Ja sirdī mājo roks, tad jūlijā uz «KLANG!»!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: alternative.lv

Ķekavas pagasta «Vidusklaņģos» šogad 24. un 25. jūlijā jau trešo reizi notiks rokfestivāls «KLANG!». Koncerta organizatori (SIA «Relicseed») sola daudzus uzlabojumus (lielāku telšu pilsētiņu, īpašu festivāla alu) un nākotnē cer festivāla «kalnā uzvilkt» arī kādu lielāku pasaules rokmūzikas zvaigzni. Edgars Rakovskis, kurš ir viens no festivāla rīkotājiem (arī grupas «Relicseed» līderis) sarunā ar TVNET pastāstīja vēl daudz ko interesantu, un tā vien šķiet, ka rokmūzikas cienītājiem izvēles nebūs - jākravā ceļasoma un jādodas uz «KLANG!».

TVNET: Šogad «Klang» norisināsies jau trešo gadu. Pastāsti, kāda bija apmeklētāju interese pirmajā, otrajā gadā, un kādas prognozes šim gadam?

- Pirmais bija tāds kā pārbaudes gads apmeklētājiem un ugunskristību gads mums kā organizatoriem. Līdz šim neko tik apjomīgu un vēl piedevām tik īsā laikā (~3 mēneši) ne es, ne Edijs Rudzis (grupas «The Factor» ģitārists, kompānijas «Rock Distribution» vadītājs, - aut. piezīme) organizējuši nebijām; bija tik vien kā apņēmība radīt jaunu skatuvi, kur vasarā uzstāties pašu grupām un citiem čomiem. Tāpēc arī sākotnējās ambīcijas bija «neliela pasēdēšana» pie ugunskura ar dēļu skatuvi, alu, ugunskuru un desām, kur fonam un labam garastāvoklim uzstājas kādas 6 līdz 8 mums abiem un mūsu kopējiem draugiem, paziņām tuvākās un patīkamākās grupas.

TVNET: Un tad šī doma par nelielo pasēdēšanu izvērtās mazliet lielākā...

- Jā. Vārds pa vārdam, un nonācām līdz apmēram 2,5 ha teritorijai, divām skatuvēm ar pilnu skaņas un gaismas aprīkojumu, kā arī 25 grupām. Tad vienā brīdī par topošo festivāla tradīciju paziņojām publiski un atpakaļceļa vairs nebija: datums ir, vieta ir, publikas interese arī ir... atliek tikai izdarīt.

Mums nebija ne jausmas, kas notiks, cik cilvēku atnāks, vai tas vispār kādam vēl izņemot mūs divus interesēs. Rezultātā pirmajā gadā plānoto 300-400 apmeklētāju vietā mēs sagaidījām apmēram tūkstoti cilvēku, kas radīja diezgan daudz problēmu (piemēram, pietrūka vietas telšu pilsētiņā), taču vienlaicīgi gandarījuma un baudas sajūtu par to, ka šis eksperiments vismaz pirmajā reizē ir izdevies. Bijām un vēl joprojām esam ļoti priecīgi un apņēmības pilni iesākto turpināt, tāpēc jau nākamajā nedēļā pēc pirmā festivāla beigām izziņojām «KLANG! 2014».

Otrajā gadā cilvēku interese, kā arī apmeklējums mazliet palielinājās, manuprāt, proporcionāli piedāvājuma izmaiņām: bez pašmāju veterāniem un jaunajiem talantiem festivālā uzstājās arī grupas no Krievijas, Norvēģijas, Polijas un Baltijas valstīm; atbrauca nepilni 1400 cilvēku. Bijām progresējuši ar telšu vietas izmēru, ūdens apgādi un apsardzi, kas pirmajā gadā bija tāda, maigi sakot, improvizēta. Apmeklētājiem jau bija ar ko salīdzināt, tāpēc visāda veida komentāri par 2014. gada festivāla saturu, kvalitāti, trūkumiem, kā arī labajām lietām kļuva mazliet krāšņāki, un cilvēku interese par šāda festivāla nepieciešamību turpināja pieaugt.

Šobrīd, trešajā gadā, izjūtam intereses pieaugumu gan festivāla satura, gan arī informatīvo sadarbības partneru atbalsta dēļ (radio SWH, portāls TVNET, Chaula.tv). Domāju, ka nelielu intrigu rada arī, manuprāt, viens no patīkamākajiem jaunumiem – «KLANG!» alus brūvēšana, ko realizēsim kopā ar Valmiermuižas alus darītavu. Mums šķiet, ka šogad festivālu varētu apmeklēt 1400-1800 cilvēku.

TVNET: Pastāsti kā vispār radās ideja rīkot jaunu rokfestivālu? Varēja taču iztikt ar «nelielu pasēdēšanu»... Šķiet, šajā roka nišā, kopš beidzies Blomes festivāls un Fonofest, nemaz tik daudz pasākumu vasarā nav...

- Ideja par rokfestivālu radās tieši šā iemesla dēļ – izbeidzās vietas, kur vasarā spēlēt. Edijs man jautā: «Kur spēlēsi šovasar?» Saku: nav ne jausmas! Kur pats? – «Nezinu, nav jau kur īsti...» Tas bija viens vakars. Paiet kādas pāris nedēļas, atskan telefona zvans: «Klausies, mēs ar Levitu (Jānis Levits - mūziķis, skaņu inženieris) izdomājām: vajag festivālu! Negribi noorganizēt?!» Protams, man kā trakas, mazliet pārgalvīgas, ambiciozas, bet nešaubīgi perspektīvas idejas vienmēr atbalstošam cilvēkam pēc atbildes nav ilgi jāmeklē: «Kad sākam?» 2013. gads patiešām bija brīdis, kad tādām grupām kā «The Factor» un «Relicseed» nebija kur uzstāties. «Fonofests» paziņoja par festivāla slēgšanu, Blome nenotika jau kādus, ja nemaldos, divus gadus, izdzisa «Zvērā», Liepājas festivāla organizatori roka skatuvi pamazām pārtaisīja par supervieglā roka skatuvi... Tika pieņemts jau ierastais un populārais lēmums: jādara un viss! Kā teikt, procesā skatīsimies. Te nu esam: trešais gads klāt.

TVNET: Kāpēc, tavuprāt, izdzisa, kā saki, šie esošie rokfestivāli?

- Domāju, katram savs stāsts, gadījums, iemesls. Cik dzirdēts, visbiežāk ar laiku izzūd motivācija turpināt darboties jau labi iestrādātā, konkrētā un pietiekami augstā līmenī, jo nepieciešama izaugsme. Savukārt izaugsmei vajadzīgi krietni lielāki jebkāda veida resursi par jau esošajiem, kurus ne vienmēr ir vēlēšanās un jauda piesaistīt. Organizēšana vispār ir tāds ellīgs darbiņš, kas vienmēr prasa krietni vairāk un izvēršas plašāk, nekā tu sākumā esi iedomājies. Ja vienā brīdī pazūd motivācija darīt, rodas šaubas vai, dies` pasarg, bailes un sākas jautājumi no sērijas «kāda jēga?», atbilde agrāk vai vēlāk būs viena: «nekāda».

TVNET: Izaugsme nepieciešama ne tikai tehniskajā festivāla nodrošinājumā, bet arī lielāku zvaigžņu piesaistīšanā, vai ne? Kādi jūsu plāni šai vasarai un tuvākajiem gadiem? Kādi sapņi? Ko pats vēlētos redzēt uz KLANG skatuves un kas ir reāli?

- Taisnība. Šovasar KLANGā starptautiska mēroga zvaigznes neuzstāsies, taču būs divas, nešaubos, ļoti jaudīgas uzstāšanās grupu «Soundarcade» un «Sia Radikal» izpildījumā. Pirmie ļoti labu brīdi nekur nav spēlējuši un ir labi noturējuši sakāmo, bet otrajiem ir vēl šis tas palicis nepateikts pēc piecgades jubilejas svinībām un paziņojuma par savas pastāvēšanas beigām. Kā teic paši «radikāļi» – būšot jaudīgākais koncerts, kāds jebkad spēlēts. Ļoti ceram un ar nepacietību gaidām!

Sapņi, kā parasti, ir vislielākie, iespaidīgākie un apjomīgākie. Par to realizāciju arīdzan nešaubos, jo iespējams ir patiešām jebkas, ja vien paša dienas kārtībā neparādās jau pieminētā «kāda jēga» sērga. Manas idejas dažreiz mēdz būt attiecīgajam brīdim pārāk ambiciozas un varbūt pat mazliet pārgalvīgas, taču paša nepārtraukti augošā pieredze mūzikas industrijā, kā arī drauga un kolēģa Edija viedoklis, padoms veikli visu nostāda pareizajā vietā, laikā un formā. Tomēr mēs abi zinām, ka progress un rezultāts iespējams tikai tad, ja tiek mērķēts visaugstāk un vistālāk, tāpēc ne ideju, ne arīdzan attīstības iespēju un darba motivācijas netrūkst. Par konkrētiem vārdiem uz festivāla skatuvēm runāsim tad, kad tos izziņosim, bet par visu vairāk savā festivālā gribas redzēt attiecīgajam brīdim aktuālas, aktīvi koncertējošas un audiovizuāli iespaidīgas gan ārvalstu, gan vietējās grupas, tādējādi veicinot ne tikai pievienoto vērtību Latvijas alternatīvās mūzikas skatuvei, bet, iespējams, veidojot vietējo un ārvalstu grupu komunikāciju, kas var izvērsties sadarbībā nākotnē. Tas man šķiet ļoti svarīgi.

Vēl noteikti vēlos pieminēt grupu no Lielbritānijas «Neonfly», kas daudziem varētu būt patīkams pārsteigums un jaunatklājums.

TVNET: Šogad jaunu plati pēc ilgāka pārtraukuma izdod «Faith No More»... cik reāli būtu dabūt uz «Klang» šāda kalibra grupu? Kāds ir aptuvenais honorārs, ar ko jārēķinās?

- Šāda kalibra grupas honorārs par uzstāšanos festivālos mēdz būt sešciparu skaitlis, kas mums šobrīd gluži nav pieejams (smejas). Taču, kā jau teicu, iespējams ir viss un es nekad neatmetīšu domu par «Faith No More» vai viņiem līdzīga līmeņa uzstāšanos KLANGā. Vienīgi visam savs laiks – mazliet jāpaciešas un kārtīgi jāpastrādā, lai vīzijas kļūst par realitāti.

TVNET: Esmu ievērojis, ka igauņi ir lieli rokmūzikas cienītāji. Bieži, kad Rīgā uzstājas kādas smagā roka grupas («Kiss», «Rammstein»), tad igauņu valodu Rīgā dzird ļoti daudz. Varbūt ar laiku jāsāk komunicēt arī ar mūsu ziemeļu kaimiņiem, lai radītu izaugsmi?

- Mēs labi komunicējam ar leišu Galapagai organizatoriem. Jau šogad vienojāmies par sadarbību angļu «Neonfly» uzstāšanos nodrošināšanā; domāju, tas ir tikai sākums ilgtermiņa sadarbībai. Ar igauņiem, jāatzīst, klājas krietni gausāk; nezinu, kāpēc.

TVNET: Pastāsti par festivāla norises praktisko pusi. Minēji alus brūvēšanu... Kas notiks ar ēdināšanas zonu, labierīcībām, autostāvvietām utt?

- Katru gadu veicam aptaujas, uzklausām apmeklētāju viedokli par to, kas labs un ne tik labs festivālā; kas jāmaina un kas pilnīgi noteikti jāatstāj. Viens no būtiskākajiem argumentiem vienmēr ir bijis labs alus, kas iepriekšējos gadus bijis jebkuru diskusiju karstākais temats. Loģiski nonācām pie secinājuma: ja gandrīz nekas no esošā piedāvājuma klāsta nešķiet pietiekami labs - jārada alternatīvs, garšīgs piedāvājums. Visiem nekad labs nebūsi, taču nešaubāmies, ka ar Valmiermuižas speciāli festivālam radīto recepti diez vai nošausim garām. Tāpat esam paplašinājuši gan telšu pilsētiņas, gan autostāvvietas izmēru; arī tualešu būs vairāk nekā pērn.

Arī ēdināšana būs ar mazliet plašāku ēdienkarti - sadarbosimies ar jaunu partneri.

TVNET: Ar ko atšķiras festivāla teritorija no citiem festivāliem?

- Droši vien ar reljefu, jo mūsu festivāls patiešām notiek kalnā - Klaņģu pilskalnā, kas ir arī kultūrvēsturisks objekts. Un šogad atšķirībā no iepriekšējā gada pie mums būs mazliet «plikāks», bet līdz ar to arī mazliet ainaviskāks, ja tā var teikt, - ap festivāla teritoriju īpašnieki izcirtuši mežu.

TVNET: Kādi pasākumi iecerēti pirms festivāla?

- Par tradīciju jau izveidojušies tā saucamie iesildīšanās koncerti pirms festivāla, taču šogad arī šajā kontekstā ir jauninājumi. Pirmkārt, tādi koncerti šogad būs divi; otrkārt, viens no tiem būs «Klang Pazemes Balva». Šo «lāpstiņu» pasniegsim 30. aprīlī Andrejsalā, Noliktavā No 3 un godināsim to vienu no izvirzītajiem pieciem kandidātiem, kurš sevi nesavtīgi, pašaizliedzīgi un ilgtermiņā veltījis vietējās alternatīvās skatuves veidošanai un attīstības veicināšanai. Par balvas ieguvēju iespējams nobalsot festivāla oficiālajā mājaslapā klangfest.lv

Savukārt 16. maijā klubā «a Nice Place» notiks koncerts «Klang Melnais Metāls», kur vakara galvenie mākslinieki ir itāļu black metal stila meistari «Forgotten Tomb».

Biļetes uz visiem koncertiem un festivālu ticketshop.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu