Laulāto privilēģijas attiecina arī uz homoseksuāliem ANO darbiniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EVAN SCHNEIDER/UN / UN

Ar neveiksmi otrdien beigušies Krievijas centieni bloķēt ANO lēmumu, ar kuru laulāto privilēģijas pilnībā attiecinātas arī uz starptautiskās organizācijas darbiniekiem, kas ir viendzimuma laulībās.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pērn jūnijā nolēma attiecināt uz viendzimuma pāriem tās pašas privilēģijas, kādas līdz tam bija baudījuši heteroseksuālie pāri, ar nosacījumu, ka privilēģiju pretendenti ir laulāti valstī, kur ir legalizētas viendzimuma laulības. Runa cita starpā ir par tiesībām uz pensiju un ceļojumu kompensācijām.

Iepriekš viendzimuma pāri ANO varēja baudīt šīs privilēģijas tikai tad, ja viņi bija tādas valsts pilsoņi, kur viendzimuma laulības ir legālas. Krievija nav šo valstu vidū.

Tagad ANO darbiniekam laulāto privilēģiju saņemšanai pietiek ar to, ka viņš uzrāda Ņujorkā izsniegtu laulību apliecību, pat ja viņa valstī viendzimuma laulības netiek uzskatītas par likumīgām.

Krievija mēģināja šo iniciatīvu bloķēt un pieprasīja balsojumu ANO Ģenerālās asamblejas 5.komitejā, kas pārrauga starptautiskās organizācijas budžetu.

Krievija skaidroja, ka iepriekš spēkā bijušie noteikumi nav diskriminējoši, un norādīja, ka ar jaunievedumiem, cilvēktiesības izmantojot kā ieganstu, tiek pārkāpta valstu suverenitāte.

Tomēr Krievijas aicinājums tika noraidīts ar 80 balsīm «pret», 43 «par» un 37 atturoties.

Ķīna, Baltkrievija un musulmaņu zemes, tādas kā Malaizija, Krievijas ierosinājumu atbalstīja. Indonēzija atturējās, kaut arī norādīja, ka tai pret Bana Gimuna lēmumu ir «nopietni iebildumi».

Eiropas valstis, ASV, Austrālija un Meksika bija to valstu vidū, kas Krievijas iniciatīvu noraidīja.

Kā skaidroja ASV vēstniece ANO Samanta Pauere, Bans Gimuns lēmumu pieņēmis savu pilnvaru ietvaros, kas viņam ir administratīvajā jomā, turklāt lēmumam nav nekāda iespaida uz nacionālajiem likumiem.

Viņa arī apsūdzēja Maskavu, ka tā cenšas «eksportēt uz ANO pašmāju naidu pret homoseksuāļu tiesībām».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu