Freiberga advokāts cer pierādīt Soču laboratorijas nelikumīgu darbību (18)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Soču olimpisko spēļu antidopinga aģentūra nav tikusi reģistrēta, tāpēc tajā nebija tiesību pārbaudīt Latvijas izlases hokejista Ralfa Freiberga analīzes, izteicās sportista advokāts Juris Grīnvalds.

Soču Olimpiādes laikā dopinga lietošanā pieķerts ne tikai Latvijas izlases uzbrucējs Vitālijs Pavlovs, bet «iekritis» arī Freibergs, kura gadījums turklāt esot krietni nopietnāks, apstiprinājuši Latvijas delegācijas ārsti. Par to, kādas sankcijas tiks piespriestas abiem hokejistiem, lēmumu pieņems 4.aprīlī.

Grīnvalds norādīja, ka no 9. līdz 11.janvārim notika Soču Olimpiskās antidopinga laboratorijas akreditācijas testēšana un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) tai piešķīra akreditācijas sertifikātu uz laiku no 27.janvāra līdz 15.aprīlim.

Tomēr saskaņā ar publiski pieejamajiem dokumentiem Krievijas Uzņēmumu reģistrā Maskavas antidopinga centrs ir dibināts kā valsts uzņēmums, uz ko attiecas likums «Par valsts un municipāliem unitāriem uzņēmumiem». Pārbaudot, vai Soču Olimpiskā antidopinga laboratorija ir likumos noteiktajā kārtībā reģistrēta kā Maskavas antidopinga centra filiāle, Freiberga advokāts pārliecinājies, ka šāda reģistrācija nav notikusi.

«Atbilstoši kādiem starptautiskiem standartiem WADA varēja tai piešķirt akreditācijas sertifikātu, ja laboratorija nekur un nekādā veidā Krievijas teritorijā nav tiesiski reģistrēta kā filiāle ne arī citā juridiskā statusā?» jautā advokāts, gatavojoties 4.aprīlī Lozannā plānotajai sēdei.

Grīnvalds norāda, ka WADA kodeksā iestrādāts princips, ka sportistam, konstatējot aizliegtas vielas, tiek piemērots noteikums par atbildību, neatkarīgi no vainas, un nav svarīgi, vai sportists aizliegto vielu lietojis tīši vai netīši, bijis nolaidīgs vai kā citādi vainojams pārkāpumā. Tomēr WADA kodekss arī paredz, ka iespējams atspēkot veikto dopinga analīžu rezultātus, ja iespējams pierādīt, ka ņemto paraugu analīzes un uzraudzības procedūra ir veikta pretēji Starptautiskajiem laboratoriju standartiem.

Advokāts uzsver, ka Freiberga gadījumā ir saskatāmi iespējamie procesa pārkāpumi, bet vai tādi tiešām ir un vai šie pārkāpumi varēja ietekmēt veikto analīžu rezultātus, būs jāizlemj Starptautiskās Olimpiskās komitejas Disciplinārajai komisijai.

«Filiāles reģistrēšanu var salīdzināt ar nereģistrētu uzņēmējdarbību,» norādīja Grīnvalds. «Turklāt Freibergam nav skaidrs, par ko viņu apsūdz, jo šobrīd viņš joprojām nav saņēmis B proves rezultātus.»

«Ir jāpārbauda, vai metode, ar ko Freibergam atklāja aizliegtās vielas, ir akreditēta,» Grīnvalds apstiprināja, ka Freiberga organismā atrastas paliekas no tās vielas, tomēr daļa no tām paliekām var rasties organisma dabīgos procesos.

Zīmīgi, ka Grīnvalds iepriekš arī citiem Latvijas sportistiem palīdzējis izvairīties no diskvalifikācijas par dopinga lietošanu - pieredzējušais advokāts pierādījis gan bobslejista Sanda Prūša, gan barjersprintera Staņislava Olijara nevainību.

«Protams, katrs gadījums ir individuāls un nav divu vienādu lietu,» iepriekšējās lietas atcerējās advokāts. «Piemēram, Olijara lietā tika pārkāpta analīžu iegūšanas procedūra, kas bija par pamatu sportista attaisnošanai.»

Latvijas hokeja valstsvienības ārsts Jānis Kvēps šonedēļ prognozēja, ka Freibergs saņems divu gadu diskvalifikāciju, kas gan neattieksies uz spēlēšanu ASV, kur hokejists pašlaik turpina studijas.

«Pirms olimpiskajām spēlēm veiktajās pārbaudēs Helsinku laboratorijā sportista organismā aizliegtās vielas netika uzrādītas, bet Sočos analīzes uzrādīja tikai tās pēdas. Viņi pat nespēja noteikt tās koncentrāciju, konstatēja tikai klātbūtni,» teica Kvēps, atklājot, ka aizliegtā viela esot saistīta ar bodibildingu, ar ko Freibergs iepriekšējā vasarā nodarbojies.

Savukārt Freiberga pārstāvētās Boulinggrīnas «Falcons» komandas galvenais treneris Kriss Beržerons trešdien apstiprinājis baumas, ka latvietis nākamajā sezonā varētu uzsākt profesionālo karjeru.

Šajā sezonā 37 NCAA spēlēs viņš izcēlās ar trim vārtiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm, kā arī negatīvu lietderības koeficientu -4.

Parādot varonīgu sniegumu, Latvijas hokeja izlase Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja astoto vietu.

Latvijas iepriekšējie oficiālie olimpiskie dopinga konstatēšanas gadījumi bija 2000.gada Sidnejas Olimpiādē airētājam Andrim Reinholdam, kā arī 2002.gadā pirms Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm bobslejistam Sandim Prūsim, kas gan toreiz neliedza viņam startēt spēlēs.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu