LNB periodiskie izdevumi «Gaismas pilī» varētu būt pieejami jau jūnijā (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Periodiskie izdevumi, letonika, kartogrāfiskie materiāli, kā arī retās grāmatas un rokraksti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) nodaļas Jēkaba ielā 6/8 lasītājiem «Gaismas pilī» varētu būt pieejami jau jūnijā, preses konferencē par LNB krājumu pārvešanu uz «Gaismas pili», Mūkusalas ielā 3, pastāstīja LNB direktors Andris Vilks.

Pirmdien krājumi no LNB nodaļas Jēkaba ielā 6 sāka ceļu uz jauno ēku Mūkusalas ielā 3. Atļaujas no atbildīgajām institūcijām, pēc Vilka teiktā, ir saņemtas. No Jēkaba ielas krājuma tiks pārvietoti aptuveni 740 000 dažādu iespieddarbu.

LNB Galvenās grāmatu krātuves vadītāja Anita Arājuma pastāstīja, ka lielāka problēma pārcelšanās laikā ir, ka Jēkaba ielas krājumā ir dažāda izmēra iespieddarbi - no viena milimetra līdz vairākiem metriem. Arājuma pauda, ka testa režīmā aizvestas jau divas kravas. Grāmatas tiekot paņemtas no plaukta Jēkaba ielā un noliktas plauktā jaunajā ēkā Mūkusalas ielā. Pārcelšanās esot organizēta šādi, lai nebūtu aizkavēšanās tad, kad bibliotēku atvērs apmeklētājiem.

Krājums esot atputekļots un tam veikta dezinfekcijas procedūra. Arājuma norādīja, ka pirmo gadu rūpīgi sekos krājuma stāvoklim. Viņa uzsvēra, ka pārvietošana tam par labu nenāk. Pēc Arājumas teiktā, jaunajā ēkā krājuma glabātuves vide - 18 grādu temperatūra un 45% mitrums - tam dos iespēju izturēt ilgāku laiku, nekā tas bija līdz šim.

Uzsākts Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītavas (Jēkaba ielā 6/8) krājuma pārvietošanas process uz bibliotēkas jauno ēku "Gaismas pili"
Uzsākts Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītavas (Jēkaba ielā 6/8) krājuma pārvietošanas process uz bibliotēkas jauno ēku "Gaismas pili" Foto: LETA

Pārvadātāju uzņēmuma SIA «FF International Movers» vadītājs Aivars Usāns pastāstīja, ka LNB pārcelšanās būs izaicinājums arī pārvadātājiem. Krājumu pārvešanā pašlaik strādā 12 darbinieki. Kaut gan uzņēmumam ir 14 gadu pieredze biznesā, kā arī muzeju pārcelšanās pieredze, LNB krājumu pārvešana būs vēl nebijis, vēsturisks pasākums. Viņš pastāstīja, ka, lai iegūtu pieredzi, pārvadātāji sazinājušies arī ar kolēģiem Itālijā, kas nodrošināja Vatikāna bibliotēkas krājumu pārvešanu.

Vilks informēja, ka LNB pārcelšanās kopumā būs sarežģīta, jo tā notiks starp sešām ēkām. Paralēli notiekot arī informācijas tehnoloģiju iegāde un uzstādīšana jaunajā ēkā. Visu LNB krājumu aptuveni 3 miljonu vienību apmērā plāno pārvest septiņu mēnešu laikā. Vilks pauda gandarījumu par pārvadātāju nopietno attieksmi un jau iesāktajiem darbiem, norādot, ka visa LNB krājuma pārvešana varētu notikt arī ātrāk. Krājuma pārvietošanas laiks aprēķināts, ņemot vērā iespieddarbu daudzumu un to, cik daudz iespējams aizvest vienā kravā.

Vilks pastāstīja, ka nākamā pārvešana notiks no bibliotēkas Krišjāņa Barona ielā 14, jo tajā atrodas krājuma daļa, ko lasītāji visbiežāk pieprasa. Tādējādi jaunajā ēkā pirmie apmeklētājiem būs pieejami vispieprasītākie iespieddarbi. Pēc tam pārvests tiks krājums no Tērbatas ielas 75, lai atbrīvotu vietu Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumam, kas pašlaik vēl glabājas Rīgas pilī. Pēdējie tiks pārvietoti LNB krājumi Krišjāņa Barona ielā 3 un Anglikāņu ielā 5.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks bibliotēkas jaunajā ēkā "Gaismas pils", kur tiek atvesta pirmā grāmatu krava no Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītavas
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks bibliotēkas jaunajā ēkā "Gaismas pils", kur tiek atvesta pirmā grāmatu krava no Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītavas Foto: LETA

Jau ziņots, ka sāks pakāpenisku LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītavas Jēkaba ielā 6/8 pārvietošanu. Bibliotēkas krājumi un lasītavas, kas izvietotas Jēkaba ielā 6/8, pārvākšanās periodā lasītājiem nebūs pieejamas. Pārējās LNB nodaļas pašlaik turpinās darbu ierastajā režīmā.

Letonikas profila literatūrai daļēji varēs piekļūt Baltijas Centrālās bibliotēkas lasītavā Tērbatas ielā 75, kā arī izmantojot LNB Galvenās grāmatu krātuves eksemplārus.

Pēc bibliotēkas pārcelšanās uz Mūkusalas ielu ēka Jēkaba ielā tiks nodota tās īpašnieka un iznomātāja Latvijas Republikas Saeimas rīcībā.

Ar jaunāko informāciju par krājuma pārvešanas gaitu regulāri var iepazīties LNB mājaslapas «www.lnb.lv» sadaļā «Aktualitātes».

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu