Orķestris «Kremerata Baltica» sniegs koncertu Milānā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Reuters

Ar koncertu Milānā Baltijas kamerorķestris «Kremerata Baltica» pirmdien, 20. aprīlī, turpinās koncertu sēriju, kas notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas laikā. Koncerts notiks Milānas konservatorijā, un tajā skanēs Georga Pelēča, Filipa Glāsa un Modesta Musorgska skaņdarbi.

Šī koncerta programma veidota kā alegoriska mūsdienu globalizētās pasaules aina. Programmu iesāks Georga Pelēča romantiskais un pavasarīgu vēsmu apdvestais skaņdarbs vijolei, vibrofonam un stīgām «Plaukstošs jasmīns», kurā solisti būs vijolnieks Gidons Krēmers un vibrofinists Andrejs Puškarevs.

Nākamais darbs ir pazīstamā amerikāņu komponista Filipa Glāsa «Vijoļkoncerts Nr. 2». Gidona Krēmera un «Kremerata Baltica» izpildījumam pasaulslavenais dāņu mediju mākslinieks Pingo van der Brinklevs (Pingo van der Brinkloev) radījis īpašu videostāstu. Tā kā Filips Glāss savu vijoļkoncertu nosaucis «Amerikāņu gadalaiki» (The American Four Seasons) un tas ir radīts kā mūsdienu pretnis Antonio Vivaldi ciklam «Gadalaiki», tad dāņu multimediālās mākslas iesaistīšanai ir simboliska norāde uz Eiropas dziļajām kultūras saknēm un globālo nozīmi.

Koncerta otrajā daļā atskaņos vēl vienu aktuālu darbu, kas sasaucas ar mūsdienu norisēm globalizētajā pasaulē. Slavenajam Modesta Musorgska ciklam «Izstādes gleznas» beļģu komponists Žaks Koens ir radījis jaunu instrumentāciju īpaši «Kremerata Baltica»a orķestrim. Savukārt krievu mākslinieks, esejists un filozofiskais sociālo tīklu komentētājs Maksims Kantors veidojis jaunas «Izstādes gleznas» eksistenciālā reālisma stilā. Kā saka Gidons Krēmers – projekta tēma ir dažādu ētisko vērtību konfrontācija starp rietumu un austrumu pasauli.

Nākamais «Kremerata Baltica» koncerts, kas tapis sadarbībā ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu un Latvijas vēstniecību Ukrainā, notiks Odesas Operā. Aprīļa beigās orķestris atgriezīsies Briselē, koncertzālē BOZAR, savukārt maijā orķestris koncertēs Luksemburgā. Koncerti ir iekļauti Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, apliecinot tās pamatvērtības – laikmetīgumu, unikalitāti un izcilību. Programmu veido apmēram 200 pasākumu visā pasaulē, un tā ir vērienīgākā Latvijas kultūras izcilības prezentācija ārvalstīs kopš neatkarības atjaunošanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu