Populārā Holandes siera degustācija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Četras sezonas/ Ingus Bajārs

Neviens pasaulē nevar precīzi pateikt, cik tad īsti ir sieru šķirņu. Siers ir viens no daudzveidīgākajiem produktiem garšas, pagatavošanas tehnoloģijas un konsistences ziņā. Sieru šķirņu klasifikācijas var atšķirties katrā valstī, katrā reģionā un pat katram ražotājam.

Šoreiz «Četras Sezonas» degustācijai izvēlējās vienu no populārākajām siera šķirnēm ‒ it kā tik ļoti vienkāršo un katram pazīstamo Holandes sieru. Tas ir tik iecienīts, jo šā siera lietojums ir ļoti daudzveidīgs. Holandes siers ir ideāli piemērots ikdienas lietošanai, jo labi garšos gan uz svaigas baltmaizes šķēles ar sviesta kārtiņu, gan noderēs karstmaižu pagatavošanā (jo karsējot tas veido nelielu garoziņu), rīvētā veidā to var izmantot kā piedevu dažādiem ēdieniem, kā arī tas noderēs ātri un viegli pagatavojamām uzkodām. Bet nevajag par Holandes sieru aizmirst svētku reizēs, jo tas lieliski sader ar vīnu un saldiem augļiem vai ogām, piemēram, ķiršiem, to var kombinēt ar citiem produktiem, piemēram, krekeriem, lai pagatavotu gardas uzkodas, izmantot siera plates papildināšanai vai lai pagatavotu īpašas un izsmalcinātas receptes. Ērtākai lietošanai tas ir pieejams visdažādākajos iepakojumos.

Atceraties, kā nabagmājas komendante no filmas «Emīla nedarbi» sapriecājās par 17 siera šķirnēm, ko varēs nobaudīt? Mūsu degustācijas dalībnieki arī varēja priecāties, jo šoreiz viņiem bija iespēja nogaršot 10 dažādus Holandes sierus.

Holandes sieru pirmais trijnieks (šoreiz trešo vietu dalīja divi paraugi, jo bija ieguvuši vienādu punktu skaitu):

VietaNosaukumsValstsIzplatītājs / pieejamsCenaBallesParauga Nr.
1.Holandes siers «Launaga»LatvijaSIA «Baltic Cheese Partners», nopērkams «Maxima», «Rimi» u.c. veikalosLs 3,39, € 4,82 / kg6,55
2.Holandes siers «Limbažu piens», šķēlītēsLatvijaAS «Rīgas piena kombināts», nopērkams «Maxima», «Rimi» u.c. veikalosLs 1,05, € 1,49 / 150 g6,3310
3.Holandes siers Premium «Trikāta», nogatavināts 60 dienas (sveramais)LatvijaSIA «Latvijas Piens», nopērkams «Rimi», «Maxima», «Lats», «IG», «Elvi» u.c. veikalosLs 5,99‒6,07,
€ 8,52‒8,64 / kg
6,009
3.Holandes siers «Rimi»LatvijaSIA «RIMI Latvia», nopērkams «Rimi» veikalosLs 1,39, € 1,89 / 250 g6,003

1. VIETA Holandes siers «Launaga»

Krāsa – vidēja, koši dzeltena, tumši dzeltena.
Aromāts – krējumains, patīkams, maigs, spēcīgs.
Garša – maiga, bet noturīga, asa.
Pēcgarša – nav norādīta.
Tekstūra – pārāk mīksts.
Kopējais iespaids – garšīgs.

2. VIETA Holandes siers «Limbažu piens», šķēlītēs

Krāsa – vidēja, gaiša.
Aromātskrējumains, nav īpaši izteikts, pēc skābpiena produktiem.
Garša – diezgan trekns siers.
Pēcgarša – nav norādīta.
Tekstūra – liekas nedaudz par mīkstu.
Kopējais iespaids – nekāds.

3. VIETA Holandes siers Premium «Trikāta», nogatavināts 60 dienas (sveramais)

Krāsa – vidēja, siera krāsa, vidēji dzeltenīga, dzeltena.
Aromāts – izteikts, ass.
Garša – rūgtena, nav īpaši izteikta, liekas, ka par maz sāls.
Pēcgarša – mazliet rūgtena.
Tekstūra – graudaina, stingra, liekas sakaltis, ļoti stingrs, kožot drūp.
Kopējais iespaids – labs.

3. VIETA Holandes siers «Rimi»

Krāsa – gaiša, ļoti bāla, dzeltena.
Aromāts – nav īpaši izteikts.
Garša – maiga, asa, gandrīz bezgaršīgs.
Pēcgarša – kļūst arvien intensīvāka, sāls (hlors).
Tekstūra – patīkama, mīksta, vidēji cieta, poraina, pietiekami sviestaina, ļoti mīksts, gurkstoša, kā gumija.
Kopējais iespaids – vājš, ir labs.

Pārējie paraugi secībā, kādā tie tika degustēti:

Nr.NosaukumsSastāvsRažotājsIzplatītājs / pieejamsCena / svars
1Holandes siers «pats»govs piens, sāls, pienskābes baktērijas, kalcija hlorīds, fermentsSIA «Latvijas Piens»Ražotājs «Trikātas siers», nopērkams «Maxima», «Rimi» u.c. veikalosLs 1,45, € 2,06 / 250 g
2Holandes siers «Valio»govs piens, sāls, ieraugs, kalcija hlorīds, fermentsAS «Voru Juust»Izplatītājs «Valio», nopērkams lielveikalosLs 1,48, € 2,11 / 200 g
4Bioloģiskais Holandes siers «Trikāta»govs piens, sāls, pienskābes baktērijas, kalcija hlorīds, fermentsSIA «Latvijas Piens»Ražotājs «Trikātas siers», nopērkams «Rimi», «Maxima», «Lats», «IG», «Elvi» u.c. veikalosLs 1,99, € 2,83 / 250 g
6Holandes siers «Cesvaine»pasterizēts govs piens, sāls, pienskābes baktērijas, kalcija hlorīds, ferments, dabīgā krāsviela annatoAS «Cesvaines piens»Izplatītājs AS «Siera Nams», nopērkams lielveikalosLs 1,19, € 1,69 / 200 g
7Holandes siers «Trikāta», nogatavināts 2 mēnešus (sveramais)govs piens, sāls, pienskābes baktērijas, kalcija hlorīds, fermentsSIA «Latvijas Piens»Ražotājs «Tikrātas siers», nopērkams «Rimi», «Maxima», «Lats», «IG», «Elvi» u.c. veikalosLs 5,59, € 7,95 / kg
8Holandes siers «Smiltene» (sveramais)govs piens, sāls, pienskābo baktēriju tīrkultūra, kalcija hlorīds, ferments, dabīgā krāsviela annatoAS «Smiltenes Piens»Nopērkams «Rimi», «Maxima» u.c. lielākajos veikalosLs 5,39, € 7,67 / kg

Nr. 1. Holandes siers «pats»

Krāsa – gaiša, pārāk bāla, bāli dzeltena.
Aromāts – nav, viegli skābens.
Garša – viegli skābena, rūgtena, jūtama, bezgaršīgs – maz sāls, liekas nenogatavojies.
Pēcgarša – skāba, viegli rūgtena.
Tekstūra – homogēna, maiga, mīksta, nedaudz ķepīga, pārāk mīksta, lipīga.
Kopējais iespaids – labs, ar vidēji izteiktu garšu, ne pārāk patika ‒ likās pastāvējis vai pakusis.

Nr. 2. Holandes siers «Valio»

Krāsa – gaiši dzeltena, gaiša.
Aromāts – nav sajūtams, viegls.
Garša – viegli izteikta, maiga, pirmajā brīdī šķiet rūgtena.
Pēcgarša – mazliet rūgtena, viegla, uz īsu brīdi var sajust vieglu asumu.
Tekstūra – mīksta.
Kopējais iespaids – nenobriedis, pozitīvā nozīmē interesants.

Nr. 4. Bioloģiskais Holandes siers «Trikāta»

Krāsa – dzeltena, gaiša.
Aromāts – skābens.
Garša – rūgtena, ļoti sāļa.
Pēcgarša – nav norādīta.
Tekstūra – salīdzinoši mīksta, gurkstoša.
Kopējais iespaids – nav īpaši izteiktas garšas, ir sajūta, ka kaut kā pietrūkst.

Nr. 6. Holandes siers «Cesvaine»

Krāsa – tumši dzeltena, tumša.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – viegla, laba, gumijota, bezgaršīgs.
Pēcgarša – maiga.
Tekstūra – stingra, blīva, atsperīga, gumijota.
Kopējais iespaids – labs.

Nr. 7. Holandes siers «Trikāta», nogatavināts 2 mēnešus (sveramais)

Krāsa – ļoti gaiša.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – viegli skābena, daudz sāls.
Pēcgarša – patīkama, asa, izteikta.
Tekstūra – maiga, jūtams piens, pārāk mīksts, neizturēts.
Kopējais iespaids – nenobriedis.

Nr. 8. Holandes siers «Smiltene» (sveramais)

Krāsa – tumši dzeltena, koši dzeltena, nobrieduša siera krāsa.
Aromāts – nav, viegls, nav īpaši izteikts.
Garša – maiga, nav īpaši izteikta, siers liekas liess.
Pēcgarša – nav norādīta.
Tekstūra – stingra, nav patīkama, nedaudz gumijota.
Kopējais iespaids – labs, bez izteiktas smaržas, garšas un pēcgaršas.

Degustācijā piedalījās: Jeļena Šamoļina, Maija Čerepko, Līga Beķere, Dainis Ivbulis, Santa Strēle-Ivbule, Solvita Loce, Dainis Locis, Māris Šinka, Pēteris Bethers, Igors Kasjanovs, Anna Kasjanova u.c.

Autors: Jolanta Ozoliņa-Žogla

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu