Egoiste lasa: džezs, saulei līdzīgā, mežone un papīra sapņi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas nogalē gaidāms īpaši silts laiks. Kādai no mums gribēsies dzīties pa pasauli apkārt, bet kādai varbūt saritināties šūpuļtīklā vai dārza krēslā un, sildot degungalu, atdoties kādai grāmatai? Te dāmu literatūra - ierosmei!

Elizabete Gilberte «Visu lietu nozīme»

Elizabete Gilberte, pasaulslaveno grāmatu «Ēd, lūdzies, mīli» un «Saistības» autore, sarakstījusi jaunu romānu, kuru pasaulē jau nosaukuši par šedevru. «Visu lietu nozīme» ir aizraujošs un kaislīgs vēstījums par mīlestību, piedzīvojumiem un atklājumiem – izstāstot dižā XIX gadsimta spilgtākos notikumus caur izcilas sievietes mūža gājumu. Henrijs Vitakers, self-made-man, avantūrists un botānikas ģēnijs, pusmūžā kļūst par vienu no bagātākajiem cilvēkiem Jaunajā pasaulē, un viņa dumpīgā, zinātkārā un gudrā meita Alma Vitakere bauda lielisku un rosinošu izglītību. Caurcaurēm zinātniece Alma tiecas izzināt visu norišu slēpto būtību, izpētīt to un klasificēt – un viņas centieni tiek novērtēti pat tālaika vīrišķajā zinātnes pasaulē. Kad necerēti un nejauši viņas dzīvē ienāk Ambrozs, žilbinoši talantīgs gleznotājs un vienlaikus praktizējošs mistiķis, Alma ir satriekta. Ambrozs uz pasauli un arī uz Almu lūkojas ar mākslinieka acīm, viņš tic lietām, kuras izpētīt nav iespējams, viņš paļaujas uz spēkiem, kas Almai ir sveši... Viņš ir Almas pretpols – tāpat kā Alma ir pretpols Ambroza ticībai un paļāvībai uz likteni. Nav otra cilvēka, kurš tik labi saprastu Almu, – un nav cilvēka, kurš tik ļoti kļūdītos, Almu vērtējot... (Zvaigzne ABC)

Eltanga Ļena «Akmens kļavas»

Romāna darbība risinās pansijā «Akmens kļavas», kas atrodas izdomātā ciematiņā Velsā. Tā sižets ir virtuoza detektīvmīkla, kuras krāšņā, bagātā izteiksmes forma priecēs katru valodas gardēdi. Raganīgās pansijas noslēpumi, Īrijas līča dzestrā dvesma, Velsas senās leģendas, mīlas stāsts amplitūdā no kaislības līdz naidam, mīklainā nāve, kuras - iespējams - nemaz nav bijis... tā ir grāmata prāta mežģis, kuras varoņi maina maskas un jauc pēdas tik meistarīgi, ka atklāt pagātnes noslēpumus viņiem ir tikpat svarīgi, kā saprast tagadnes jēgu. No krievu valodas tulkojusi Maira Asare. (Jāņa Rozes apgāds)

Anna Deivisa «Kaisles atspulgi»: piparots romāns ar baumu mērci

Divdesmito gadu Londonā dzīve mutuļo – dienās čakli klab rakstāmmašīnu taustiņi, naktīs puto šampanietis. Tas ir laiks, kad pasaule pamazām atgūstas pēc Pirmā pasaules kara. Abi vīrieši sašūpo Greisas šķietami ērto, bohēmisko ikdienu, uzjundot jautājumus, no kuriem Greisa ir izvairījusies.Vai sievietes dubultā dzīve ir alkas pēc baudas un piedzīvojumiem? Vai varbūt tā ir bēgšana no sevis un pagātnes atspulgiem, kuri atstājuši neizdzēšamas pēdas? Greisa Rezerforda dienā strādā reklāmas aģentūrā, bet naktī apmeklē klubus. Greisa ir dzimusi žurnāliste – viņa apbur lasītājus, aprakstot savus nakts piedzīvojumus avīzes slejā, parakstīdamās ar pseidonīmu Dimante. Greisas dzīve apmet kūleni, kad Londonā ierodas divi amerikāņi. Dēmoniski neatvairāmais rakstnieks Deksters O'Konels un rāmais, nesatricināmi mierīgais džentlmenis Džons Krāmers. Abi vīrieši reiz bijuši draugi, bet nu ir lielākie ienaidnieki. Greisa ir saistīta ar abiem vīriešiem, taču nav skaidrs, kuram var uzticēties. Viņa metas iekšā noslēpumu šķetināšanā, riskējot ar savu sirdi un labo slavu... Anna Deivisa, atzīta Lielbritānijas rakstniece, vairāku romānu un stāstu autore, popularitāti ieguvusi kā sleju autore žurnālam Guardian. Anna Deivisa strādā lielā literārajā aģentūrā par radošās rakstniecības pasniedzēju. (Kontinents)

Regīna Ezera «Aka»

Regīnas Ezeras (1930–2002) romāns «Aka» (1972) ir viens no 20. gadsimta otrās puses latviešu autoru darbiem, kuru vienprātīgi augstu vērtējuši gan lasītāji, gan kritiķi. Romāna darbība noris laukos. Tomariņos ierodas dakteris Rūdolfs, kurš turpat kaimiņmājās pavada atvaļinājumu, un lūdz aizdot laivu. Viņš iepazīstas ar Lauru, kura dzīvo Tomariņos kopā ar diviem bērniem, vīramāti Alvīni un vīra māsu Viju. Lauras vīrs Ričs dzērumā medībās netīšām nošāvis cilvēku un atrodas cietumā. Starp Rūdolfu un Lauru veidojas sirsnīgas attiecības. Teksts ir piesātināts ar mājieniem, nojausmām, aprautiem dialogu fragmentiem, kuri it kā vēsta par romāna personāžiem ārkārtīgi svarīgām norisēm, taču tās nekādi nesakārtojas cēloņsakarīgā notikumu virknē. Rūdolfs nonācis it kā «citā pasaulē», viņam ir diezgan neskaidrs priekšstats par to, kas notiek Lauras ģimenē. Līdzīga neskaidrība valda arī Tomariņos – Laura, Alvīne un Vija apmainās ar pusvārdiņiem un frāzēm, no kurām nojaušams, ka Tomariņos nekas nav tā, kā tam vajadzētu būt. Pamazām noskaidrojas, ka katram no romāna centrālajiem personāžiem pagātnē palicis kāds noslēpums, varbūt grēks, neapdomīga rīcība, viņus vajā pagātne. (Zvaigzne ABC)

Sāra Larka «Kauri koka ēnā»

«Kauri koka ēnā» ir Sāras Larkas jaunās, aizraujošās Jaunzēlandes triloģijas otrā grāmata, kas turpina romānā «Maoru zelts» aizsākto stāstu, taču to var lasīt, arī nezinot pirmās grāmatas saturu. Triloģijas otrā daļa iepazīstina ar Bērtonu un Drariju jauno paaudzi. Maikla, Ketlīnas un Lizijas bērni ir izauguši un dzīvo savu dzīvi. Par katru ģimeni autore stāsta atsevišķi, taču grāmatas beigās visu likteņi savijas kopā. Romānā ienāk arī jauni varoņi – Peizliju ģimene no Anglijas, kas Jaunzēlandē cer uz mierīgāku un labāku dzīvi, taču vai visiem sapņiem būs lemts piepildīties? Šis ir romāns par Jaunzēlandes vēsturi 19. gadsimta beigās, mīlestību, vairāku ģimeņu likteņiem, darbu ogļraktuvēs, necilvēcīgiem apstākļiem nabadzīgo ļaužu rajonos. Autorei šajā ģimenes sāgā izdevies veiksmīgi iekļaut arī divus aktuālus tā laika politiskos notikumus: maoru pretošanās kustību un sieviešu cīņu par vēlēšanu tiesībām, kas vainagojas ar uzvaru. Un kur tad vēl zirgu skriešanās sacīkstes, kuras tolaik ir ļoti iecienītas un kurās dažs labs ar negodīgu rīcību pamanās tikt pie lielas naudas.

Sabīne Košeļeva «Rīga - Maskava. 21. gadsimta mīlasstāsts»

Sabīnes Košeļevas prozas darbs «Rīga–Maskava. 21. gadsimta mīlasstāsts» ir skaudrs, taču liriski maigs un drosmīgi atklāts vēstījums par pieaugšanu, par savas vietas meklēšanu haotiskajā mūsdienu pasaulē, un pāri visam – stāsts par skaistu un diemžēl neiespējamu mīlestību, kam romantiķi labprāt piedēvētu apzīmējumu «īsta». Tas ir stāsts par īstu, lielu mīlestību pāri robežām, pāri aizspriedumiem, pāri nacionāliem konfliktiem. Stāsts par mazu meiteni lielā pasaulē, kur dzīve gan gauži nodara pāri, gan dāsni atalgo. (Zvaigzne ABC)

Džūda Devero «Nakts pieder mīlētājiem»: raiti lasāms stāsts, pilns dzirksteļojošas romantikas un spriedzes

Tristans – Edilīnas pilsētas ārsts – lolo nopietnas jūtas pret māsīcas Kimas studiju biedreni Džeku, kura ieradusies atpūsties. Šajā vasarā Džeka reibst no spēcīgā, iejūtīgā vīrieša sabiedrības un jutekliskām baudām. Kad Džekai pēc atvaļinājuma ir jāatgriežas ikdienas realitātē, mīlētājiem ir jāpieņem lēmums. Vai viņi spēs paciest lielo attālumu? Kurš ziedos savus sapņus, lai viņi varētu būt kopā? Džūdas Devero romāns kā allaž ir smalks rēbuss, šķetināms gluži kā aizraujoša šaha partija, kurā līdz pašam finālam lasītāju sagaida viens satriecošs atklājums aiz otra. Autores kontā ir vairāki desmiti romānu, kas guvuši lasītāju atsaucību visā plašajā pasaulē. (Kontinents)

Anita Amirrezvani «Saulei līdzīgā»

1576. gads. Irānā valda bagātība un žilbinošs skaistums, un tajā netrūkst arī kaislības, intrigas un nodevības. Neizvēlējies troņmantnieku, nomirst šāhs, un galmā sākas jukas. Princese Perī, šāha jaunā un apdāvinātā meita, alkst varas, kas tai liegta, jo viņa ir sieviete. Kopā ar uzticamo padomnieku Džavāheru – einuhu, kurš pazīst dzīvi gan harēmā, gan ārpus pils mūriem, – viņa iesaistās cīņā par varu, un abi ir gatavi uz visu, lai tajā uzvarētu. Anita Amirrezvani radījusi krāšņu teiksmu par uzticību un nodevību, mīlestību un kaislību, kāda var uzplaukt vien pils mūru iekšienē. Tās varoņi ir pasakainas personības – drošsirdīgi un dedzīgi vīrieši, skaistas un gudras sievietes, kas noraida vai pieņem savu likteni spēlē, kurā piedalās tie, kas alkst varas. Anita Amirrezvani (dz. 1961) ir irāņu izcelsmes amerikāņu rakstniece, kuras debijas romāns «Ziedu asinis» ir tulkots vairāk nekā 22 valodās un izdots arī Latvijā. (Zvaigzne ABC)

Jans Filips Zendkers «Tavu sirdspukstu dziesma»

Veiksmīgs Ņujorkas advokāts kādudien nozūd, neatstādams ģimenei par sevi nekādu ziņu. Taču viņa pēdas ved uz Austrumiem… Tad sieva un meita Džūlija atrod vēstuli, ko ģimenes tēvs pirms daudziem gadiem rakstījis kādai Birmas sievietei vārdā Mi Mi. Apņēmusies par katru cenu izzināt tēva pagātnes noslēpumus un viņu sameklēt, enerģiskā Džūlija dodas uz Birmu, uz gleznaino Kalo pilsētiņu, kuras nomalē noslēpumainā Mi Mi reiz dzīvojusi. Tā sākas Džūlijas ceļojums tēva jaunības pasaulē. Viņa atklāj likteņstāstus, kas vēsta par neticamām grūtībām un cilvēku sīkstumu, tās pārvarot, par kaislīgu mīlestību un nelokāmu uzticību, un par gara spēku, kas uzveic visus šķēršļus. Jans Filips Zendkers (Jan-Phillip Sendker, dz. 1960) ir vācu rakstnieks, vairāku romānu autors, strādājis ilgus gadus par nedēļas izdevuma Stern korespondentu Amerikā un Āzijā. «Tavu sirdspukstu dziesma» ir pirmais no viņa sarakstītajiem romāniem. Rakstnieks un viņa ģimene dzīvo Berlīnē. (Zvaigzne ABC)

Rūta Šepetis «Papīra sapņi»

Ir 1950. gads. Ņūorleānas Franču kvartāls glabā daudzus noslēpumus. Kādā istabiņā virs grāmatveikala mīt Džosija Morēna, kura būtu parasta jauna meitene, ja vien... nebūtu vietējā bordeļa prostitūtas meita. Tāpēc viņas dzīve nav nedz parasta, nedz vienkārša. Džosija vēlas kaut ko vairāk, nekā spēj sniegt šī pilsēta, un lolo sapņus par šķietami pašsaprotamām lietām – izglītību, draudzību un mīlestību. Taču savādi notikumi satricina viņas dzīvi un izaicina viņas sirdsapziņu. Pilsētā ierodas kāds gangsteris. Tiek nogalināts kāds vīrietis. Un Džosijai jāpieņem lēmumi, kas ietekmēs viņas likteni. Rūta Šepetis (Ruta Sepetys) ir amerikāņu rakstniece. Viņas pirmais romāns «Starp pelēkiem toņiem», kas drīz pēc publicēšanas kļuva par pasaules bestselleru, ir tulkots arī latviešu valodā (2012). Tas saņēmis neskaitāmas literāras balvas un nominācijas, tostarp Prix RTL-Lire Francijā, Peter Pan Silver Star Zviedrijā, Prix Farniente Beļģijā.

Šerila Streida «Mežone»

Zaudējusi māti un izšķīrusies no vīra, Šerila Streida jūtas tā, it kā viņai būtu izsists pamats zem kājām. Jaunā sieviete pieņem impulsīvāko lēmumu savā dzīvē: bez jebkādas pieredzes vai iepriekšējas gatavošanās noiet vairāk nekā pusotru tūkstoti kilometru pa Klusā okeāna piekrastes kalnu taku. Vai ceļš viņai palīdzēs atkal atrast sevi? Šerila iet viena, taču vientulību neizjūt, jo ar katru soli arvien vairāk apzinās sevi kā daļu no dabas. Viņas personiskās problēmas pagaist, cīnoties ar acumirklīgām nedienām – tulznām, dzeramā ūdens trūkumu, izsalkumu un klaburčūskām. Ar dzirkstošu humoru un apbrīnojamu atklātību Šerila «Mežonē» apraksta visu pārgājienā piedzīvoto un arī jauniegūto apjausmu, ka vairs nekad neraudzīsies uz dzīvi tā, kā līdz šim. (Zvaigzne ABC)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu