Decembrī notiks Rīgas Starptautiskais kino festivāls

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pēteris Vīksna/publicitātes

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RSKF), kas notiks no 2. decembra līdz 12. decembrim, būs programma gan skatītājiem, gan jomas profesionāļiem. Festivālā kopīgi strādā Latvijas kino industrijas pārstāvji un Latvijā pastāvošie kino festivāli - «Lielais Kristaps», «Baltijas pērle» un «2Annas». Skatītājiem plānots piedāvāt vairāk nekā 160 kino seansus, savukārt kino profesionāļiem sagatavota plaša industrijas sadaļa.

«Latvijas kinoproducentu asociācija jau teica, ka šāds liela mēroga festivāls reģionā vajadzīgs, kad rakstīja kino nozares stratēģiju,» par festivāla idejisko sākumu stāstīja tā producente Aija Bērziņa. Sarunas par festivālu turpinājušas, kad uzzināja, ka Rīgā pasniegs Eiropas Kinoakadēmijas balvas. Festivāls, pēc Bērziņas teiktā, būs iespēja no šī notikuma iegūt vairāk gan skatītājiem, gan nozares profesionāļiem.

Bērziņa atzīmēja, ka redzot to, cik daudz cilvēku Latvijas filmas noskatījušies televīzijā, kā arī to, cik apmeklēts iepriekš notikušais festivāls «Arsenāls», jāsaprot, ka kino ir nozīmīga kultūras dzīves sastāvdaļa.

Foto no preses konferences

Festivāla direktore Sonora Broka pauda, ka RSKF būs kā iesildītāji Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanai. Jaunā struktūra, pēc viņas teiktā, palīdzēs sasniegt daudz vairāk skatītāju. Festivālu plānots organizēt arī turpmākajos gados, vēl vairāk izvēršot gan festivāla programmu, gan industrijas sadaļu. Broka stāstīja, ka festivāla programmā būs dažādu žanru filmas visa vecuma skatītājiem.

Akcents RSKF uz festivālu «Lielais Kristaps»

«Lielā Kristapa» balvas šogad tiks piešķirtas Latvijas labākajām filmām un kino profesionāļiem jau 26. reizi. Konkursa programmu veidos nominācijas ieguvušās filmas, ko piešķirs profesionālo organizāciju, un grupu veidotas ekspertu komisijas. Festivāla laikā konkursa filmas vērtēs un apbalvos starptautiska žūrija, kuras sastāvā pirmo reizi plānota arī Eiropas Kino akadēmijas pārstāvju dalība. Kā jaunums Latvijas skatītājiem būs iespēja balsot arī par sev tīkamāko Eiropas filmu. Paralēli Latvijas un Eiropas kino profesionāļu radošās izpausmes varēs skatīt arī starptautiskā filmu veidotāju vizuālās mākslas darbu izstādē «Pekshot».

Festivāla «Lielais Kristaps» direktore Ieva Romanova stāstīja, ka programma solās būt interesanta un konkurence - spēcīga. «Lielais Kristaps» tradicionāli notiek aprīlī, bet festivāla dēļ to nolemts pārcelt uz decembri.

«Ja rādīs labākas Eiropas filmas, tad jārāda arī Latvijas,»

iesaistīšanos RSKF pamatoja Romanova. Viņa stāstīja, ka festivālā tiks akcentēts tas, ka Latvijas kino nozare ir daļa no Eiropas kino.

«Lielā Kristapa» noslēguma ceremonija notiks 11. decembrī, savukārt Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegs 13. decembrī. «Latiņa pacelta augstu, jo mūs salīdzinās gan Eiropas viesi, gan skatītāji,» stāstīja Romanova.

«Baltijas Pērle»

Kinoaktieru festivāls «Baltijas Pērle» notiks divos cēlienos. Pirmais būs septembrī, kad tiks piedāvāta daudzveidīga kino programma ar festivālam tradicionālajām kinonaktīm, galvenokārt, fokusējoties uz jaunāko Eiropas autorkino. Starp abiem festivāla cēlieniem kļūs zināmi Eiropas Kinoakadēmijas balvām nominētie darbi, kā arī tas, ar kuriem no tiem festivāls ir savus skatītājus jau iepazīstinājis. Otrajā cēlienā, RSKF laikā - decembrī, iecerēts atbilstoši kopprojekta iespējām izrādīt balvām nominēto filmu skati un retrospektīvu, kas veltīta tai kino personībai, kas šogad saņems Akadēmijas balvu par mūža ieguldījumu. Pateicoties Eiropas Kinoakadēmijas ceremonijas norisei Rīgā, skatītājus gaida tikšanās ar filmu aktieriem un veidotājiem.

«2Annas»

Rīgas Starptautiskais filmu festivāls «2Annas» oktobrī rādīs savu programmu ar tēmu «Robežpārkāpēji», savukārt decembrī piedāvās Latvijas nozīmīgo robežpārkāpēju filmu izlasi, kā arī, bagātinot Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanu, sniegs skatītājiem iespēju redzēt 16 balvai nominētās īsfilmas. Festivāla «2Annas» programmu direktore Anna Veilande-Kustikova pastāstīja, ka RSKF industrijas sadaļas ietvaros organizēs Eiropas scenāristu konferenci.

Industrijas sadaļā tiks organizētas meistarklases un lekcijas ar Eiropā atzītu režisoru un citu amata meistaru līdzdalību. Bērziņa pastāstīja, ka sadaļa ilgs piecas dienas. Trīs no tām būs veltītas lekcijām un meistarklasēm, savukārt atlikušās divas - kopprodukciju tirgus. Šādi tiks veicināta Latvijas kinoprofesionāļu profesionālā izaugsme un pieredzes apmaiņa, kā arī veidoti jauni kontakti starptautiskas sadarbības aspektā. Industrijas programmā ārvalstu producentiem prezentēs līdzfinansējuma iespējas Latvijas fondos, kā arī Latvijas un Rīgas priekšrocības filmēšanu realizējot šeit.

Kopīgam darbam saliedējot Latvijas kino industrijas pārstāvju un Latvijā pastāvošo filmu festivālu spēku - Festivālu rīko biedrība «Rīgas Starptautiskais kino festivāls», kurā kopīgam darbam saliedējušies Latvijas Kinematogrāfistu savienība ar Latvijas Nacionālo filmu festivālu «Lielais Kristaps», Rīgas Starptautiskais filmu festivāls «2Annas», kinoaktieru festivāls «Baltijas Pērle», kā arī Latvijas Kinoproducentu asociācija.

«Nav taisnība, ka latvieši neko nevar izdarīt kopā», nozares organizāciju sadarbību festivāla veidošanā komentēja Bērziņa.

Festivāla «2Annas» programmu direktore Veilande-Kustikova stāstīja, ka arī RSKF vizuālais tēls simbolizē to, kā vairāki kopā var darboties kino labā. Par RSKF vizuālo tēlu izvēlēts gailis, lai tas liktu aizdomāties par Rīgu. Tas parāda arī festivāla dalībnieku spēju cīnīties un būt drosmīgiem. RSKF zīmolu veidojis Zigmārs Lapsa, kurš strādājis ar grafisko dizainu arī «Skaņu mežam» un citām kultūras iniciatīvām.

Ņemot vērā festivāla programmas apjomu, filmu skates norisināsies Rīgas kinoteātros, Rīgas Kino muzejā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu