Mediji: ASV gatavojas izbeigt NSA telefondatu vākšanu (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija gatavo likumdošanas plānu, kas izbeigtu Nacionālās drošības aģentūras (NSA) īstenoto plašo telefonsarunu datu vākšanu, ziņoja laikraksts «New York Times».

«NSA vajadzētu izbeigt sistemātisko datu vākšanu par amerikāņu zvanīšanas paradumiem,» laikraksts citēja augsta ranga ASV administrācijas amatpersonas teikto.

«Ierakstiem jāpaliek telefona kompāniju rīcībā, no kurām netiktu pieprasīta to ilgāka saglabāšana .. NSA varētu iegūt konkrētus ierakstus tikai ar tiesneša atļauju, izmantojot jauna veida tiesas orderi,» piebilda «New York Times», raksturojot šo plānu.

Bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātie dokumenti par NSA veiktu telefonsarunu izspiegošanu ir radījuši plašu rezonansi ASV un pasaulē. Pēc šo dokumentu nonākšanas atklātībā Obama ir licis reformēt NSA darbību.

Obamas administrācijas priekšlikums paredz pagarināt pašreizējo NSA programmu par vēl 90 dienām, bet pēc tam tiktu veiktas ievērojamas izmaiņas, tostarp saīsināts termiņš, cik ilgi NSA var saglabāt telefonsarunu informāciju. Pašlaik šis termiņš ir līdz pieciem gadiem.

Laikraksts «Washington Post» ziņoja, ka ASV Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas Izlūkošanas komiteja ir izstrādājusi likuma projektu, kas liktu NSA izbeigt plašo amerikāņu telefonsarunu datu vākšanu, bet saglabātu valdības spējas iegūt informāciju par spiegiem un teroristiem.

Šis likuma projekts ir risinājums tiem kongresmeņiem, kas vēlas saglabāt svarīgas nacionālās drošības spējas, tai pašā laikā ņemot vērā daudzu amerikāņu bažas, ka telefonsarunu metadatu plašā vākšana var tikt izmantota ļaunprātīgi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu