Al Jazeera žurnālista Grestes tēvs: prāva Ēģiptē ir «spīdzināšana» ģimenei (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālista Pētera Grestes tēvs Austrālijā otrdien paziņoja, ka Ēģiptē notiekošā prāva, kurā Greste un citi «Al Jazeera» žurnālisti tiek apsūdzēti aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un nepatiesu ziņu izplatīšanā, ir «psiholoģiska spīdzināšana» viņa ģimenei.

Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Greste, kurš noliedz izvirzītās apsūdzības, pirmdien tiesā paziņoja, ka nav saistīts ar «Musulmaņu brālību» un ka viņš un pārējie aizturētie «Al Jazeera» žurnālisti nekādā veidā neapdraud Ēģipti. Tiesa pirmdien atteicās atbrīvot Gresti pret drošības naudu un atlika lietas tālāku iztiesāšanu uz 10.aprīli.

Grestes tēvs Juris Greste raksturoja kā «tracinošu un kaitinošu» to, ka viņa dēls tiek turēts maksimālas drošības apcietinājumā, lai gan varas iestādes nav sniegušas nekādus pierādījumus pret viņu četrās tiesas sēdēs, kas notikušas trīs mēnešu laikā pēc viņa aizturēšanas.

«Es negribu sākt debates par to, kas ir spīdzināšana, bet šis process tiešām ir psiholoģiskas spīdzināšanas veids [Grestes tuvinieku] ģimenei,» Juris Greste paziņoja reportieriem Brisbenā. Viņš bija uzvilcis kreklu ar uzrakstu «žurnālistika nav terorisms».

«Tikai mēs zinām, ko pārcieš visa mūsu ģimene, katra [ģimenes locekļa] ciešanas,» sacīja Juris Greste.

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots nedēļas nogalē paziņoja, ka ceturtdien runājis ar Ēģiptes prezidenta pienākumu izpildītāju Adli Mansuru par šo lietu un viņam pateicis, ka Greste, strādājot Kairā, tikai pildījis žurnālista pienākumus.

«Viņš nenostājās nevienā pusē. Viņš vienkārši darīja savu darbu, un brīvo mediju darbs ir ziņot par faktiem, kurus tie konstatē, un viņš to darīja,» sacīja Ebots.

Greste un citi apsūdzētie kopš aizturēšanas jau ir pavadījuši apcietinājumā apmēram 100 dienas. No 20 apsūdzētajiem apcietinājumā atrodas astoņi, kas pirmdien tika atvesti uz tiesu, bet pārējie 12 bēguļo vai atrodas ārpus Ēģiptes un ir izsludināti meklēšanā.

Ēģiptes iekšlietu ministrs Mohameds Ibrahims svētdien apgalvoja, ka viens no «Al Jazeera» redaktoriem Ibrahims Mohameds Hilals palīdzējis noplūdināt slepenus izlūkošanas dokumentus, kurus saņēmis no gāztā Ēģiptes prezidenta islāmista Mohameds Mursi sekretāra Amina al Serafi. Šis redaktors tiek tiesāts atsevišķā spiegošanas prāvā, kurā iesaistīts Mursi.

Trīs «Al Jazeera» žurnālisti - Greste, kas agrāk bijis britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC reportieris, «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs Mohameds Adels Fahmi, kurš ir Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis, un producents ēģiptietis Bahers Mohameds - 29.decembrī tika aizturēti viesnīcā Kairā.

Prokurori apgalvo, ka apsūdzētie manipulējuši ar ziņu materiālu un atbalstījuši «Musulmaņu brālību», kas ir aizliegta pēc Ēģiptes prezidenta islāmista Mohameda Mursi gāšanas jūlija sākumā un decembrī tika pasludināta par teroristu organizāciju. Prokurori apgalvo, ka apsūdzētie nepatiesi parādījuši Ēģipti kā valsti «pilsoņkara» stāvoklī.

Ēģiptes prokuratūra 29.janvārī paziņoja, ka nodevusi tiesai lietu pret 20 Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, tostarp četriem ārvalstniekiem, kuru vidū ir arī Austrālijas latvietis Pēteris Greste, kas apsūdzēti par «nepatiesu ziņu pārraidīšanu». Tomēr «Al Jazeera» vēlāk paziņoja, ka tikai deviņi no apsūdzētajiem ir «Al Jazeera» darbinieki.

16 Ēģiptes pilsoņi ir apsūdzēti par piederību «teroristiskai organizācijai» un «kaitējuma nodarīšanu nacionālajai vienotībai un sociālajam mieram», teikts prokuratūras paziņojumā.

Savukārt četri ārvalstu pilsoņi - Austrālijas un Latvijas pilsonis Greste, Nīderlandes pilsone un divi Lielbritānijas pilsoņi - apsūdzēti par «sadarbošanos ar ēģiptiešiem, sniedzot viņiem naudu, aprīkojumu un informāciju» un «nepatiesu ziņu pārraidīšanu, ar mērķi ārpasauli informēt, ka valstī notiek pilsoņu karš».

Rietumvalstu plašsaziņas līdzekļi ir plaši atspoguļojuši «Al Jazeera» žurnālistu aizturēšanu. Prokuratūra gan norādījusi, ka arī tāds atspoguļojums varētu būt Ēģiptes tiesību normu pārkāpums.

Ēģiptes varas iestādes vaino «Al Jazeera» neobjektivitātē par labu «Musulmaņu brālībai», kopš Ēģiptes armija jūlija sākumā gāza prezidentu Mohamedu Mursi, kurš bija no šīs kustības. Kataras valsts, kurai pieder «Al Jazeera», atbalsta «Musulmaņu brālību».

«Musulmaņu brālības», kas no 25.decembra ir pasludināta par teroristu organizāciju, publiska atbalstīšana mutiski vai rakstiski ir sodāma ar ilgu cietumsodu.

Greste, kurš ir bijušais britu raidsabiedrības BBC žurnālists, 2012.gadā saņēmis amerikāņu Pībodija balvu par savu 2011.gada dokumentālo filmu, kurā atspoguļota situācija Somālijā.

Saskaņā ar Austrālijas latviešu elektroniskā laikraksta «Latvietis» ziņām Pēteris Greste ir dzimis Sidnejā un ieguvis žurnālista grādu Kvīnslendas Tehniskajā augstskolā. Viņš strādāja par žurnālistu Austrālijas televīzijā, bet 1991.gadā pārcēlās uz Angliju, lai īstenotu savu sapni kļūt par ārzemju korespondentu. Sapnis piepildījās, viņam strādājot BBC un ziņu aģentūrā «Reuters» Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. Kopš 2011.gada Pēteris Greste strādā «Al Jazeera».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu