G7 vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju (289)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Reaģējot uz notikumiem Ukrainā, industriāli attīstītās valstis, kas pārstāvētas tā dēvētajā grupā G7, vienojušās vērst pret Krieviju jaunas sankcijas. Kāda ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, aģentūrai AFP izteikusies, ka jaunās sankcijas varētu stāties spēkā jau pirmdien.

«Mēs tagad esam vienojušies, ka rīkosimies ātri, lai vērstu pret Krieviju papildus sankcijas,» teikts kopīgajā paziņojumā.

Dokumentā teikts, ka, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt mierīgu un demokrātisku Ukrainas prezidenta vēlēšanu norisi, G7 valstis apņēmušās steidzami rīkoties, lai pastiprinātu pret Maskavu vērstās sankcijas, liekot tai maksāt sāpīgu cenu par agresiju pret Ukrainu.

Vienlaikus G7 valstis atzinīgi novērtējušas Kijevas «savaldību», kādu tā izrādījusi, reaģējot uz Krievijas atbalstīto separātistu bruņoto grupu darbību Ukrainas austrumos.

«Turpretī Krievija nav veikusi nekādas konkrētas darbības saskaņā ar Ženēvas vienošanos,» uzsvērts paziņojumā.

Arī Merkele beidzot spiesta runāt par sankcijām

Tajā pašā laikā Vācijas kanclere Angela Merkele pēc sarunas ar ASV prezidentu Baraku Obamu, Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu, Francijas prezidentu Fransuā Olandu un Itālijas valdības vadītāju Mateo Renci piektdien paziņojusi, ka drīzumā tikšoties arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri, lai lemtu par jaunām sankcijām pret Krieviju.

«Ņemot vērā progresa trūkumu, mums jādomā par jaunu sankciju iespēju, ne tikai jādomā, bet jārīkojas,»

sacīja Merkele. «Šajā nolūkā Eiropas Savienības ārlietu ministri tiksies, cik drīz vien iespējams.»

Tomēr,

visticamāk, ka arī trešā sankciju kārta būs vērsta pret atsevišķām personām, kas tiek vainotas Ukrainas destabilizācijā.

Obama piektdien paziņoja, ka Vašingtona jau esot sagatavojusi jaunas «mērķētas» sankcijas, kuras tā ir gatava «palaist».

Tomēr viņš ļāva noprast, ka

jaunās sankcijas netiks vērstas pret Krievijas ekonomikas svarīgākajām nozarēm.

ASV amatpersonas izteikušās, ka tas varētu notikt tikai tad, ja Krievija ievedīs Ukrainā regulāro armiju.

Ukrainas valdības vadītājs Arsenijs Jaceņuks arvien skaļāk runā par to, ka

«pasaule nav aizmirsusi Otro pasaules karu, bet Krievija vēlas sākt Trešo pasaules karu».

Viņš piektdien apsūdzēja Krieviju par «teroristu atbalstīšanu Ukrainā, kas ir pretrunā starptautiskajām tiesībām, un mēs aicinām starptautisko sabiedrību apvienoties pret Krievijas agresiju».

Kāds rietumvalstu diplomāts norādīja, ka pieaug bažas par iespējamu Krievijas intervenci Ukrainas austrumos jau tuvāko dienu laikā.

«Mēs vairs neizslēdzam Krievijas militāru intervenci Ukrainā tuvāko dienu laikā,»

pavēstīja avots diplomātiskajās aprindās, piebilstot, ka Krievijas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijā Vitālijs Čurkins «ir steidzami atsaukts uz Maskavu», lai veiktu konsultācijas.

Komentāri (289)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu