Daži interesanti fakti par Obamas bruņumašīnu (78)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Baraks Obama ir viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē, attiecīgi viņa drošība ir prioritāte, gan atrodoties pie rakstāmgalda Baltajā namā, gan dodoties pie tautas.

Obamas administrācijas rīcībā ir superdrošs limuzīns (patiesībā tādu ir veseli divpadsmit) Cadillac One, kam ar Cadillac diži lielas saistības nav. Ja nu vienīgi daži ārējā dizaina elementi, kas ļauj vilkt stilistiskas paralēles ar modeli Cadillac DTS.

Patiesībā ikviens no uzbūvētajiem Cadillac One ir unikāls auto ar labāko iespējamo aprīkojumu un augstāko drošības līmeni. Bet par visu pēc kārtas.

Foto: Reuters/ScanPix

Barakam Obamam Cadillac One ir paredzēta vieta aizmugurē, kur kopumā var sasēsties četri cilvēki. Piemēram, divi valstu vadītāji un viņu pirmās lēdijas. Obamas sēdvieta ir apgādāta ar atlokāmu rakstāmgaldu, klēpjdatoru, bezvadu internetu, modernākajām satelītkomunikācijām, kā arī tiešo līniju, pa kuru sazināties ar viceprezidentu. Tikai ASV prezidenta rīcībā ir slēdzis, ar ko nolaist stikla starpsienu starp salona aizmugurējo daļu un speciāli apmācītā vadītāja nodalījumu, kā arī speciāla «panikas poga», ar ko pavēstīt par ārkārtas situāciju. Lai Obama justos tuvāk tautai un tauta tuvāk Obamam, sānu logi ir lielāki nekā iepriekšējos prezidenta limuzīnos.

Cadillac One gadījumā īpašs ir it viss, arī durvis. Šajā auto tās ir 8 collas jeb 20,3 centimetrus biezas un sver apmēram tikpat, cik aviolainera Boeing 757 durvis. Stiklu biezums sasniedz 5 collas jeb 12,7 centimetrus.

Foto: AP/ScanPix

Gadījumā, ja kādam teroristam izdotos zem auto novietot spridzekli, salonā sēdošos pasargās piecas collas bieza pastiprināta tērauda plāksne. Degvielas tvertni pat tieša trāpījuma gadījumā no eksplodēšanas pasargā īpašs putu pildījums un bruņas.

Automobiļa virsbūve ir izgatavota no tērauda, alumīnija, titāna un keramikas kombinācijas. To, cik automobilis sver, slepenie dienesti neatklāj, taču tīmeklī atrodami minējumi, ka tās varētu būt vairāk nekā 8 tonnas. Tādējādi īpaši dinamiski no notikuma vietas aizbraukt nevarēs, taču tas būs iespējams, jo speciāli diski nodrošina mobilitāti pat ar cauršautām vai sadriskātām riepām. Tāpat uzbrukuma gadījumā iespēju aizstāvēties nodrošinās salonā atrodamie šaujamieroči un asaru gāzes izsmidzinātāji. Pārvietoties vāja apgaismojuma apstākļos tikmēr palīdzēs nakts redzamības sistēma.

Uzbrukuma, arī ķīmiska, gadījumā automobiļa salons ir pilnībā pasargāts un tam tiek pievadīts skābeklis no tvertnēm, kas iebūvētas zem prezidenta sēdekļa. Zem sēdekļa atrodas arī pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas aprīkojums, kā arī atbilstošas grupas asinis, ja būtu nepieciešama pārliešana. Bagāžniekā tikmēr ir ieroči, ugunsdzēšanas, kā arī skābekļa padeves sistēma.

Cadillac One šoferis ir speciāli apmācīts Centrālās izlūkošanas pārvaldes aģents, kuram jāprot adekvāti rīkoties pat vissarežģītākajās un bīstamākajās situācijas. Viņa rīcībā ir standarta stūres, progresīvas komunikācijas sistēmas, GPS sekošanas iekārta u.c. Sānu logs vadītāja pusē ir vienīgais, ko šajā auto var nolaist (par 3 collām jeb 7,6 centimetriem), lai, piemēram, ātri aprunātos ar slepenā dienesta kolēģiem, kas automobiļu kolonnu parasti pavada, ejot kājām.

Foto: Reuters/ScanPix

Tehniskie dati

Garums: 18 pēdas jeb 5,48 metri

Augstums: 5 pēdas 10 collas jeb 1,78 metri

Dzinējs: 6,5 litru V8

Maksimālais ātrums: 60 jūdzes jeb 96 km/h

Paātrinājums līdz 96 km/h: 15 sekundes

Degvielas patēriņš: 29,4 l/100 km.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu