Politologs: Bērziņa lēmums nekandidēt ir pārdomāta un pat patriotiska rīcība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmums tomēr nekandidēt vēl vienam termiņam ir pārdomāta un pat patriotiska rīcība šajos nemierīgajos laikos, to aģentūrai LETA pauda politologs, Latvijas Universitātes mācībspēks Jānis Ikstens.

Ikstens norādīja, ka viņš vēlas uzteikt prezidentu par šādu «patriotisku rīcību», jo šķita, ka Bērziņam šis amats sāka kļūt nedaudz par smagu. «Tāpat bija diezgan daudz spekulāciju un prātojumu par to, kurš varētu būt nākamais prezidenta amata kandidāts, un šādi prātojumi nav bijuši pie veiksmīgiem prezidentiem, kas, pēc politiķu domām, ir puslīdz cienīgi tikuši galā ar saviem pienākumiem,» tā izteicās Ikstens, piebilstot, ka tādu prātojumu nebija nedz Gunta Ulmaņa, nedz Vairas Vīķes-Freibergas prezidēšanas laikā.

Līdz ar to, pēc politologa domām, Bērziņš nav vēlējies ievilkt mūs, Latviju, kaut kādos lielākos politiskos jucekļos, un tāpēc viņš prezidenta lēmumu uzskata par patiešām pārdomātu un patriotisku rīcību šajos nemierīgajos laikos, likvidējot kaut vienu nestabilitātes elementu. «Ar to es gan negribu teikt, ka līdz ar šo lēmumu viss nostāsies savās vietās, bet vismaz ir cerība, ka šādā veidā paveras iespēja atrast tādu personu un kandidātu, kas pašreizējos apstākļos būtu piemērotāks prezidenta amatam,» pauda politologs.

Jautāts, kas, viņaprāt, varētu būt reālākais kandidāts, par kuru partijas varētu vienoties, Ikstens norādīja, ka nav vēl gatavs spekulēt par iespējamajiem kandidātiem. Tomēr politologs piebilda, ka patlaban «Bērziņš ir noslaucījis tīru galdu politiskajām partijām, līdz ar to spēle sākusies no nulles», jo nav prezidenta amata kandidāta, kas vēlas panākt savu atkārtotu ievēlēšanu, jo šis postenis un vakance ir brīva.

Ikstens pauda, ka Bērziņa prezidentūras viens no galvenajiem atslēgas vārdiem noteikti ir Zolitūdes traģēdija un lielveikala «Maximas» sabrukšana, jo tā simbolizēja Bērziņa izlēmības uzplaiksnījumu iepretim tam, ka parasti prezidents publiskajā telpā bijis neskaidrs, samudžināts un samocīts, bet pēc Zolitūdes traģēdijas viņa rīcība bija ātra un izlēmīga. Kopumā Ikstens rezumēja, ka Bērziņa prezidēšanas laiks bija smagnējs un lēnīgs.

Jau ziņots, ka Bērziņš nekandidēs otrajam Valsts prezidenta amata termiņam.

Šī ir pirmā reize atjaunotās Latvijas vēsturē, kad prezidents labprātīgi izvēlas nekandidēt otrajam amata termiņam.

Divus prezidenta pilnvaru termiņus pēc kārtas šajā amatā nav pavadījis tikai Valdis Zatlers, kuru publiski solīja atbalstīt, taču nepārvēlēja 10.Saeimas deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu