Dizainere Māra stāsta, kā pagatavot perfektu Lieldienu dekoru (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

Rotu zīmola «Glam deco» īpašniece un dizainere Lieldienas uzskata par laiku, kuru pavadīt, baudot brīvdienas kopā ar saviem mīļajiem. Lai skaisti atpūstos, apkārt vajag skaistas lietas, tāpēc rotu dizainere Māra Dzirkale iesaka, kā izveidot skaistu Lieldienu dekoru, kurš var kalpot arī par lielisku dāvanu.

Lai izveidotu svētku dekoru, Māra kā pamatu kompozīcijai iesaka izvēlēties jebkādu šķīvi vai cita veida pamata daļu - šajā gadījumā ir izvēlēts fotogrāfijas rāmītis. Rāmīša malas veido lielisku pamatu un neļauj nokrist nevienam akmentiņam, ziediņam un pērlītei.

«Veidoju svētku dekoru savam rotaslietu stendam, lai priecētu klientus, bet tas var lieliski akcentēt jebkuras ģimenes svētku galdu un parādīt Lieldienas no citas puses. Lieldienas man neasociējas ar olām vai vēl dīvaināk - ar zaķi, kurš dēj olas, bet vairāk ar pavasara atnākšanu un iespēju vienkārši būt kopā ar ģimeni,» skaidro Māra.

Dekorācijā Māra kā vienu no galvenajiem elementiem izmanto antīku no vecmāmiņas mantotu svečturi, kuram ir vismaz simts gadi, svečturis lieliski noder gan kā rotaslietu turētājs, gan pilda savu funkciju. Svečturi dekoram var piemeklēt jebkurā veikalā vai antikvariātā, atkarīgs no tā, kāda stila svečturis nepieciešams.

«Tā kā ikdiena parasti aizrit skriešanā un neatliek laika sev, tad svētkos noteikti uz galda jābūt svecēm - man personīgi tas asociējas ar mieru, meditāciju un laiku, ko veltīt sev. Galu galā ugunī var skatīties bezgalīgi un tas nekad neapnīk. Turklāt svečturi lieliski var izmantot kā rotaslietu turētāju, un šādā dekorā, kuru pasniedz kā dāvanu, var lieliski izkārtot rotaslietas, lai tās iederas dekora noskaņā un kompozīcijā,» skaidro Māra.

Svečturis tiek uzlikts uz rāmīša un apkārt aplikti oļi, apaļi kā olas, tikpat lieliski ieguļas rokā un noklāj foto rāmīša stiklu.

«Kompozīcijas ideja veidojās, kad, ejot cauri Centrāltirgum, ieraudzīju podiņu ar neaizmirstulītēm - šajā pavasarī instinktīvi «velk» uz zilo krāsu. Veidojot dizainu, bieži paļaujos uz intuīciju - uzreiz kļuva skaidrs, ka kompozīcija būs zilos toņos. Pēc svētkiem, līdzko paliks siltāks, puķes no poda noteikti pārstādīšu laukos dārzā,» tā Māra.

Puķu podiņu Māra iesaka aplīmēt ar kreppapīru vai jebkādu citu papīru pēc saviem ieskatiem un vēlāk to izrotāt ar pērlītēm, dekorēšanai tiek izmantotas dažādas pērlītes, kuras dizaineres krājumos aizķērušās no iepriekšējo rotaslietu kolekciju radīšanas.

«Mans Lieldienu dekors tiks izrotāts ar pērlītēm, kuras pielīmēšu ar līmes pistoli, kādu var iegādāties ļoti daudzos veikalos, - tā atvieglo līmēšanas procesu. Pērlītes likšu gar puķupoda augšējo malu, bet pārējo noklāšu ar skaistu zilu lenti, kuru arī pielīmēšu pie podiņa, izmantojot līmes pistoli,» procesu skaidro Māra.

Šī bija viena no retajām reizēm, kad Māra pabeidza dekoru veidošanu, visu vairakkārt neizjaucot un nesākot no gala, dizainere ir perfekcioniste, un visam vienmēr ir jābūt perfekti.

«Dekors varētu būt laba dāvana, lai arī visas sastāvdaļas, izņemot svečturi, ir pirktas, personiska pieeja, radošums, ieguldītais laiks un mazliet arī darbs ir tas, kas katru dāvanu padara īpašu - foršākais ir tas, ka ar šādu dāvanu var «izšļūkt» un iegūt funkcionālas lietas, nevis kārtējo lietu, no kuras slaucīt putekļus,» nobeidz Māra.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu