Ar «Pussy Riot» un Ilvesa uzrunu oficiāli sākas TMW (55)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltijas populārās mūzikas industrijas centrā – Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, kas par tādu kļuvusi pēdējo gadu laikā, pateicoties prezidentam Tomasam Hendriksam Ilvesam, kurš ir liels rokmūzikas cienītājs un konferencei Tallinn Music Week (TMW), šajā nedēļas nogalē sācies jau sestais mūzikas industrijas profesionāļu un mūziķu salidojums. Piektdienas rītā ar emocionālu uzrunu to atklāja pats Ilvess, savukārt skandalozās «Pussy Riot» meitenes atbildēja uz žurnālistu jautājumiem ne tikai par mūziku, bet, protams, arī par politiku.

Ilvess: Esmu lepns par TMW

Fakts, ka Ilvesam garšo Rūjienas saldējums un patīk rokmūzika, Latvijā ir labi zināms. Pagājušogad Ilvess kā ierindas klausītājs malkoja alu un, stāvēdams pūlī, «Positivus» festivālā vēroja dažādus rokkoncertus, savukārt pavisam nesen kopā ar mūsu prezidentu baudīja Rūjienas gardumus. Savu mīlestību pret rokmūziku Ilvess apliecināja arī šodien, uzrunādams Tallinas Mūzikas nedēļas viesus un dalībniekus.

«Mani saista rokenrols, taču vienlaikus ļoti svarīga ir brīvības izjūta. Brīvība un rokenrols, manuprāt, vienmēr ir gājuši roku rokā. Pēdējos 60 gadus tieši rokmūzika ir pārbaudījusi brīvības robežas sabiedrībā,» viņš saka, minēdams Igaunijas dziesmotās revolūcijas, komponista Arvo Pērta, Elvisa Preslija, Džonija Rotena un «The Beatles» piemēru.

«Autoritārās sabiedrībās šī brīvība tiek ierobežota. Tiek nogalināts radošums ne tikai kultūrā, bet arī zinātnē un citās sfērās. Tiek nogalināti mākslinieki, tiek nogalināti zinātnieki. Rezultātā tiek iznīcināta visa sabiedrība un iespēja mainīties,» viņš turpina, netieši norādot uz PSRS ideoloģiju un notikumiem Krievijā. «Esmu lepns par Tallinas Mūzikas nedēļu un novēlu veiksmi!»

Pussy Riot: Mēs neesam pret Krieviju, bet pret Putinu

Pēc Ilvesa uzrunas preses brīfingu Tallinas «Nordic Hotel Forum» viesnīcā rīkoja skandalozās pilsoniskās pretošanās kustības lāpneses - pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina. Viņas iztaujāja viens no ietekmīgākajiem kultūras cilvēkiem Krievijā Artemijs Troickis (Артемий Троицкий).

Lai arī Troickis sarunu centās ievirzīt muzikālā gultnē, izprašņādams meitenes par grupas muzikālajām aktualitātēm, lielākā daļa sarunas tomēr aizritēja politiskās nokrāsās.

«Nav noslēpums, ka mūsu mūzika nav nekas ģeniāls,» saka Tolokoņņikova. «Mēs esam konceptuāla grupa. Mēs sludinām, ka Pussy Riot var būt katrs. Pussy Riot, pirmām kārtām ir politisks protests.»

«Mēs uzstājamies tādās vietās, kur vēlāk par to maksājam ar mūsu brīvību,» piebilst Aļohina, atsaucoties uz neseno Soču performanci un, protams, slaveno uzstāšanos Maskavas Kristus Glābēja katedrāle, kas savulaik 1920. gados uzspridzināta un vēlāk uzcelta no jauna visā savā greznībā, simbolizējot Kremļa un Baznīcas ciešo draudzību.

Taujātas par dziesmu saturisko vēstījumu, meitenes atbild: «Mūsu grupa radās tajā brīdī, kad atsevišķi cilvēki, neprasot saviem iedzīvotājiem, nolēma, ka Putins būs prezidents arī uz trešo termiņu. Bija skaidrs, ka valdība neatzīst citādi domājošos. Mūsu uzdevums dziesmās un performancēs – radīt alternatīvu diskursu.»

«Mēs vakar viesojāmies Tallinas Viru cietumā un dzirdējām gandrīz tikai krievu valodu,» saka Aļohina. «Kad devāmies prom, mums jautāja – kāpēc jūs esat pret Krieviju? Mēs neesam pret Krieviju, bet gan pret Putinu, un to ir svarīgi saprast.»

Kad ukraiņu grupas «Svjata Vatra» dalībnieks meitenēm jautāja par notikumiem Ukrainā, par Krievijas tankiem pie kaimiņvalsts robežas, viņas atbildēja, ka ir ļoti nobažījušās par radušos situāciju un jau rīt dosies uz Kijevu, lai pieprasītu lielākas sankcijas Krievijai.

«Mēs bijām šokā. Tādos brīžos gribas, lai mums būtu kas līdzīgs grieķu agorai («tirgus laukums» – aut. piezīme), lai kopīgi apspriestu, ko darīt tālāk,» komentē Aļohina.

Foto: postimees.ru

«Tā kā Krievijā nav legāla veida, kā paust savu viedokli, mums cits nekas neatliek, kā to paust savā daiļradē,» ar šiem vārdiem saruna noslēdzās.

Tallinā uzstāsies trīspadsmit mākslinieki no Latvijas

Uz Tallinu devusies arī Latvijas delegācija, tajā skaitā arī mēs, TVNET komanda.

Uz Tallinu devusies grupa «The Sound Poets», viens no pazīstamākajiem Latvijas elektroniskās mūzikas pārstāvjiem «Kodek», eksperimentālais skaņu mākslinieks Toms Auniņš un duets «Elvi/Dunian», sieviešu vokālā grupa «Latvian Voices», dūdiņroka grupa «Sus Dungo», hiphopa pārstāvji «ansis» un «NiklāvZ», indī roka grupa «Momend», «Instrumenti», kā arī «Uppfade» un «Ashnikko».

Sestdien, 29. martā, Kino Sporus festivāla ietvaros būs īpaša «Positivus» festivāla un «I Love You Records» skatuve un īsi pirms tās konferences delegātiem Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports sadarbībā ar «Live Riga» dažiem uzņēmumiem konferences delegātiem organizēs Latvijas pieņemšanu.

Pilna konferences programma ar tēmām un lektoriem ir pieejama TMN mājaslapā.

www.tallinnmusicweek.ee

Komentāri (55)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu