«Dzeguzīte» atzīmēs 45. jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas Radio bērnu vokālais ansamblis «Dzeguzīte» 9. maijā atzīmēs 45. jubileju, informē koncerta producents Jānis Viduskalns. Kopš 1972. gada ansambli vada Daila Martinsone. Koncertā «Splendid Palace» Lielajā zālē skanēs tikai komponista Raimonda Paula dziesmas, to vidū būs labi pazīstami un iemīļoti, kā arī vairāki jauni skaņdarbi un popūriji. Klausītāju iemīļotās «Dzeguzītes» koncertgrupas 13 dalībnieku vidū tagad jau ir kādreizējo dzeguzēnu bērni.

Koncerta pirmajā daļā par godu Raiņa 150. jubilejai skanēs cikls «Baltās dziesmas», ar kuru pirms 40 gadiem sākās «Dzeguzītes» sadarbība ar komponistu Raimondu Paulu. Cikla dziesma ir «Putniņš uz zara». 150. jubilejā tiks godināta arī dzejniece Aspazija, kuras dzeja 1980. gadā izmantota Maestro piecu dziesmu ciklā, kura vispopulārākā ir «Circenīša ziemassvētki». Cikls tiks atskaņots kopā ar dziedātāju Mārtiņu Ruski, kam šī ir pirmā muzikālā sadarbība ar «Dzeguzīti».

Jubilejas koncerta 2. daļā «Dzeguzīte» nodziedās ne vien savus lielākos hitus, bet arī mazāk dzirdētas kompozīcijas. Pirmatskaņojumu piedzīvos vairāki īpaši šim koncertam radīti Raimonda Paula jaundarbi, kā arī izrādes «Sudraba slidas» melodiju popūrijs.

Latvijas radio vismazāko bērnu vokālā ansambļa pirmsākumi meklējami 1970. gada vasarā, kad tika izsludināts pirmais dalībnieku konkurss un toruden Aldas Strazdas vadībā sākās darbs pie ierakstiem. 1972. gadā ansambļa vadību pārņēma Aldas māsa, diplomēta mūzikas pedagoģe un kordiriģente Daila Martinsone, kuras vadībā «Dzeguzīte» darbojas visus šis gadus. Ansambļa kontā ir sadarbība ar labākajiem Latvijas dziesmu autoriem un solistiem, izdotas skaņuplates un neskaitāmi albumi, koncertu skaits mērāms tūkstošos.

Komponists un pianists Raimonds Pauls 1981. gadā uzsāka sadarbību ar Dailas Martinsones audzēkņiem, pildīdams skaņraža un koncertmeistara pienākumus. Tieši Maestro 80. gadu vidū latviešu dziedošos bērnus uzveda uz lielākajām estrādes skatuvēm, kas bija nebijis notikums toreizējā Padomju Savienībā. Pa šo laiku apceļota Eiropa un Amerika.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu