Bondars: Liepiņa situācijā solidarizējos ar likumīgu metožu izmantošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Komentējot Saeimas deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) lēmumu nepamest 16.aprīļa Saeimas sēdi, Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars solidarizējas ar to, ka ar likumīgām metodēm ir jāvēršas pret tiesiskuma trūkumu.

LRA līderis gan nesniedza tiešu atbildi, vai Liepiņa lēmums vērtējams kā likumīga metode, taču norādīja, ka par deputāta klātbūtni sēdē liecina reģistrēšanās fakts, bet reģistrēties sēdei viņš nedrīkst. Taujāts par Saeimas Juridiskā biroja sniegto atšķirīgo skaidrojumu šajā jautājumā, Bondars norādīja, ka nav vēl iepazinies ar biroja atzinumu, tāpēc nevar to komentēt.

Juridiskais birojs norādījis, ka deputāta tiesības būt klāt Saeimas sēdē ir daļa no tiesībām piedalīties tajā. Jēdziens «piedalīšanās» aptver visus veidus, kādos deputāts savu īpašo pilnvaru dēļ var ietekmēt sēdē notiekošo, neaprobežojoties tikai ar izteikšanos debatēs vai balsošanu. Tādējādi ar «piedalīšanos» ir saprotamas arī tiesības būt klāt Saeimas sēdē tādā veidā, kādā klātbūtne ir pieļaujama tikai Saeimas deputātiem, kuru tiesības piedalīties nav aprobežotas. Savukārt attiecībā uz Liepiņu piemērotās Saeimas Kārtības ruļļa normas par liegumu piedalīties Saeimas sēdē mērķis ir nodrošināt to, ka deputāts, pret kuru uzsākta kriminālvajāšana vai notiek kriminālprocess kādā vēlākā stadijā, nepiedalās Saeimas darbā.

Tiesiskuma trūkumu Bondars saskata gan faktā, ka Liepiņa tiesvedība ir ieilgusi, gan tajā, ka pastāv atšķirīgas Kārtības ruļļa interpretācijas par Liepiņa tiesībām atrasties Saeimas sēdē.

LRA nav pieņēmusi kādu lēmumu attiecībā par Liepiņa rīcību šodienas sēdē, jo deputātam šajā jautājumā pašam jāpieņem lēmums.

Kā ziņots, 16.aprīlī plānotā Saeimas sēde uz nedēļu tika atlikta, jo deputāts Liepiņš neņēma vērā sēdes vadītājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) norādījumus un vairākkārtīgi atteicās pamest Saeimas sēžu zāli.

Saeimas Juridiskajā birojā skaidro, ka deputāts Liepiņš nedrīkst piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, jo 5.februārī parlaments piekrita deputāta Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai. Šāds liegums ir spēkā līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums, paredz Kārtības rullis, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Liepiņam nav tiesību piedalīties Saeimas sēdē un tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem jārod efektīvāki veidi, lai parlamenta sēde varētu notikt netraucēti, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece.

Liepiņš šodien brīfingā plāno paziņot savu lēmumu saistībā ar dalību turpmākajās Saeimas sēdēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu