Igaunijas politiķi: Krievijas TV aizliegšana nav risinājums (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas propagandas telekanālu aizliegums būtu nevēlams vai neiespējams, šādu viedokli pauduši Igaunijas raidsabiedrības ERR aptaujātie politiķi.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) nolēmusi uzdot televīzijas programmu retranslētājiem uz trim mēnešiem apturēt vienas Krievijas televīzijas programmas «RTR Planeta» daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem. Lai šis rīkojums stātos spēkā, tas vēl jāsankcionē tiesai.

Savukārt martā LRTK nol-ēma uz trim mēnešiem apturēt Krievijas telekanāla «NTV-Mir» retranslēšanu Lietuvas teritorijā, atzīstot, ka pārraidē, ko tas saviem skatītājiem piedāvāja tieši Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā, sniegta apzināti nepatiesa informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Šo lēmumu vēlāk sankcionēja arī tiesa.

Lietuvā uz trim mēnešiem aptur PBK retranslācijas

Pērn Lietuvā uz trim mēnešiem tika apturēta krievu valodā raidošā «Pirmā Baltijas kanāla» (PBK) veidoto pārraižu retranslācija, atzīstot, ka tas izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Tikmēr Igaunijas politisko partiju līderi norāda, ka kāda televīzijas kanāla satura aizliegšana nesniegtu cerēto rezultātu, ņemot vērā interneta sniegtās iespējas un faktu, ka šāds solis tiktu pavērsts pret Igauniju Krievijas propagandā.

Kā alternatīva jāpiedāvā interesantas pārraides

Reformu partijas padomes priekšsēdētājs Kristens Mihals norāda, ka «valsts vai privātajiem kanāliem vajadzētu piedāvāt interesantu informāciju. Ņemot vērā laika elementu un bagātīgo informāciju mūsdienu medijos,

visi sacenšas par uzmanību, un, ja jums nav nekā, ko piedāvāt, aizliegšana neko nepanāks».

Savukārt Centra partijas politiķe Jana Toma uzsver, ka gadījumā, ja tiktu aizliegts kāds telekanāls, nākamais solis būtu tvitera vai sociālā tīkla «Facebook» aizliegums. Pēc viņas teiktā, uguni nevar apdzēst ar uguni.

«Ja propagandai uzbrūk ar pretēju propagandu, tas ir aukstais karš un palielina draudus. Es domāju, ka Igaunijai jau sen vajadzēja izveidot mediju telpu vietējiem krieviem. Par to runāts gadiem, taču nekas nav paveikts. ETV2 bija jākļūst par krievu valodas kanālu, taču tā tas nav. Tad mēs bezpalīdzīgi vaimanājam - ak dieniņ, ko mēs stāstām saviem krieviem,» viņa norādīja.

Kā liecina «TNS Emor» veiktā sabiedriskās domas aptauja, Lietuvā uz laiku aizliegto telekanālu «NTV Mir» Igaunijā vēro 14,5% skatītāju.

Tikmēr bijušais laikraksta «Postimees» redaktors Anvars Samosts uzskata, ka Baltijas valstīm, Polijai un Somijai vajadzētu sadarboties un «izveidot mediju, iespējams, telekanālu, izmantojot to žurnālistu pieredzi un talantu, kuri zaudējuši darbu Krievijā».

Samosts piebilda, ka Igaunijas televīzijas operatoriem ir lielāka rīcības brīvība nekā Latvijā un Lietuvā, izvēloties, ar kādiem telekanāliem slēgt līgumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu