Eksperts: visticamāk, Bērziņš kandidēs uz prezidenta amatu, ja būs pārliecība par balsīm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Visticamāk, esošais Valsts prezidents Andris Bērziņš kandidēs uz otru termiņu, ja viņam būs pārliecība par balsīm, uzskata sociologs Aigars Freimanis.

«Par spīti sentimentalitātei, kas brīžiem laužas ārā, rēķināšanas vai baņķiera gars un augsts pašvērtējums, kas viņam nenoliedzami piemīt, tas viņam liek noteikti ļoti rūpīgi izšķirties.

Domāju, ka viņš rēķina.

Ja viņam pašam nostiprināsies pārliecība, ka viņš nevar dabūt 50 plus balsis, domāju, ka viņš neies. Gadījumā, ja viņam liksies, ka viņš varētu dabūt, ne jau stabili šobrīd, jo diez vai balsis var būt kaut kādā veidā viņa rīcībā, bet, ja viņam būs sajūta vai prognoze, ka var tās dabūt, tad teiktu, visdrīzāk, ietu [kandidētu],» sprieda eksperts.

Salīdzinot ar citām vēlēšanām, šoreiz publiskajā telpā izskanējuši vērtējumi un arī mājieni, ka labāk būtu kāds cits kandidāts, tomēr uz sabiedrisko domu tas neesot atstājis lielu iespaidu. Aptaujā par prezidenta amata kandidātiem Bērziņš ieguvis augstāku vērtējumu nekā citi.

«Liekot iedzīvotājiem izteikt viedokli par izskanējušajiem prezidenta amata kandidātiem, aptauja martā liecināja, ka Bērziņa kandidēšanu Valsts prezidenta vēlēšanās vēlētos 22%, kas, salīdzinot ar citiem, ir vairāk. Nākamais bija Mārtiņš Bondars,» norādīja sociologs. Par Bērziņu būtu gatavi balsot lielākā daļa pilsoņu cittautiešu.

Freimanis sacīja, ka

pašlaik ir grūti pateikt, vai Bērziņš tiktu ievēlēts, ja piektdien paziņos, ka kandidēs arī uz otro termiņu.

«Viņš šobrīd var rēķināties ar atbalstu, ko viņam ir solījusi ZZS. Man ir grūti iedomāties, ka «Vienotība» par viņu varētu balsot pilnā sastāvā kā vienota frakcija. Līdzīgi ar opozīcijas frakcijām, lai gan, kas to zina, viņām nav ko zaudēt, var tikai iegūt, pirmkārt, jau «Saskaņa», kurai tā ir izcila iespēja parādīt sevi kā nozīmīgu politisku spēku - paliekot opozīcijā ietekmēt vēlēšanu rezultātu, īpaši tad, ja ir pretrunas valdošajā koalīcijā. Tas arī varētu būt tas izšķirošais,» sprieda eksperts.

Atskatoties uz līdzšinējo vēlēšanu pieredzi, viņš pauda viedokli, ka,

visticamāk, koalīcija nevienosies par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu.

«Līdzšinējā vēlēšanu pieredze rāda, ka nē, ka tas ir vairāk sabiedriskās domas teātris. Drīzāk nē nekā jā,» komentēja sociologs.

Viņš minēja, ka,

iespējams, šoreiz kandidāts būs no tiem, kas ir jau pieminēti un neparādīsies pēkšņi «kāds pilnīgi no malas».

Jau ziņots, ka Bērziņš piektdien pēcpusdienā nāks klajā ar paziņojumu, vai kandidēs uz otru termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu