Vēstnieks: kora «Latvija» koncerts Ņujorkā sumina Latvijas valsts un iedzīvotāju panākumus

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts akadēmiskā kora «Latvija» koncerts pasaules brīvības, kultūras un ekonomikas metropolē Ņujorkā ir piemērots veids, kā sumināt Latvijas valsts un tās iedzīvotāju panākumus, atklājot koncertu, uzsvēris Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns, pavēstīja Ārlietu ministrijas Preses centrs.

Ņujorkā Linkolna centra (Lincoln Center) Alises Tulijas zālē (Alice Tully Hall) ceturtdien notika kora «Latvija» koncerts «Balsis no Baltijas krasta», kas bija ievērojamākais Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas pasākums ASV un Apvienoto Nāciju Organizācijā. Koncertu atklāja Razāns un kultūras ministre Dace Melbārde.

«Gandrīz ceturtdaļgadsimtu pēc svarīgākās pagājušā gadsimta ģeopolitiskās izmaiņas - PSRS sabrukuma un Aukstā kara beigām - Latvija no okupētas un politiskajās kartēs neeksistējošas valsts šodien ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts. To es saucu par Latvijas uzvaru un Latvijas panākumu. Latvijas Valsts kora «Latvija» koncerts pasaules brīvības, kultūras un ekonomikas metropolē Ņujorkā – pilsētā, kura ir mājvieta Apvienoto Nāciju Organizācijai –, ir piemērots veids, kā sumināt šo Latvijas valsts un tās iedzīvotāju panākumu. Tas ir piemērots veids, kā pateikt paldies ASV par partnerību un atbalstu,» atklājot koncertu, teica Razāns.

Melbārde koncerta atklāšanas runā uzsvēra, ka ASV Latvijas muzikālie talanti nav sveši un tiek cienīti, paužot cerību, ka šis koncerts amerikāņiem atklās latviešu dziedāšanas un koru tradīciju.

Koris Ņujorkā piedāvāja izcilu programmu. Skanēja pasaules slavu ieguvušo igauņu komponistu Arvo Perta (Arvo Part) un Veljo Tormisa (Veljo Tormis), kā arī latviešu Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska un Artura Maskata darbi. Savukārt citi Eiropas reģioni un laikmeti būs pārstāvēti ar Alesandro Skarlati (Alessandro Scarlatti), Johannesa Brāmsa (Johannes Brahms), Fēliksa Mendelsona (Felix Mendelssohn), Svena Dāvida Sanstrēma (Sven-David Sandstrom) un citu autoru darbiem.

Īpaši amerikāņu publikai koncertā tika atskaņots viens no slavenākajiem amerikāņu kormūzikas darbiem - vairākkārtējā «Grammy» balvas laureāts Erika Vitekra (Eric Whitacre) «Leonardo Dreams of His Flying Machine».

Savukārt sestdien koris «Latvija» uzstāsies Barišņikova mākslas centrā («Baryshnikov Arts Center»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu