Kremlī pieaug Federālā drošības dienesta ietekme

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc politiķa Borisa Ņemcova slepkavības Krievijas prezidents Vladimirs Putins Ramzanam Kadirovam piešķīris Goda ordeni par panākumiem darbā un aktīvu sabiedrisko darbību. Čečenijas prezidenta augstās pozīcijas Kremlī nav sajūsminājušas Federālā drošības dienesta darbiniekus.

ASV drošības institūts Stratfor Global Intelligence izvirzījis versiju, ka pēdējā mēneša laikā notikušās kadru pārbīdes Krievijas administrācijā liecina par FSB lomas palielināšanos un čekistu klana uzvaru cīniņos ar Čečenijas prezidenta Kadirova atbalstītājiem. Amerikāņi arī pieļauj, ka kadru pārbīdes varētu būt notikušas neatkarīgi no Krievijas prezidenta gribas.

Pēdējo mēnešu laikā FSB virsnieki ir iekarojuši nozīmīgas varas pozīcijas. Ir izveidoti trīs jauni posteņi. Pirmais – Krievijas ārlietu ministra Lavrova vietnieks cīņai ar terorismu, otrs – jauns pārvaldnieks nacionālo minoritāšu jautājumos un trešais – jauns direktora vietnieks Gazprom meitasuzņēmumā.

Par Krievijas ārlietu ministra vietnieku cīņai ar terorismu kļuvis ilggadējais Federālā drošības dienesta pretizlūkošanas priekšnieks, galvenais kārtības nodrošinātājs Soču olimpiādē armijas ģenerālis Oļegs Siromolotovs. Krievijas domes deputāts, FSB pulkvedis, Čečenijas kara veterāns Igors Barinovs tagad vada jaunizveidoto Federālo tautību lietu aģentūru. ASV pētnieki izvirza versiju, ka abas šīs iecelšanas ir savstarpēji saistītas un, iespējams, ir daļa no FSB sistēmas cīņas ar Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova interesēm.

Barinova iecelšana varētu būt FSB mēģinājums uzlabot savu spēju pārraudzīt tautības un etniskās problēmas, ar ko līdz šim esot nodarbojušies tikai Krievijas prezidenta administrācijas darbinieki. Savukārt jaunā ārlietu ministra vietnieka Siromolotova uzdevums esot palīdzēt FSB pieskatīt Čečenijas līdera Kadirova finanšu un politiskās saiknes ārzemēs.

Trešais jaunieceltais ir FSB kapteinis Andrejs Patruševs, Krievijas Drošības padomes vadītāja ģenerāļa Nikolaja Patruševa dēls. Patruševs ir bijušais FSB priekšnieks. Viņa dēls Andrejs nu kļuvis par direktora vietnieku Gazprom meitasfirmā Gazprom Ņeft ar uzdevumu pārraudzīt naftas ieguvi Krievijas arktiskajā šelfā.

Stratfor atgādina, ka jau vairāk nekā desmit gadus Krievijas prezidents Putins ir mēģinājis saglabāt Rosņeftj un Gazprom kā atsevišķus enerģētikas uzņēmumus, lai uzturētu varas līdzsvaru starp grupām, kas konkurē par ietekmi Kremlī. FSB pārraudzībā esot koncerns Rosņeftj, ko vada bijušais Putina kolēģis Igors Sečins. Savukārt Gazprom tradicionāli pārrauga vairāk liberālā premjera Dmitrija Medvedeva frakcija. Ieceļot Patruševu Gazprom pārvaldē, FSB nostiprinoties visā Krievijas enerģētikas sektorā. ASV analītiķi pieļauj, ka šīs izmaiņas, iespējams, notiek arī pretēji prezidenta Putina gribai.

Politologs Andrejs Kortunovs ir ietekmīgs Krievijas starptautisko attiecību speciālists. Ir Krievijas Starptautisko lietu padomes ģenerāldirektors. Kortunovs šonedēļ bija ieradies Rīgā. Viņš apšauba, ka kāds no FSB varētu uzspiest prezidentam Putina ietekmes pārdalīšanu Krievijas varas elitē, ja vien viņš pats to nevēlētos.

ANDREJS KORTUNOVS, Krievijas starptautisko attiecību padomes ģenerāldirektors: - Kas attiecas uz iecelšanām – bijušo vai esošo FSB darbinieku kaut kādās vadošajās pozīcijās, tad tas nav pirmais gadījums. Domāju, ka arī ne pēdējais. Tiešām mums tagad daudzos amatos, kas ir ārpus FSB funkcijām, strādā čekisti.

Es nedomāju, ka nopietnas iecelšanas var notikt vai nu gar prezidentu, vai arī tiek uzspiestas viņam. Nu, es domāju, ka ne. Es atkārtoju, ka nezinu iekšējo virtuvi, kā tiek gatavoti attiecīgie dokumenti. Es domāju, ka tomēr pēdējais vārds ir viņam. Tas ir viņa lēmums. Es vāji iedomājos, kā tādu lēmumu viņam varētu uzspiest.

Saskaņas līdera Jāņa Urbanoviča Maskavas draugs un ikgadējais Baltijas foruma organizētājs Krievijas Mūsdienu attīstības institūta vadītājs Igors Jurgens piekrīt tam, ka pēdējo gadu laikā FSB loma pieaug.

IGORS JURGENS, Krievijas Mūsdienu attīstības institūta vadītājs: - Mūsu politikas liberālā daļa, kuras balss joprojām vēl ir dzirdama, izsaka lielas bažas sakarā ar to, ka šī spēka sadaļa nostiprinās vairāk un vairāk. Arī personiskajā līmenī. Šobrīd es nevarētu teikt, ka tas stipri ietekmētu politisko vai ekonomisko dzīvi, bet liberāļiem tādas aizdomas neapšaubāmi pastāv. Neapšaubāmi Medvedeva piekritēji jebkurā gadījumā ir novirzīti malā no varas pēc tam, kad viņš kļuva par premjerministru, nevis par prezidentu.

Krievijas presē visas trīs čekistu jaunās iecelšanas netiek savstarpēji saistītas. Avīze Kommersant uzskata, ka FSB pretizlūkošanas priekšnieka Siromolotova pārcelšana uz Ārlietu ministriju ir drīzāk goda pensija šim cilvēkam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu