Snoudena vāktā informācija esot nonākusi krievu specdienestu rokās (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielu daļu no slepenajiem datiem, kurus pērn savāca bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līguma darbinieks Edvards Snoudens, ir ieguvuši Krievijas izlūkdienesti, otrdien brīdināja ASV kongresmeņi.

«95% viņa savāktās informācijas, starp citu, bija saistīta ar armiju - gan taktiska, gan stratēģiska informācija, kura, kā mēs tagad uzskatām, ir nonākusi krievu rokās,» reportieriem paziņoja ASV Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Maiks Rodžerss.

«Liela daļa šīs informācijas ir noderīga krieviem. Tur ir arī informācija, kura, kā mēs uzskatām, ir noderīga arī Ķīnas armijai,» sacīja Rodžerss.

Rodžerss atsaucās uz konfidenciālu Pentagona ziņojumu, kurā novērtētas Snoudena veiktās slepeno dokumentu noplūdināšanas sekas. Ziņojumā konstatēts, ka «daļa vai visi» Snoudena iegūtie 1,7 miljoni dokumentu ir nonākuši Krievijas izlūkdienestu rokās.

Snoudens pērn jūnijā no Honkongas ieradās Krievijā, kur vairāk nekā mēnesi uzturējās Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzīta zonā, līdz Krievija viņam augustā piešķīra pagaidu patvērumu. Tiek uzskatīts, ka viņš dzīvo Maskavas apkaimē.

ASV federālā prokuratūra ir Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu