«NARCISS» radītāja Alise: jebkura kolekcija sākas no baltas lapas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar «Riga Fashin Week» kolekciju skašu programmā redzēsim Latvijā iemīļotā pašmāju zīmola «Narciss» jaunākos veikumus modes pasaulē. Kā savu redzējumu modes aktualitātēs pozicionē pati autore Alise Trautmane, lasi mūsu sarunā.

TVNET: Šis gads «Narcisam» sācies veiksmīgi - ar startēšanu Londonas modes nedēļā. Kā tas viss toreiz noritēja un ar kādām emocijām pavadāt šo notikumu?

Alise Trautmane: Mēs izrādījām «Narciss» 2014. gada rudens-ziemas kolekciju vienā no Londonas greznākajām un senākajām viesnīcām The Savoy. Kolekcijas prezentācija notika Wolf & Badger organizētajā šovrūmā. Pasākumu apmeklēja Lielbritānijas prese, stilisti un modes blogeri. Tas bija vairāk PR pasākums, kur varējām aprunāties ar modes žurnālistiem un uzzināt viņu viedokli par kolekciju. Komerciāli veiksmīgākas bija modes izstādes Ņujorkā un Parīzē, kuras apmeklēja kolekciju iepircēji, bet kurās savukārt nebija iespēja satikt presi, pastāstīt par zīmolu.

TVNET: Kas vēl jauns «Narcisā»? Inovācijas, plāni?

Alise Trautmane: Esmu sākusi modes studijas Parsons The New School for Design - šo semestri mācos attālināti, bet no septembra būšu Ņujorkā.

Lielākais izaicinājums pašlaik ir atrast kaut brīdi brīva laika un kaut nedaudz laika miegam,

jo studijas ir ļoti intensīvas, bet darba manā zīmolā nav palicis mazāk… Jau tagad paralēli RFW strādāju pie pirmajām 2015. gada pavasara-vasaras kolekcijas skicēm.

TVNET: Jaunā kolekcija, ko prezentēsiet arī RFW, saucas «Mashinista» - vai tiešām tā saistāma ar tehnoloģiju pasauli? Kur radās šī ideja?

Alise Trautmane: Jā, «Narciss» 2014. gada rudens-ziemas kolekcijas iedvesmas avots ir cilvēku un mašīnu mijiedarbība un šo attiecību straujā maiņa mūsdienu sabiedrībā. No vienas puses, mēs esam attīstījuši tehnoloģijas tik tālu, ka tās spēj atvieglot mūsu ikdienu un darba gaitas, no otras puses, esam kļuvuši atkarīgi un nespējam iedomāties dzīvi bez tām. Vai tehnoloģijas mums palīdz un uzlabo mūsu dzīves kvalitāti un komfortu,

vai tehnoloģijas sāk pamazām izmantot mūs, radot atkarību?
Alise darbā
Alise darbā Foto: facebook


TVNET: Kā vispār dzimst idejas jaunajām kolekcijām - no dabas, no ainavas aiz loga, vai tomēr tas ir plānots un rūpīgi scenarizēts ideju ģenerēšanas brīdis?

Alise Trautmane: Citēšu Pēteri Čaikovski:

«Iedvesma - viešņa, kas nemīl apciemot slinkos.»

Jau tagad zinām, ka septembra beigās mums jārāda «Narciss» jaunā kolekcija modes izstādēs Parīzē un Ņujorkā. Tāpēc nav laika gaidīt, kad parādīsies iedvesma, lai taptu jauna kolekcija.

Jebkura kolekcija sākas no baltas lapas. Protams, jo vairāk informācijas pirms tam sevī «uzsūcu», jo vieglāk raisās domas un idejas. Tāpēc

svarīgi apmeklēt koncertus, teātra izrādes, skatīties filmas, lasīt.

Bet jāsaka, kā atspēriena punkts var kalpot gan eksotisks brauciens, gan pastaiga pa Vecrīgas ieliņām, gan Gundegas Repšes darba pārlapošana...

TVNET: Tā tapa konkrēta kolekcija?

Alise Trautmane: Jā, tas bija gadījums ar «Narciss» pavasara-vasaras kolekciju «Īkstīte».


TVNET: Kas būs jaunās kolekcijas «odziņas»? Vai gaidāmas arī kādas jaunas tehnikas, audumi...?

Alise Trautmane: Metāla skrūves - pogas, ķēdes kā rotas…


TVNET: Kas vispār aktuāls šajā sezonā - ja atgriežamies pie pavasara/vasaras laika? Kas jāņem vērā, plānojot siltā laika garderobi?

Alise Trautmane: Šā pavasara un vasaras aktualitātes ir sportiskais šiks, grafiskie un ziedu raksti, taisni mēteļi un metāliska spīduma apģērbi ikdienā. Šā gada siltās sezonas garderobē lieliski iederēsies taisna griezuma žakete vai viegls mētelītis, plāna auduma šorti vai garākas bikses un kuplināti midi garuma svārki.

Sadarbībā ar Alisi Trautmani ieskicējām dažus piemērus no šīs sezonas trendiem:

  • SPORTISKAIS ŠIKS

Viena no šā pavasara aktuālākajām tendencēm ir sportiskais šiks. Tādi pasaules modes mākslinieki kā Prada, Emilio Pucci, Marni ir radījuši sportiska stila tērpus no zīda un citiem grezniem audumiem, ādas, trikotāžas u.tml. Dominē dažādu veidu šorti, garās bikses, kleitiņas un svārki, kas pēc formas atgādina dažādiem sporta veidiem raksturīgos tērpus, piemēram, tenisa svārciņus, basketbola šortus u.c.

  • GRAFISKIE UN ZIEDU RAKSTI

Pavasara un vasaras garderobē svarīgs akcents ir koša un pamanāma kleita, kura veidota gandrīz kā mākslas darbs. Aktuāli šosezon ir tērpi ar grafiskiem vai ziedu rakstiem, apgleznoti dažādās tehnikās, ar grafiti un citu veidu uzrakstiem, otu triepieniem un politisko motīvu apdrukām, piem., PRADA.

  • METĀLISKS SPĪDUMS IKDIENĀ

Ļoti aktuāla šīs sezonas tendence ir metāliska spīduma audumu (sudrabs, zelts u.c.) iekļaušana ikdienas garderobē. Tos lieliski var kombinēt ar trikotāžu vai citiem audumiem.

  • TAISNI MĒTEĻI

Pavasara mēteļos dominē taisns siluets ar garumu ceļu līmenī. Siltākam pavasarim vai vēsai vasarai piemērotāki būs košāki un raibāki mētelīši.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu