PA ieņēmumi no privatizācijas pērn - 8,53 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Privatizācijas aģentūras (PA) iepriekšējā gada ieņēmumi no valsts īpašuma objektu, tostarp zemesgabalu un dzīvokļu, privatizācijas un atsavināšanas līgumiem, kā arī nomas līgumiem bija 8,53 miljoni eiro, informēja PA.

Atbilstoši valdības uzdotajam PA 2014.gadā veica saistību restrukturizāciju pret Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) un bankas «Citadele» akciju pārdošanu. PA veiktais noslēdzošais maksājums ERAB un bankas «Citadele» akciju pārvērtējums PA gada pārskatā atspoguļoti kā zaudējumi.

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs atzina, ka

aģentūras pamatdarbība, kas saistīta ar valsts īpašuma privatizāciju un atsavināšanu, norit atbilstoši plānotajam.

Tāpat iepriekšējā gadā PA restrukturizējusi saistības pret ERAB un noslēdza bankas «Citadele» akciju pārdošanas līgumu. «Tie ir būtiski soļi «Parex bankas» restrukturizācijas procesa sekmīgai pabeigšanai. Šogad aģentūra turpinās virzību uz privatizācijas procesa pabeigšanu, kā arī gatavos valdībai ziņojumus par SIA «Lattelecom» un SIA «Latvijas Mobilais telefons» turpmāko pārvaldību,» atzina Loginovs.

Pārskata gadā PA ir noslēgusi 139 pirkuma līgumus par kopējo summu 5,39 miljoni eiro. Lielākā daļa noslēgto pirkumu līgumu attiecas uz zemesgabalu pārdošanu, noslēdzot 70 zemesgabalu pirkuma līgumus par kopējo summu 1,67 miljoni eiro. PA ir noslēgusi 48 dzīvokļu atsavināšanas līgumus par kopējo summu 210 000 eiro, kā arī deviņus valsts nekustamā īpašuma objektu un tiem piekrītošo zemesgabalu pirkuma līgumus par kopējo summu 2,95 miljoni eiro un divu kapitāla daļu atsavināšanas līgumus par kopējo summu 10 000 eiro. Pārskata periodā tika noslēgts 31 dzīvokļu privatizācijas līgums, kā arī 145 paātrinātās privatizācijas pirkuma līgumi.

Privatizējamo valsts īpašuma objektu sertifikātu uzkrāšanas kontos 2014.gadā ieskaitīti 19 628 privatizācijas sertifikāti un 185 īpašuma kompensācijas sertifikāti. To kopējā nominālvērtība ir 790 000 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) un PA iepriekš vienojās par sadarbību VSAA turējumā esošo valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto valsts kapitāla daļu pārdošanā. Sadarbības līguma īstenošanas gaitā 2014.gadā ir noslēgti desmit pirkuma līgumi par VSAA turējumā esošo valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto valsts kapitāla daļu pārdošanu par kopējo summu 550 000 eiro.

2014.gadā tika panākta vienošanās ar ERAB, ka PA veiks noslēdzošo maksājumu ERAB, lai dzēstu 2009.gada 16.aprīlī starp Latviju, PA, ERAB un «Parex banku» noslēgto līgumu ietvaros izsniegtās valsts garantijas. Noslēdzošais maksājums ERAB 88,18 miljonu eiro apmērā PA 2014.gada pārskatā ir iekļauts kā zaudējumi.

2014.gadā PA noslēdza bankas «Citadele» akciju pārdošanas līgumu, kura ietvaros «Ripplewood» un 12 starptautisku investoru grupa iegādājās PA piederošās bankas akcijas. Ņemot vērā noslēgto līgumu, tika veikts akciju pārvērtējums un PA ieguldījums bankas akcijās samazināts par 32,89 miljoniem eiro. Banka «Citadele» līdz 2017.gada beigām turpinās atmaksāt PA subordinēto aizdevumu 34,72 miljonu eiro apmērā un procentus par to.

Akcionāru sapulce atbilstoši iepriekš pieņemtajam valdības lēmumam nolēma palielināt PA pamatkapitālu par 20,66 miljoniem eiro ar mērķi daļēji dzēst PA saistības pret Valsts kasi, kas izriet no 2009.gada 21.maijā noslēgtā aizdevuma līguma. PA pēc pamatkapitāla palielināšanas atmaksās Valsts kasei aizdevuma daļu līdz summai, kas atbilst atlikušā bankas «Citadele» subordinētā aizdevuma apjomam 34,72 miljonu eiro apmērā.

PA darbības mērķis ir nodrošināt valsts īpašuma privatizācijas pabeigšanu un, mainot valsts īpašuma objektu īpašnieku, radīt labvēlīgu vidi privātā kapitāla darbībai Latvijas tautsaimniecības attīstības interesēs, kā arī sašaurināt darbību, ko valsts veic kā komersants.

Patlaban PA valdījumā ir 1336 valsts dzīvokļu īpašumi un pārvaldīšanā atrodas 248 dzīvojamās mājas. Arī pēc privatizācijas procesa pabeigšanas PA ir jānodrošina privatizēto dzīvojamo māju pārvaldīšana, līdz dzīvokļu īpašnieki piekrīt pārņemt šo māju pārvaldīšanas tiesības. Privatizācijas procesā atrodas 617 apbūvēti zemes gabali vai to domājamās daļas, divi neapbūvēti zemes gabali, 46 valsts nekustamā īpašuma objekti, valsts kapitāla daļas septiņās sabiedrībās un valstij piekrītošās kapitāla daļas 50 kapitālsabiedrībās.

PA ir AS «Reverta» un SIA «Hiponia» dalībniece. Aģentūrai pieder 84,15% «Revertas» akciju un 100% «Hiponias» kapitāla daļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu