Latvijas teātros top jaunas izrādes (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas teātros top vairākas jaunas izrādes. Nacionālajā teātrī top izrāde «Ezeriņš» Elmāra Seņkova režijā, kas tiks izrādīta 30. aprīlī, Valda Lūriņa režijā top «Latgola.lv-2», «Dirty Deal Teatro» 25. aprīlī pirmizrādi piedzīvos izrāde «Slepkava» pēc Reja Bredberija stāsta motīviem, Leļļu teātrī «Slavenais pīlēns Tims», savukārt Dailes teātra Kamerzālē 14. maijā pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudējums «Pikaso sievietes».

 
Foto: publicitātes

Nacionālajā teātrī top izrāde «Ezeriņš»

Režisors Seņkovs un viņa domubiedri jau trešo reizi pievēršas latviešu klasikas novelēm, šoreiz - Jānim Ezeriņam. Izrādē būs neticamas satikšanās, neiespējama mīlestība, neparasti raksturi, negaidīta nāve.

Ezeriņš raksta par cilvēku vājībām, izmisīgiem centieniem izprast dzīvi, laika un likteņa spēlēm, trauslo robežu starp dzīvību un nāvi. Īpaša vērtība, pēc Rimšēvičas teiktā, piemīt Ezeriņa valodas izjūtai, ar kuru viņš ievilina mūs savās novelēs.

Izrādes dramaturģe ir Rasa Bugavičute, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks - Aigars Ozoliņš. Izrādei ir Edgara Mākena muzikālais noformējums.

Deviņas Ezeriņa noveles izspēlēs un izstāstīs septiņi aktieri - Astrīda Kairiša, Ināra Slucka, Madara Saldovere, Uldis Anže, Normunds Laizāns, Uldis Norenbergs un Jānis Skanis.

 
Rejs Bredberijs
Rejs Bredberijs Foto: AP/ScanPix

«Slepkava» pēc Reja Bredberija stāsta motīviem

25. aprīlī pirmizrādi «Dirty Deal Teatro» piedzīvos izrāde «Slepkava», kas ir Jāņa Sniķera bakalaura darbs režijā. Izrādes pamatā ir Reja Bedberija tāda paša nosaukuma antiutopiskais stāsts par cilvēka un tehnoloģiju attiecībām. R.Bedberijs nereti tiek dēvēts par izcilāko zinātniskās fantastikas autoru, viņa pazīstamākie darbi ir «451 grāds pēc Fārenheita» un «Pieneņu vīns».

Savu pirmo upuri viņš noslīcināja. Otro upuri viņš sabradāja līdz nāvei. Trešais aizrijās ar šokolādes saldējumu, ceturtais gāja bojā, mehāniskas ierīces traumēts. Līdz ar piekto viņš ķērās pie ieroča. Viņš sevi sauc par Slepkavu.

Šis ir stāsts par gaismu un par tumsu, par kārtību un haosu, par komunikāciju, kas ar mums notiek caur un ap ierīcēm, par informāciju, ko saņemam brīvprātīgi vai nejauši.

Saruna starp Psihiatru un Slepkavu. Saruna par to, kā meklēt klusumu un kā piejaucēt troksni.

Pazīstamā amerikāņu autora Reja Bredberija pirms piecdesmit gadiem radītā antiutopija pārsteidzoši precīzi ataino mūsu šodienu. Tehnoloģijas ir neticami ātri un neaizstājami iekļāvušās mūsu ikdienā, vēl vairāk – tās ir kļuvušas par mūsu iekāres objektiem.

Izrāde ir Jāņa Sniķera bakalaura darbs režijā. Izrādes 25. martā, 2. maijā, 2. un 4. jūnijā plkst. 19:00.

 
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Lauras Grozas-Ķiberes iestudējums «Pikaso sievietes»

14.maijā Dailes teātra Kamerzālē pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudējums «Pikaso sievietes».

Pablo Pikaso uzskatīja, ka sievietes ir vai nu dievietes, vai kājslauķi, par izrādi stāstīja Jakovļeva. Viņa uzsvēra, ka mākslinieka seksuālā apetīte bija milzīga un viņa dzīvē bija daudz sieviešu. Dažas no tām bija īpašas, un viņš tās ir iemūžinājis savās gleznās un skulptūrās. Mākslas vēsturnieki un biogrāfi parasti šīs sievietes apraksta visai skarbi, attēlojot viņas kā muļķīgas, nenozīmīgas, histēriskas, netikumīgas, ar visai ierobežotu intelektu apveltītas būtnes. Parasti šie mākslas vēsturnieki un biogrāfi ir vīrieši, norādīja Jakovļeva. Izrāde, pēc viņas teiktā, būs aicinājums ieklausīties, kas par to visu ir sakāms sievietēm.

Jauniestudējumā «Pikaso sievietes» piedalīsies četras Dailes teātra aktrises - Lilita Ozoliņa Olgas lomā, Akvelīna Līvmane kā Dora, Ieva Segliņa kā Fransuāza un Sarmīte Rubule Žaklīnas lomā. Izrādes māksliniece ir Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Kudiņš. Lugu no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

 
Foto: publicitātes

Leļļu teātrī «Slavenais pīlēns Tims»

Arī Latvijas Leļļu teātris gatavojas sezonas pēdējai pirmizrādei «Slavenais pīlēns Tims» latviešu trupas iestudējumā 27.aprīlī plkst.14 un Lieldienu olu ripināšanai 20.aprīlī.

Ievērojamās angļu rakstnieces Enidas Blaitonas nebēdnīgā Tima nedarbus un varoņdarbus režisors Māris Koristins iestudē kā klasisku širmja izrādi ar lellēm. Tās, kā arī izrādes scenogrāfiju darinājis mākslinieks Gedimins Kotello, kurš ar Leļļu teātri sadarbojas jau kopš 1980. gada un radījis lelles tādām iemīļotām izrādēm kā «Sniegbaltītes skola» un «Kā lauvēns draugu atrada». Izrādes iestudējumā skanēs komponista Uģa Vītiņa dziesmas ar Dainas Strelēvicas vārdiem. Leļļu stāsts par slaveno pīlēnu Timu gaidīs skatītājus no divu gadu vecuma.

Tieši nedēļu pirms sezonas pēdējās pirmizrādes, 20.aprīlī, Leļļu teātra Lieldienu zaķis aicinās izrāžu apmeklētājus piedalīties olu ripināšanas sacensībās. Bērni tiek aicināti ņemt līdzi krāsotas olas, lai godīgā cīņā noskaidrotu stiprākās olas īpašnieku. Sacensības tiks rīkotas pirms visām 20.aprīļa izrādēm, kā arī to starpbrīžos.

 
Valdis Lūriņš
Valdis Lūriņš Foto: LETA

Valda Lūriņa režijā top izrāde «Latgola.lv-2»

Latvijas Nacionālajā teātrī Valda Lūriņa režijā top iestudējums «Latgola.lv-2», kas pirmizrādi piedzīvos 25.aprīlī. Baltinavas pašdarbības teātra vadītājas un aktrises Danskovītes jeb Anitas Ločmeles sarakstītā tautas komēdija ir kā turpinājums iestudējumam «Latgola.lv».

Izrādes varoņu lomās iejutīsies Dumpis, Liepiņš, Dace Bonāte, Anna Klēvere, Daiga Gaismiņa, Evija Skulte, Indra Burkovska, Voldemārs Šoriņš, Zane Jančevska, Mārtiņš Egliens, Gundars Grasbergs, Valdis Zilveris, Juris Hiršs un Artis Drozdovs.

Dziesmu tekstu autors ir Jānis Peters, bet komponists - Valdis Zilveris.

Pie iestudējuma strādājuši arī scenogrāfs Mārtiņš Milbrets, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, foto mākslinieks Imants Urtāns, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu