Kenijā sākas trīs dienu sēras, pieminot universitātes pilsētiņā notikušā slaktiņa upurus

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kenijā svētdien sākušās trīs dienu sēras, pieminot 148 cilvēkus, kas ceturtdien nogalināti somāļu islāmistu grupējuma «Shebab» kaujinieku sarīkotā slaktiņā Moi universitātes pilsētiņā valsts austrumos. Visā valstī šai dienā karogi nolaisti pusmastā.

Prezidents Uhuru Kenijata solījis satriekt teroristus Kenijā un Somālijā, nosaucot uzbrukumu par «brutālu viduslaiku slaktiņu» un vienlaikus uzsverot, ka

sabiedrības dusmas nedrīkst izvērsties nekontrolētā «vajāšanā pret jebkuru», jo tas tikai veicinātu terorismu.

«Šai ceturtdienā Kenija tika ievainota, tika ievainotas upuru ģimenes, draugi un kopienas,» sacījis valsts vadītājs. «Mūsu drošības interesēs mums jāturpina grūtais darbs, lai identificētu, izsekotu un apturētu ienaidnieku ne tikai Kenijā, bet arī Somālijā sadarbībā ar mūsu partneriem Āfrikā un starptautiskajā sabiedrībā,» viņš uzsvēris, norādot uz Āfrikas Savienības spēkiem, kuri cīnās pret «Shebab».

«Shebab» kaujinieki ceturtdien ap saullēktu iebruka Moi universitātes pilsētiņā Garisā, kas atrodas aptuveni 350 kilometrus uz austrumiem no Nairobi. Drošības spēkiem universitātes teritoriju izdevās atbrīvot tikai vēlu vakarā, kad dzīvību bija zaudējuši jau 142 nemusulmaņu studenti, trīs karavīri un trīs drošības dienestu pārstāvji. Četri uzbrucēji uzspridzinājās.

Vēl vairāk nekā 100 cilvēki šai uzbrukumā tika ievainoti un pašlaik ārstējas Nairobi un Garisas slimnīcās. Dažu cietušo stāvoklis ir kritisks.

Slaktiņu nosodījuši gan kristieši, gan musulmaņi.

«Briesmīgie notikumi Garisā mums vēl aizvien ir dzīvā atmiņā, bet šī diena dod jaunas cerības,» Lieldienu dievkalpojumā bruņotu armijas patruļu apsargātajā Nairobi katedrālē sacījis Kenijas anglikāņu baznīcas arhibīskaps Eliuds Vabukala. «Teroristi grib mūs iebiedēt un sašķelt sabiedrību, bet mēs viņiem sakām - jūs negūsiet virsroku.»

Dziļu līdzjūtību upuru tuviniekiem izteicis arī Kenijas musulmaņu līderis Hasans Ole Naado, norādot, ka

«Shebab» cenšas uzkurināt reliģisku konfliktu. «Kenijā ir karastāvoklis, un mums visiem jāturas kopā,»

viņš uzsvēris un piebildis, ka Kenijas musulmaņu augstākā padome piedalās līdzekļu vākšanā upuru apbedīšanai un cietušo ārstēšanai.

Pāvests Francisks slaktiņu raksturojis kā bezjēdzīgu varmācību. To nosodījusi arī Kairā bāzētā sunnītu organizācija «Azhar».

Kenijas sabiedrība cenšas atbalstīt cietušo ģimenes, ziedojot palīdzības organizācijām pārtiku, apģērbus un naudu. Starptautiskais Sarkanais Krusts Garisā noorganizējis asins nodošanu un Kenijas Njanjo stadionā pieņem palīdzības dāvinājumus. Gandrīz 200 cilvēkiem sniegta psiholoģiskā palīdzība.

Vairāk nekā 500 studenti, kas pārdzīvojuši ceturtdienas uzbrukumu, pametuši Garisu.

«Shebab» kaujinieki bieži uzbrūk Kenijai, lai atmaksātu par tās dalību Āfrikas Savienības spēkos, kas palīdz Somālijai cīnīties pret šo grupējumu.

Kā ziņots, valdība arestējusi piecus aizdomās turamos, tostarp personas, kas tiek uzskatītas par šī nozieguma plānotājiem. Viens no operācijas laikā aizturētajiem ir universitātes apsargs, somāļu izcelsmes Kenijas pilsonis, pie kura atrasta islāma ekstrēmistu literatūra, bet otrs - kāds Tanzānijas pilsonis, pie kura atrastas rokasgranātas.

Valdība arī izsludinājusi atlīdzību 20 miljonu šiliņu (226 800 eiro) apmērā par palīdzību notvert domājamo uzbrukuma plānotāju, bijušo Korāna pasniedzēju Garisā Mohamedu Kuno.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu