Monikas vecāki atgriežas Latvijā un meklē iespēju meitai nodrošināt zāles

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Smagi slimā meitenīte Monika atgriezusies Latvijā, un viņas vecāki, kuri iepriekš sastrīdējušies ar Bērnu slimnīcas ārstiem, sākuši meklēt iespēju nodrošināt meitai zāles, šovakar vēstīja LTV «Panorāma».

«Tikai iesaistot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI), Veselības inspekciju (VI) un zvērinātu advokāti, mazās Monikas tētim Kasparam Kadzejam šodien izdevās panākt valsts solījumu, ka jau rīt Monika atkal saņems zāles, bez kurām viņas veselība ir apdraudēta,» vēstīja «Panorāma». Līdz šim meitenīte sev svarīgo albumīnu saņēma Bērnu slimnīcā, bet pēc strīda ar ārstiem un slimnīcas pamešanas, lai dotos uz slimnīcu Lietuvā, Monikas vecākiem dārgais medikaments bija jāpērk pašiem. Gan Viļņā, gan pēc atgriešanās Latvijā. Turpina Aija Kinca.

Monikas tētis Kaspars Kadzejs šodien kopā ar savu advokāti Solvitu Olsenu ieradies VBTAI, kur direktores kabinetā līdz ar viņiem pie galda sēdušies Tiesībsarga biroja pārstāvji, Ādažu bāriņtiesas priekšsēdētājs, bērnu slimnīcas ārsti, Monikas ģimenes ārste un VI vadītāja, lai risinātu jautājumu, kā un kur tagad Monikai ievadīt trūkstošo asins komponentu - albumīnu.

Līdz šim to darīja Bērnu slimnīcā katru dienu, bet Monikas vecāki tam iebilda.

Viņu iebildes apstiprinājusi arī Moniku ārstējošā profesore Viļņas universitātes slimnīcā - albumīnu vajag tikai tad, kad tiešām vajag, skatoties pēc bērna pašsajūtas un analīžu rādītājiem. Tagad Kaspars albumīnu pērk pats un tas bērnam tiek ievadīts privātā ārstniecības iestādē. Katra šāda reize izmaksā 160 eiro.

«Ne jau mēs esam vainīgi, ka ir tikai viena klīnika, šī te Bērnu slimnīca, kas var noformulēt visu juridiski pareizi, lai mans bērns dabūtu albumīnu. Tātad sistēmā ir mīnusiņš, kas jālabo,» uzskata meitenītes tēvs.

Šo jautājumu visi sanākušie šodien risināja ilgi un skaļi, līdz Nacionālā veselības dienesta pārstāvji apstiprināja, ka no rītdienas Monikai zāles būs.

«Nacionālais donoru centrs apstiprināja, ka albumīns ir un tiks piegādāts,» apstiprināja VBTAI vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, piebilstot, ka meitenītes vecākiem tas vairs nebūs jāpērk par savu naudu.

Tagad ģimenei jāatrod iestāde, kur to izdarīt. Tas iespējams vienīgi slimnīcā, kurā ir bērnu nodaļa un asins pārliešanas kabinets, un Latvijā tādas ir vairākas - arī Jelgavas slimnīca un Valmieras slimnīca.

Kopš atgriešanās no Viļņas Monikai klājas labi.

Pēc tam, kad no mēneša vecuma viņa katru dienu bijusi slimnīcas palātā, tagad viņa ir priecīga būt mājās.

Mūsu mediķi apgalvo, ka meitenīte ir pirmais bērns valstī, kam laboratoriski apstiprināta specifiska ģenētiska nieru saslimšana. Tādēļ vecāki uzstāj uz ārvalstu mediķu piesaisti. Bet

Bērnu slimnīcas ārsti nešaubās, ka sekojot starptautiskām publikācijām un vadlīnijām, Moniku var ārstēt tepat.

Tagad ģimene atradusi ārstējošo ārstu Lietuvā un albumīna ievade notiek tikai tad, ja pēc analīžu rezultātiem tam piekrīt arī ārsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu