķīrās ar ceļā pieveiktajiem kilometriem, jo attālumi šajā valstī ir ievērojami. Ekspedīcijas dalībnieki pārvietojās gan ar auto, gan vietējo sabiedrisko transportu. Zināmas grūtības radīja arī valodas barjera, jo tikai retais vietās, kur nonācām, runāja angļu valodā.

Foto: publicitātes

Pirmā sērija jau šo sestdien

Pirmajā sērijā jau šo sestdien ekspedīcijas komanda dosies uz ziemeļiem, lai Yongshou pilsētā uzmeklētu kungfu skolotāju Janu Tan-Ponu.

Ceļotāji pie cīņas meistara centīsies apgūt senās ķīniešu aizsardzības mākslas un tās filozofijas pamatus,

tomēr, lai nokļūtu līdz pilsētai, 9 stundas jābrauc pa kalnu ceļiem. Kādus kungfu cīņas noslēpumus ekspedīcijai atklās meistars Tan-Pons?

Kā, pasūtot ēdienu ceļmalas ēstuvē, izvairīties no žāvētām žurkām

un kāpēc no 2.00 līdz 5.00 naktī nedrīkst braukt pa kalnu ceļiem? To visu būs iespējams uzzināt jau pirmajās divās raidījumu cikla «1000 jūdzes Ķīnā» sērijās.

Foto: publicitātes

Vēlāk ekspedīcijas komanda nokļūs budistu klosterī, kur mūku kārtā ir tikai sievietes. Galvenā klostera mūķene ne tikai izrādīs īpašās budas statujas, bet arī iemācīs ceļotājiem, kā pareizi jālūdzas. Netālu no klostera ceļotāji ciemosies pie vietējā ārsta, kas pašmācības ceļā apguvis seno ķīniešu akupunktūras mākslu. Vai ceļotājiem izdosies iemācīties atpazīt un pat uzzīmēt galvenos ķīniešu hieroglifus?

Kādu dzērienu zemnieki gatavo no rīsiem un kāpēc ceļotāji atsakās pamēģināt adatu terapiju?

Atbildes uz šiem jautājumiem varēsiet uzzināt, skatoties jauno ekspedīcijas «1000 jūdzes Ķīnā» sezonu.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu