Ukraina: Putins ir atvērts miera uzturētāju izvietošanai valsts austrumos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidenta kanceleja ceturtdien pēc Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas līderu telefona sarunas paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atvērts miera uzturētāju misijas izvietošanai kara novārdzinātajos Ukrainas austrumos.

«Kad tiek runāts par veidiem uz mierīgu atrisinājumu, prezidents Putins ir pieņēmis iespējamību izvietot miera uzturētāju kontingentu Donbasa reģionā,» teikts Ukrainas prezidenta Petro Porošenko kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Savukārt Krievijas puses paziņojumā par telefona sarunu iespējamā miera uzturētāju misija nav pieminēta.

Līderi «norādīja uz zināmu progresu jautājumos par to, kā nodrošināt pamieru un atvilkt smago bruņojumu konflikta zonā», lasāms Kremļa paziņojumā.

Francijas prezidenta kanceleja arī nepieminēja miera uzturētāju jautājumi, norādot, ka puses pārrunājušas miera līguma īstenošanu un «izvērtēja jomas, kur vērojami uzlabojumi».

Intervijā televīzijas kanālam STB Porošenko teica, ka Ukraina un Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) trīspusējā sanāksmē trešdien Krievijai ir iesniegusi iniciatīvu par militārās tehnikas izvešanu no Ukrainas austrumiem.

Porošenko kārtējo reizi uzsvēra, ka Ukraina iestājas par mierīgu konflikta atrisinājumu,

precīzi izpildot Minskā noslēgtās pamiera vienošanās punktus, tostarp par reālu uguns pārtraukšanu, smagā bruņojuma atvilkšanu un tūlītēju gūstekņu atbrīvošanu.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs intervijā laikrakstam «Komsomoļskaja pravda» paziņoja, ka «mēs nekādos apstākļos ar Ukrainu nekarosim! Ukraina mums nav ienaidnieks! Pat teorētiski to nepieļauju. Uzskatu, ka arī Kijevai pietiks prāta mūs neprovocēt».

Viņš arī norādīja, ka sagaida, ka «Vācija un Francija izmantos savu ietekmi, lai nepieļautu, ka Kijeva atjauno kaujas darbības valsts dienvidaustrumos». «Un Krievija Eiropai tajā palīdzēs,» solīja aizsardzības viceministrs.

Februārī Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele bija vidutāji miera sarunās, lai panāktu mēnešiem ilgušā konflikta starp Ukrainas valdības spēkiem un prokrieviskajiem separātistiem izbeigšanos.

Neskatoties uz Minkā panākto pamiera vienošanos,

novērotāji no Eiropas norāda, ka abu pušu starpā joprojām notiek apšaudes.

Gadu ilgušajā konfliktā Ukrainas austrumos gājuši bojā vairāk nekā 6000 cilvēku, bet vairāki miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas.

Porošenko vairākkārt ir aicinājis izvietot Ukrainā starptautisku miera uzturētāju misiju.

Tomēr Ukrainas valdības sabiedrotie Eiropā un ASV, šķiet, ir atturīgi par ieroču vai karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, baidoties no konflikta saasinājuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu