Par UNESCO Pasaules preses brīvības balvas laureātu izraudzīts Sīrijas žurnālists

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas žurnālists un cilvēktiesību aktīvists Mazens Dārvišs izraudzīts par šī gada UNESCO Giljermo Kano Pasaules preses brīvības balvas laureātu.

Dārvišs kā vārda brīvības aizstāvis Sīrijā darbojies vairāk nekā desmit gadu un šajā laikā ir saskāries ar ceļošanas aizliegumiem, atkārtotu brīvības atņemšanu un spīdzināšanu. Kopš 2012.gada februāra Dārvišs atrodas ieslodzījumā.

Ministrijā skaidroja, ka viņš ir sniedzis būtisku ieguldījumu vārda brīvības veicināšanā, tostarp esot Sīrijas Mediju un vārda brīvības centra prezidenta amatā. Viņš ir bijis viens no laikraksta «Balss», kā arī pirmā Sīrijas laikraksta par mediju jautājumiem «Mediju klubs» dibinātājiem un Sīrijas varasiestāžu aizliegta ziņu portāla «syriaview.net» izveidotājiem.

Balvas laureātu izraudzīja neatkarīga starptautiska žūrija, kurā apvienoti starptautiski atzīti mediju jomas profesionāļi. Laikā no 2008. līdz 2010.gadam UNESCO žūrijā bija iekļauta arī Latvijas žurnāliste Ilze Jaunalksne.

UNESCO Preses brīvības balva dibināta par godu 1986.gadā nogalinātajam Kolumbijas laikraksta «El Espectador» redaktoram Giljermo Kano Isazam, kurš bija aktīvs Kolumbijas narkotiku biznesa kritizētājs. Balvas mērķis ir godināt tās personas, organizācijas un institūcijas, kuras ir devušas vērā ņemamu ieguldījumu, aizstāvot vai veicinot preses brīvību jebkur pasaulē, īpaši, ja ieguldījums saistījies ar vērā ņemamiem riskiem.

Ik gadu UNESCO Preses brīvības balvas pasniegšanas ceremonijā, kas vienmēr norisinās 3.maijā - Pasaules preses brīvības dienā, laureāts tiek apbalvots ar naudas balvu 25 000 ASV dolāru apmērā.

Balvas svinīgā pasniegšanas ceremonija notiks Pasaules preses brīvības dienā, 3.maijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu